[145] PROBLEM - Rolka wału korbowego

kubatron

Nowy
Auto
145 1.6 16V
Witam, posiadam AR 145 1.6 16V TS z 97r.

Mam pare pytań:

1) Czy miał ktoś problem z odkręceniem śruby na "rolce wału korbowego" ?
Gdyż szwagier probował i śruba niechce się dać ją nawet jak się użyje rury 1.5m przedłużek do grzechotek nie da się jąć ani w jedną ani drugą strone, dodam że jest zablokowany na blokadzie rozrządu oraz dół jest zblokowany domowej roboty blokadą.
Ma ktoś jakiś pomysł ?
2) Czy na zdjęciu "rolka wału korbowego" jest dobrze założona czy powinna być odwrotnie założona w sposob taki ten ciemny kaptur powinnien przylegac do bloku silnika ?
3) Czy pod "rolka wału korbowego" jest jakaś metalowa podkładka ?
Gdyż poprzedni "mechanicy" (nie wiem czy nie obrazam prawdziwych mechaników) podłożyli jakąś podkładkę metalową pod tą rolkę która zmieliło i zrobiło nieciekawy efekt...

Prosze o odpowiedzi ludzi którzy chcą pomóc a nie robić zamęt.

Załączniki

• alfaaa.jpg
    alfaaa.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 68
Śruba ma lewy gwint więc musicie kręcić w druga stronę i użyć do tego pneumata bo ręcznie jak napisałeś moze sie nie ruszyc. Co do podkladki to mozliwe ze jest seryjnie, trzeba w Epera zajrzeć.

Panowie problem rozwiązany.
Lecz posiadam innej natury pytanie, czy posiadał ktoś problem z paskiem rozrządu który się zsuwał z rolek w strone bloku silnika ?

To chyba kola rozrządu do wymiany. Sprawdź czy sa w jednej osi i czy nie sa zjechane skoro wspomniałeś o jakiejs podkladce pod pasowym.

Nie wiem czy to coś zmieni ale szwagier mi mówił że po paru obrotach silnikiem pasek zaczyna ocierac o obudowe pompy oleju i na rolkach ewidentnie go sciaga do bloku, rolki by tak robiły ?

Panowie to zdjecie rolki wału korbowego, tak powinna wygladac orginalna rolka ?

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    26.3 KB · Wyświetleń: 53
  • 2.jpg
    2.jpg
    31.3 KB · Wyświetleń: 53
  • 3.jpg
    3.jpg
    31.7 KB · Wyświetleń: 61
A przypadkiem nie powinno tam być dużej podkładki za kołem zębatym, która zapobiegałaby zsuwaniu się paska?

No przypadkiem powinna być i własnie wczoraj szwagier to przypatrzył i ja potem też na allegro na nowej czesci.
Teraz niech ktoś mi odpowie jakim cudem ta podkladke rozdarło i zmieliło na dole silnika i wyrzuciło kawałki w rolki napinajace i prowadzace ?
Ma ktośjakas teorei ?

Amortyzatory
Powrót