• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Praca na trzech cylindrach

borman_86

Nowy
Auto
Alfą Romeo Giulietta 1.4 120 km, benzyna+LPG
Witam szanowne towarzystwo, pacjent Alfa Romeo Giulietta, 2012, 120 km benzyna +LPG. Panowie mam od jakiegoś czasu problem z pracą silnika. Nie wiadomo dlaczego raz pracuje na czterech cylindrach a raz na trzech (problem z cylindrem numer jeden, brak zapłonu). Dodam, że świece i cewki były zamieniane miejscami w celu ich sprawdzenia ale efekt jest ciągle taki sam, brak zapłonu na cylindrze nr jeden. Raz chodzi normalnie raz nie, zarówno na gazie jak i na benzynie. Miał ktoś z was podobny problem i mógłby coś doradzić?

Do sprawdzenia wiązka do wtrysku. Szczególnie miejsce lutowania wiazki od lpg

wysłane z poczty

Brak zapłonu bo brak iskry czy paliwa?

Siema, kurde tego to nie wiem. Mechanik mówił tylko tyle, że brak jest zapłonu na cylindrze nr 1 i że nie spotkał się jeszcze z taką usterką. Mówił, że co mógł to posprawdzał. Raz mu nierówno pyrkał a dzisiaj cały dzień jeździł i chodziło wszystko jak burza. Jak świece i cewki są dobre to iskra chyba będzie ??????

- - - Updated - - -

Witaj, miałeś podobny problem i faktycznie tam było coś nie tak czy od tego byś po prostu zaczął? Jeżeli wiązka byłaby ok to na co byś jeszcze zwrócił uwagę? Z gościem będę jutro rozmawiał to przekaże mu wszystko, dzięki

Konkretnie to wyskakuje brak iskry na cylindrze nr 1 spowodowany zbyt wysoką temperaturą. Czujniki są sprawdzone i wszystkie działają prawidłowo czyli to nie żaden z nich

Jak zamieniales cewke i swiece, a dalej brak zaplonu, na tym samym , to wina braku paliwa.
Usterka powszechna jak gazownik łączy wiązki na skretke bez lutowania, traci kontakt i nie ma sygnalu do wtrysku.

wysłane z poczty

Jak zamieniales cewke i swiece, a dalej brak zaplonu, na tym samym , to wina braku paliwa.
Usterka powszechna jak gazownik łączy wiązki na skretke bez lutowania, traci kontakt i nie ma sygnalu do wtrysku.
Albo uwalony sterownik od lpg.
[MENTION=86247]borman_86[/MENTION] skąd ty jesteś?

Tylko, że to dotyczy zarówno pracy na gazie jak i benzynie. Jak przełączę na benzynę to jest to samo. Zapomniałem jeszcze napisać, że instalacja LPG jest fabryczna. Okolice Bielska-Białej

- - - Updated - - -

Od dwóch dni chodzi normalnie na cztery ale ostatnio też chodził normalnie 10 dni a w jedenastym zaczął chodzić raz na trzy, raz na cztery. Tak, jak mówię gościowi co na to zaglądał wyskakiwał komunikat o braku iskry spowodowanym zbyt wysoką temperaturą na cylindrze nr 1. Żeby to jeszcze na stałe się zjebało to może by do tego doszedł ale błąd wyskakuje nie podczas każdej jazdy i ciężko namierzyć o co biega. Nie wiem czy ma to jakiś związek czy nie ale wszystko się zaczęło dwa dni po wymianie filtrów. Myślałem najpierw, że to może od rury od kolektora ssącego bo opaska słabo trzymała i rura była luźna. Po założeniu nowej opaski problem zniknął ale jedynie na te 10 dni, potem to samo

Daj fotki bez osłony silnika

Jeżeli przerywa na gazie i benzynie, to sprawdź to co ci napisałem.
Wystarczy znaleźć miejsce łączenia wiazki i sprawdzić co jest pod taśmą izolacyjna.

wysłane z poczty

Przy najbliższej wizycie u mechanika przekaże sugestie odnośnie tej wiązki bo słabo się na tym znam.
Odnośnie zdjęć to pośle jak tylko będę przez dzień w domu.
Dzięki

Amortyzatory
Powrót