• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Późno wstaje turbo - sterowanie turbiną?

no może fakt, że nie najtańszą drogą, ale z drugiej strony napisałem przecież, a raczej zapytałem, czy dymi, bo kolega tego nie napisał, jeżeli nie dymi to sprawa wykluczona, czyli z kolei nie aż tak drogo spojrzeć na wydech, nie? :P

Panowie, zrobiłem testy - czyli 4 i pełen but i oto co wyszło. W pierwszym arkuszu wszystkie dane, z których później w kolejnych arkuszach zrobiłem wykresy obrotów oraz doładowania.

Dajcie znać co tutaj widać ciekawego.

kolego troche nie takie parametry zmierzyłes, zloguj:
obroty sil,
egr,
sciezka potecjometru,
cis paliwa-rzeczywiste -oczekiwane,
masa pow oczekiwana -rzeczywista,
cisnienie doladowania-rzeczywiste-oczekiwane
z tego co pokazałes wszystko wyglada ok oprócz zacinajacego sie zaworu egr, ale brak oczekiwanej masy pow. która moze sie róznic od zmierzonej.

pzd.

Ostatnia edycja:
Dzięki za cenne uwagi. Wkrótce postaram się zrobić nowego loga.

Mam tylko pytanie, cały czas mnie nurtuje to ciśnienie doładowania. Jak patrzę na oba wykresy, to wychodzi że zmierzone ciśnienie zrównuje się z doładowanym ok 2500 obr/min. Wcześniej jest niższe, co by wskazywało na sterowanie turbiną. Czy dobrze to odczytuję?

zrób wykres jeszcze raz z parametrami które prosiłem, byc moze przepływka zakłóca pomiar, jak parametry masa zadana i masa zmierzona beda na porównywalnym poziomie moze to wskazywac na zawór VTG lub kierownice,

pzd.

Zgodnie z sugestią George`a zrobiłem jeszcze raz pomiary. Tym razem 3 testy, 2 na 4 biegu i jeden na 3 biegu. W pliku są 4 arkusze - jeden zbiorczy (na żółto zaznaczone fragmenty gdzie robiłem testy) oraz 3 osobne z poszczególnymi testami.

Załączniki

zawór VTG nie zamyka , do wymiany

pzd

Dziś przy okazji wymiany filtra powietrza przyjrzałem się dokładniej wszystkiemu i teraz pytanie. Czy wężyki idące do zaworu jaki i do gruchy powinny być na opaskach? Czy jak sprawdziłem wężyki to czy jest jakaś procedura sprawdzania samego zaworu? (przy odpaleniu zaciąga gruchę o 10 mm) No i ostatnie to czy próbować przeczyścić sam zawór czy lepiej od razu wymienić?

Dziś również zrobiłem logi, dla ciekawych wrzucam do posta.

Pozdr.

Załączniki

Kolejna porcja informacji. Udało mi się ostatnio kupić zawór Pierburg 7.21903.11, który pasuje m.in. do AR 156 140 KM, dlatego też zdecydowałem się na założenie go Alfy, mimo że do GT zgodnie ze stroną intercars powinien być 7.00607.02.0

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1

Pierwsze pytanie czy ten zawór, który założyłem obecnie będzie dobry, czy szukać dedykowanego do GT?

Co ciekawe z tego co udało mi się odczytać z wyjętego zaworu, to posiada on nr 7.21903.29, czyli z tego co udało mi się sprawdzić to pasuje on do Volvo, Audi i ogólnie VAG.

Kolejna sprawa jest taka, że po zmianie nadal brak poprawy w najważniejszej kwestii, czyli wstawaniu turbo. Logi poniżej. Panowie, poradźcie proszę co dalej w temacie, bo już powoli zaczyna brakować mi pomysłów.

Załączniki

pogadaj z k jakims userem z jtd i zamien na chwile overbost, poza tym przeczysc egr, wyraznie nie zamyka, w kilku logach jest 100% pedalu i 20-40% egr, sprawdz czy elektromagnes lekko chodzi.

pzd.

Kolejna porcja informacji. Udało mi się ostatnio kupić zawór Pierburg 7.21903.11, który pasuje m.in. do AR 156 140 KM, dlatego też zdecydowałem się na założenie go Alfy, mimo że do GT zgodnie ze stroną intercars powinien być 7.00607.02.0

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1

Pierwsze pytanie czy ten zawór, który założyłem obecnie będzie dobry, czy szukać dedykowanego do GT?

Co ciekawe z tego co udało mi się odczytać z wyjętego zaworu, to posiada on nr 7.21903.29, czyli z tego co udało mi się sprawdzić to pasuje on do Volvo, Audi i ogólnie VAG.

