• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Poziom oleju

paweldante

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2 JTS
Cześć wszystkim. Mam taką sprawę. Mianowicie, w instrukcji obsługi pisze, że po włożeniu kluczyka do stacyjki, wyświetli Nam się poziom oleju. Kiedy wkładam kluczyk, nic się takiego nie pokazuje. Trzeba w menu gdzieś to włączyć czy jak ? Pamiętam jak miałem 147 Twin Spark to też nie było poziomu oleju, a kolega w 147 1.9 JTD miał. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

A temperatura oleju Ci działa? Jeśłi też nie to padł Ci czujnik.

Wskaźnik się nie podnosi. Do jakiej temperatury powinien ?

No to nie działa :) czyli czujnik poziomu oleju padł ?

Dokładnie - to wspólny czujnik dla poziomu i temp. oleju. Nie warto go wymieniać. Jest wyjątkowo drogi (~600zł) i wymiana wymage demontażu miski olejowej.
Jak skończę pracę nad ringami, popracuję nad mini układem do mierzenia temperatury oleju, który będzie montowany z zewnątrz. Na pewno założe widoczny temat w tej sprawie :)

Panowie, nie będę zakładał specjalnie nowego tematu więc zapytam tutaj. Nie mam w swojej Belli tempomatu. Istnieje możliwość zamontowania tego u mnie ? Jeżeli tak, to co trzeba zrobić ( wgrywanie nowego softu itp )

- - - Updated - - -

Na allegro widziałem nowy, oryginalny za 120 zł, ale jak piszesz że trzeba demontować miskę olejową to chyba sobie podaruję:) zostanie klasyczne sprawdzanie poziomu oleju hahaha :D

Panowie, nie będę zakładał specjalnie nowego tematu więc zapytam tutaj. Nie mam w swojej Belli tempomatu. Istnieje możliwość zamontowania tego u mnie ? Jeżeli tak, to co trzeba zrobić ( wgrywanie nowego softu itp )

Robiłem podejście, ale odpóściłem. Manetka to nie wszystko. Wiązka nawet może być. Problemem jest bodycomputer. Trzeba przeprogramować, a nie znam nikogo kto by to zrobił. Może znajdziesz kogoś na forum.

Mi akurat ten czujnik cieknie, a mechanik powiedział, że do wymiany konieczny jest demontaż wahacza :crazy_pilot:

Ostatnia edycja:
A np. w Ganinexie by nie wgrali softu pod tempomat ?

- - - Updated - - -

No to dobrze się składa bo za 15 000 KM mam mieć wymianę oleju, więc prawdopodobnie wymienię też ten czujnik:)

Tak, Ganinex to ASO Fiata, Alfy, Lancii. Czyli to będzie zależało od serwisu. Ciekawe ile by chcieli za coś takiego. Zadzwonię i się dowiem.

YonasH - mógłbyś objaśnić te schematy. Na tym 2.2 (rozumiem że chodzi o pojemność silnika) wygląda jakby był montowany z dostępem od zewnątrz, bez zdejmowania miski... Czy dobrze widzę? (Masz może schemat dla 1,9 jts?)

Amortyzatory
Powrót