• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem!! Jakie ładowanie??

mahony2008

Nowy
Auto
Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004
Witam! Może się powtarzam ale od tygodnie mam problem z ładowaniem aku. Mianowicie jezdziłem tak jak zawsze po mieście wentylator chłodzenia-klimy cały czas 2bieg,zaparkowałem poszedłem na zakupy wracam i niespodzianka bateria wyładowana nie mogłem odpalić. Na drugi dzień do elektromechanika i stwierdził,że alternator nie wyrabia, może i miał racje bo zamiast 120A miałem założony 90A i przez 2 lata żadnych problemów on mówi na bank za słaby,no to decyzja zakładamy taki jaki powinien być 120A po założeniu rozczarowanie wszystko to samo jak na starym, jest ok dopóki się nie załączy 2bieg wentylatora jak się załączy ładowanie spada do 12,3V i im dłużej wentylator chodzi tym bardziej spada nawet poniżej 12V. Jestem zmuszony jeżdzić bez klimy po mieście ale chyba tak nie powinno być w końcu to włoskie auto tam raczej bez klimy ciężko by było przeżyć.Jakie powinno być ładowanie w V6 na luzie przy obciążeniu klima,wentylator,ksenony,radio? Inny magik mi powiedział,że benzyna na jałowym biegu nie doładuje aku na takim obciążeniu ale to mi się wydaje absurdalne.Pomóżcie!!

Jeżeli schodzi poniżej 12V to jest coś ewidentnie nie tak. Sprawdź kable idące do akumulatora i ich zaciski. Ja kiedyś tak miałem, jak klema miała słabe połączenie z kablem plusa. Z czasem pojedyncze druciki się połamały i kabel zaraz za klemą był postrzępiony. Po obcięciu i ponownym montażu wszystko wróciło do normy.

Właśnie to przerobiłem miałem luźną klemę na plusie i upalił mi sie kabel w czasie jazdy silnik zgasł... Zobacz czy masz pod klemą taką czerwoną plastikową podkładkę, wywal ją bo przez to klema nie trzyma jak należy i mogą być czary w aucie. Magik od akumulatorów stwierdził że bateria jest OK ale nie doładowana przez jazdę z luźną klemą. Zobacz może w tym tkwi problem czasami najprostsze rozwiązania przynoszą pozytywny skutek?;)

Sprawdź czy Ci się nie zaświeca kontrolka ładowania , jeżeli nie to poziom ładowania jest ok. , i to wskazuje na ewidentne zwiększenie rezystancji obwodu ładowania (np. luźna klema). A jak się żarzy lub zaświeca kontrolka ładowania to pada Ci alternator.

Sęk w tym,że kontrolka się nie zaświeca nawet przed tym jak mi bateria padła kontrolka nic nie pokazała.Jeszcze miałam taki dziwny objaw jak dłużej stałem w korku to obroty silnika wchodziły na 1000obr tak jak by ssanie się włączyło, tylko że silnik był nagrzany, może chciał doładować baterie?

No a co się dzieje, jak włączysz inne odbiorniki prądu o dużej mocy - ogrzewanie szyby, światła drogowe, przeciwmgielne, itd - mierzyłeś, jakie jest wtedy ładowanie?
Jeśli będzie ok, to przyjrzałbym się dokładniej temu wentylatorowi - może on ma jakieś przebicie i pobiera bardzo dużo prądu,
No i dobrze by było, gdyby ten elektryk zwrócił niepotrzebnie wydane pieniądze za wymianę alternatora.

Sęk w tym,że kontrolka się nie zaświeca nawet przed tym jak mi bateria padła kontrolka nic nie pokazała.Jeszcze miałam taki dziwny objaw jak dłużej stałem w korku to obroty silnika wchodziły na 1000obr tak jak by ssanie się włączyło, tylko że silnik był nagrzany, może chciał doładować baterie?

Trzy uwagi:
- te obroty w korku to normalka, zawsze tak miałem i nic w tym dziwnego, inne auta też tak robią - obroty 750 są za niskie żeby wyrobić ze wszystkim, więc ECU je podciąga (ja tak mam tylko w korkach)
- sprawdź w nocy, czy po załaczeniu 2 biegu wentylatora nie przygasa delikatnie podświetlenie zegarów - jeżeli tak, to łożysko na wentylatorze pada - ja musiałem wymienić wiatrak bo się spalił (a przy okazji brał bardzo dużo prądu...)
- bilans w 166 jest na styk (opinia mechanika), także nie liczyłbym na ładowanie rzędu 14,4 przy włączonym ICS, klimie, światłach itd. (sam ICS bierze chyba 300W czy coś...) aczkowiek jak wszystko jest OK, to akumulator nie siada :)

pozdr,
~tomaz

No a co się dzieje, jak włączysz inne odbiorniki prądu o dużej mocy - ogrzewanie szyby, światła drogowe, przeciwmgielne, itd - mierzyłeś, jakie jest wtedy ładowanie?
Jest to samo ładowanie spada dodam jeszcze że pomiary robiłem na wyjściu alternatora to chyba w takim wypadku straty na kablach i klemach odpadają.
A jak się u was zachowuje klima? Ja miałem nabijaną sezon temu a teraz jak jeżdże to wentylator chodzi cały czas na 2biegu nawet na chwile nie zejdzie na 1bieg a na pewno jest sprawny bo bez klimy się załącza,może w tym jest problem? Byłem u magika od klimy i powiedział,że mam zapchaną chłodnice od klimy i nie daje rady jej schłodzić zaraz idę ją czyścić może to coś pomoże!!

