• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem xenon.

gonzo

Aktywny
Auto
Fiat Tipo SW 1.4 T-jet
Przepraszam, ze nie podpinam się pod jakiś inny temat, ale jestem na urlopie i nie mam laptopa.
Mam problem z prawym xenonem. Nie świeci, nie poziomuje się. Pali się bezpiecznik nr 10 w skrzynce pod maską(15A).
Stawiam na przetwornice. Oczywiście żarniki przemienialem. Problem ewidentnie z prawą lampą.

niekoniecznie przetwornica, miałem ostatnio wymienianą, xenon nie świecił i nie przepalał bezpiecznika. może gdzieś zwarcie ?

Jeśli wtyczka jest odłączona od reflektora nic się nie dzieje po włączeniu zapłonu i zapaleniu świateł. Jeśli podlacze reflektor pali się bezpiecznik.

zwarcie może być np na gniazdach żarówek.

przepala bezpiecznik zanim przełączysz z zera na postojówkę czy już po przełączeniu na xenon? tak czy inaczej najlepiej zdjąć zderzak zamienić między lampami przetwornice, wtedy wykluczysz winowajcę czy przetwornica wywala bezpiecznik czy okablowanie w lampie.

Ostatnia edycja:
Cześć, może i ja się podepnę.. Po wymianie żarników prawa lampa przy hamowaniu/przyspieszaniu mrugnie.. odłączałem wtyczkę, sikałem wd i problem dalej występuje niby nie przeszkadza, ale raz po raz potrafi zgasnąć, a po przełączeniu na postojówki i włączeniu od nowa xenonu zapali się normalnie... Co sprawdzać? Jaka może być przyczyna ?

Gonzo, chinole firmy vision - wczesniej byly identyczne i nic sie nie dzialo, a teraz niestety tak sie dzieje...

Kaac bo nawet nowe chinole potrafią być od razu do dupy. Najlepiej podmień je stronami i się wtedy okaże czy winny jest żarnik.

Wiem. Juz się dowiadywałem ile za przetwornice sobie liczą. Jeszcze tydzień jestem na urlopie potem rozkrecam alfe. Mam nadzieje że uda się uratować tą przetwornice.

Amortyzatory
Powrót