• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Problem po zakończeniu jazdy

Krzysiek28

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Cześć,

Mam dość dziwny problem z moją Alfą 159 1,9 jtdm 120KM. Mianowicie pierwszy raz wczoraj coś mi zwariowało, po zatrzymaniu auta na parkingu po długiej trasie. Wskazówka temperatury płynu chłodniczego zatrzymała się mniej więcej na 75 stopniach, a auto jakby straciło prąd. Nie reagowała na umieszczenie kluczyka w stacyjce, nie reagowała na próbę otwarcia/zamknięcia z pilota, awaryjne też nie działały. Dziś powtórzyło sie to ponownie po powrocie z pracy. Zaparkowałem i już niestety nawet nie byłem w stanie otworzyć drzwi z tyłu, bo nie otworzył się centralny a jedynie drzwi kierowcy. Pod maską wszystko wygląda zupełnie normalnie, akumulator może nie jest najnowszy ale nie sprawia zupełnie żadnych problemów. Problem ustąpił po około 2 minutach i auto znów zaczęło współpracować.
Miał ktoś z Was może podobną sytuację?

Jak jeszcze raz się tak zdarzy to zmierz napięcie akumulatora i napisz ile ma Volt.

Miałem coś podobnego tylko w innym aucie, powodem była uszkodzona cela w akumulatorze oraz masa

Problem okazał się banalnie prosty do usunięcia.
Pozornie dobrze wyglądająca klema nie przewodziła wystarczająco. Po.wymianie na nową za kilka złotych problem zupełnie zniknął.

Amortyzatory
Powrót