Kolejna sprawa jest taka, że po zmianie nadal brak poprawy w najważniejszej kwestii, czyli wstawaniu turbo. Logi poniżej. Panowie, poradźcie proszę co dalej w temacie, bo już powoli zaczyna brakować mi pomysłów.

Przemko .. w Górce Duchownej jest kolega Robert który robił mi remont silnika i ma również duże pojęcie o elektronice w aucie / ma examiner i wiele programów do softu / . Mi programowo wyłączył egr i mam z tym już spokój. Masz tam zaledwie 15 km :). Może coś pomoże.Jak chcesz to numer telefonu do niego na PW.Zresztą na jego podwórku stoi kilka GT ..pewnie z podmianką nie będzie problemu.

George11, dzięki za rady. Jak znajdę trochę czasu to zajrzę do EGRa.
Andrzej36, z miłą chęcią wezmę kontakt do zaufanego mechanika :) Jeśli możesz to podeślij mi proszę numer, i jeśli to nie problem to możesz również podać na PW koszt wyłączenie EGRa?

A tak jeszcze odnośnie moich wątpliwości, czy te zawory Pierburga różnią się jakoś znacznie, mają inną charakterystykę działania czy jak? Czy nie będzie problemu jeśli będę jeździł na innym niż dedykowany do GT?

Panowie, jeszcze szybkie pytanie odnośnie logów. Z logów widać że coś z EGR jest nie tak. Czy to ma aż takie znaczenie dla turbo?
Dajcie mi jednak znać, czy prawidłowo zachowuje się zawór overboost patrząc na % zamknięcia. Czy szukać jeszcze innego na podmiankę?

Załączniki

Więc dziś kolejna rzecz z listy miała być wyeliminowana, mianowicie całkowicie zaślepiłem EGR od strony wydechu. Logi poniżej. Panowie, macie jakieś pomysły, bo mi już zaczynają się powoli kończyć :/

Załączniki

Więc dziś kolejna rzecz z listy miała być wyeliminowana, mianowicie całkowicie zaślepiłem EGR od strony wydechu. Logi poniżej. Panowie, macie jakieś pomysły, bo mi już zaczynają się powoli kończyć :/

Przemo...pewnie kol. george wypowie się fachowo w tym temacie.Po mojemu ten Twój EGR albo jest otwarty 95% albo zamknięty 4 % i to wszystko w 53 sekundzie !!! ????...czyli tak jak by się zacinał...a byłeś Ty w tej Górce Duchownej ? Po co kombinujesz tak długo..daj zarobić innym :)

Ostatnia edycja:
Andrzeju :)

Właśnie dlatego, że EGR się zacinał za radami innych dorobiłem sobie dzisiaj zaślepkę bez dziurek jak na aukcji poniżej, by zobaczyć jak zachowują się inne parametry silnika z wyciętym z obiegu EGRem

http://moto.allegro.pl/3-zaslepka-egr-jtd-1-9-8v-2-4-10v-fiat-alfa-lancia-i2613262880.html

Co do Roberta to byłem u niego już tak pewnie z miesiąc temu. Ładne ma te Peugociki. Co do samego turbo, to lekko podregulował na sztandze, jednak to nic nie dało i polecił bym pojechał do zakładu który regenerował turbo, gdyż przypuszczał że może to coś z turbo, jednak nie był pewien.

Ja natomiast z racji, iż jestem człowiekiem upartym, który w dodatku lubi samemu coś zrobić to chcę sprawdzić wszystko co potrafię zanim oddam do specjalisty.

a programowo wyłączyliście EGR ?...ja zrobiłem tak , poprosiłem kolegów z forum w dziale tuning..mapy ...o programowe wyłączenie egra w moim wsadzie kompa silnika.Oczywiście koledzy pomogli i już następnego dnia na maila dostałem wsad.Najlepiej jak Robert z czytał by Ci kompa..to wysłałbyś wsad do przerobienia np. poprosił byś kol. waleoo to na pewno by Ci pomógł.Robert by Ci to załadował i za przysłowiową flaszkę masz przeróbkę jak w profesjonalnym zakładzie robiąc 15 km :).Blaszkę oczywiście założyłeś już sam :)...choć swoją kupiłem właśnie u tego sprzedawcy z Twojego linka.Koleś bardzo pozytywny ..polecam

Ostatnia edycja:
Paliwo paliwem ale i cinek pewnie za free nie zrobi. przemko a nie myślałeś o podmianie EGR ? bo może to faktycznie jego wina mimo że nie wywala błędu. Może być walnięty ale mieścić się w zakresie

Amortyzatory
Powrót