Poziom płynu hamulcowego...

kelpin

Nowy
Auto
była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.
Witam,

Świeci mi się od wczoraj non stop kontrolka od hamulca (ta czerwona). Reczny nie jest zaciągniety więc według instrukcji to za mało płynu hamulcowego.

Gdzie jest min i max na zbiorniczku? bo ja tam nic nie widzę, poza tym bez odpięcia tej kostki w nakretce nie mogę go za bardzo otworzyć.

Czy ten przycisk do sprawdzania poziomu płynu będzie reagował jeśli kontrolka się już świeci? (bo mój nie reaguje a wcześniej nigdy nie sprawdzałem bo nie wiedziałem, że coś takiego jest:) dzieki

ja wczoraj szukałem na swoim kreski poziomu min.
Jest praktycznie zaraz pod zgrzewem i zasłania ją ta metalowa obejma trzymająca zbiorniczek. U mnie widoczna była po lewej stronie zbiorniczka stojąc przodem do auta.

Może sam nie wiesz że masz zaciągnięty rękaw. Mi w zeszłym roku zamarzł. Jeśli chcesz to sprawdzić to postaw auto w ogrzewanym garażu, w domu czy też w centrum handlowym

Może sam nie wiesz że masz zaciągnięty rękaw

No właśnie być może to jest to bo wycieków raczej nie mam a hamulce działają bezproblemowo. Zapomniełem dodać, że stał u mechanika kilka dni na mrozie i nie wiem czy ręczny nie był zaciągnięty bo jak wyjechałem to się już świeciła. Dzieki sprobuje jakoś ogrzać autko...

PS ten rękaw normalnie powinien w ciepłym "odpusicić" i kontrolka zgasnie? ...płyn też sprawdze na wszelki wypadek.

Tak odpuści, Pojechałem kiedyś z dziewczyną do kina i zostawiłem auto w ogrzewanym garażu po powrocie do auta ręczny puścił. Niestety dzień pużniej znowu go zaciągnełem i znowu zamarzł. Także radzę wszystkim alfistą zostawiać auto na biegu. Z tego co wiem linka nie należy do tanich, a montaż jej w warunkach zimowych nie jest zachęcający.

A jdnak było za mało płynu... Było troszke ponizej minimum.
Dolałem coś ponad 100 ml (do połowy max) i kontrolka zgasła.

A jdnak było za mało płynu... Było troszke ponizej minimum.
Dolałem coś ponad 100 ml (do połowy max) i kontrolka zgasła.

Kolego, a mógłbyś podpowiedzieć jaki dokładnie płyn wlałeś, bo na dniach mnie czeka to samo, a nie wiem jaki płyn wlać

Obojetnie jakiej firmy oby był to płyn klasy DOT 4.
Ja dolewałem FERODO DOT 4 bo akurat taki był InterCarsie. Kosztował kilkanaście złotych za 250 ml.

Ja podczepię sie do tematu, mam dość może głupie pytanie ale gdzie dokładnie sie znajduje zbiornik płynu hamulcowego w 2.4 JTD mam wrażenie że mam mało płynu, choć kontrolka mi sie nie pali,ale coś mi hamulce zaczynają szwankować,zacznę od rzeczy najprostrzej.

Ostatnia edycja:
Pod maską, na ścianie grodziowej, od strony kierownicy jest taki okrągły przedmiot ok 25cm (serwo), i na tym właśnie serwo jest mały zbiorniczek z płynem hamulcowym.:)

Amortyzatory
Powrót