Pozycja za kierownicą

quantum

Nowy
Auto
Tonale
Cześć, odebrałem niedawno moje Tonale i frajdę z użytkowania odbiera mi to ze nie moge znaleźć wygodniej pozycji za kierownicą. Mam przeciętny wzrost (183) i pomimo mnogosci ustawien fotela i kierownicy zawsze coś nie gra 😀. Jeżeli chce widzieć wskaźniki to nie mogę obniżyć kierownicy a wtedy bola mnie ręce od trzymania ich wysoko. Jak obniżę kierownice to nie wiem z jaką prędkością jadę itd.

Ktoś miał podobny problem ?

Ogólnie mam wrażenie ze kierownicą jest umieszczona nienaturalnie wysoko. Mam nadzieję ze się jakoś przyzwyczaję albo ze te 3 lata wynajmu szybko zlecą 😀

Optymalne ustawienie fotela (wzrost 180 cm) uzyskałem dopiero w momencie wsunięcia kierownicy do oporu w stronę licznika. Teraz jest wszystko ok. Mogę nawet śmiało powiedzieć, że jest to dla mnie najwygodniejszy samochód jakim jeździłem do tej pory. Tylko zawsze jest jakieś ale. Wolę jak kiera jest trochę wyciągnięta w stronę kierowcy i takie ustawienie powoduje utrudnione wysiadanie i wsiadanie do samochodu. Boczek fotela wystaje poza słupek "B".

Dzieki za podpowiedź. Z ciekawości, kierownice masz wsunięta do deski ale co z jej wysokością? Obniżasz czy max do góry?

Wysokość ustawiona jak najniżej ale żeby było widać zegary. W moim przypadku wychodzi jakoś na środku zakresu regulacji, tak +/-

Mam 196 cm wzrostu i sobie radzę, dla mnie kluczowym było zrozumienie, że fotel muszę dać bliżej, tak aby na spokojnie sięgać ręką opartą obok szyby, tak lubię i tak mi wygodnie. Myślę, że musisz popróbować, trochę się przyzwyczaić i będziesz mógł spokojnie i wygodnie robić na strzała nawet kilkaset km.

Mi brakuje niższego ustawienia fotela. Wręcz kilka centymetrów. Teraz trochę czuję się jak na krześle.
W Stelvio jest w tym temacie zdecydowanie lepiej.

Mi brakuje niższego ustawienia fotela. Wręcz kilka centymetrów. Teraz trochę czuję się jak na krześle.
W Stelvio jest w tym temacie zdecydowanie lepiej.
Bo to taki typ auta, też lubię jeździć tyłkiem po asfalcie, ale tutaj tego nie ma.

Amortyzatory
Powrót