Jest to samo ładowanie spada

No to jeśli połączenie z aku jest dobre to chyba jednak ewidentnie wina alternatora.
Coś wiesz na jego temat, co to za altek - nowy, czy używany? Jeśli regulator napięcia ma szczotki to może są wytarte. Trzeba by chyba jednak poważniej pogadać z tym elektrykiem.

No to jeśli połączenie z aku jest dobre to chyba jednak ewidentnie wina alternatora.
Coś wiesz na jego temat, co to za altek - nowy, czy używany? Jeśli regulator napięcia ma szczotki to może są wytarte. Trzeba by chyba jednak poważniej pogadać z tym elektrykiem.
Altek nowy Boscha 120A. Ale jestem po czyszczeniu chłodnic były nie żle zapchane i tak jakby była poprawa tzn. nie załącza się 2bieg wentylatora a co z tym się wiąże mniejszy pobór prądu ale było już po 21.00 i temp. tylko 25stop.Zobaczę jutro jak się będzie zachowywał przy większej temp. Jeśli wentylator nie będzie chodził cały czas na 2biegu tak jak do tej pory to altek da rady!
A mierzył ktoś ładowanie u siebie? Pytanie do posiadaczy V6 bo inne mogą mieć inaczej!!

A mierzył ktoś ładowanie u siebie? Pytanie do posiadaczy V6 bo inne mogą mieć inaczej!!

Witam,

Mam IDENTYCZNY problem jak Ty (3.0 V6, Altek Bosch 120A).
Mierzyłem ładowanie:
Na zimnym ze ssaniem: ok 14,2 V
Na rozgrzanym (właczone światła itp): ok 13,7 V
Ale tylko właczy sie wentylator i spada do ok 12,2 V (i czasem dosłownie sekundowe migotanie 10 V, 11 V itp) Wentylator sie wyłącza i wraca do ok 13,7 V.
Wcześniej mysłałem, że coś mi ciągnie prąd bo z dnia na dzień potrafił się rozładować a na zdjętych klemach pojawiało się natężenie ok 2 amper. Tego jeszcze też nie wykluczam (wcześniej chodził czytnik Navi po wyjeciu kluczyka, ale odłączyłem całkiem).
Narazie jak zostawiam na noc po miejskiej jeździe (czyli klima i prawie non stop 2 bieg wentylatora) to ...odłączam minusową klemę:) Oczywiście mierzę napięcie przed zdjeciem klemy i jest ledwo ponad 12V. (przy długich trasach aku naładuje się do 12,6 i kilka dni jest bez problemu).

Jak coś wymyślisz to pisz, ja też postaram się tym zająć prawdopodobnie w weekend. Pozdrawiam.

Ale tylko właczy sie wentylator i spada do ok 12,2 V (i czasem dosłownie sekundowe migotanie 10 V, 11 V itp)

U mnie nie ma tego migotania tylko powoli liniowo spada napięcie!

Jak coś wymyślisz to pisz, ja też postaram się tym zająć prawdopodobnie w weekend. Pozdrawiam.

Miałem dzisiaj zobaczyć jak się będzie zachowywał wentylator po czyszczeniu chłodnic ale pogoda zrobiła psikusa i jest tylko 20stop i pada deszcz!
Trzeba poczekać na lepszą pogodę :)

Polecałbym dobry zakład zajmujący się rozrusznikami i alternatorami. Powodem jest prawdopodobnie regulator napięcia w alternatorze.

Polecałbym dobry zakład zajmujący się rozrusznikami i alternatorami. Powodem jest prawdopodobnie regulator napięcia w alternatorze.

Kolego altek nowy założony i tak jak w starym jest to samo nie daje rady, to w dwóch był by wadliwy regulator?
Dzisiaj po wczorajszym czyszczeniu chłodnic przy włączonych światłach(ksenony),ics, klimie i 1bieg wentylatora ładowanie 13,5V 2bieg w ogóle się nie załączył to chyba nie tak żle ale temp tylko 20stop.
Teraz czekam na upały żeby zobaczyć czy te czyszczenie przy wysokich temp. coś da!!

Ja mam trochę styczności z akumulatorami, niekoniecznie rozruchowymi, zawodowo. polecam naładowanie akumulatora prostownikiem, najlepiej elektronicznym o niskim prądzie ładowania. koniecznie ładowanie całkowicie odłączonego od instalacji w samochodzie. Po naładowaniu zobacz jak zachowuje się ładowanie tego akumulatora w samochodzie.

Ten problem dzielimy na dwie części:
- zbyt słaba wydajność alternatora (nie mówię o uszkodzeniu, czy wadzie),
- problemy z odbiorami,

Jeśli przy w pełni naładowanym aku napięcie ładowania bez względu na odbiory będzie ok, wykluczysz upływy i tego typu sprawy, będziesz się mógł skupić tylko na elementach odpowiedzialnych za ładowanie.

Juto zrobię pomiary u siebie, może pożyczę rejestrator i zobaczę jak to wygląda w trakcie jazdy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mój elektryk, do którego mam zaufanie mówi, że:
- 14,4 V to książkowa teoria, tego nawet w nowym aucie trudno doświadczyć, a co dopiero w starym, gdzie ubytki prądu z przyczyn naturalnych są większe,
- jeśli ładowanie nie schodzi poniżej 13,8V na wolnych obrotach bez świateł i ze światłami (tu nie powinno być odchylenia), a przy pełnym obciążeniu (światła+ICS+max.klima+szyba+lusterka) nie spada poniżej 12V - to alternator jest OK,
- przy obrotach 2000 - ładowanie powinno być ok. 14,4V.

Właśnie musiałem robić alternator bo wysiadł regulator napięcia i nowy akumulator starczał na miesiąc.

Amortyzatory
Powrót