• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

poziom oleju.

A

adibe

Guest
Witam,
Mam takowe pytanie odnosnie poziomu oleju, na "bagnecie" widzę pomiędzy dwiema kropkami stan bardziej jest tej niższej ani jeżeli pośrodku, jak to powinno być prawidłowo pomiędzy tymi dwoma kropeczkami jak jest -> to jest w porządku i dopiero jak się obniży do dolnej kropeczki to trzeba dolać... jestem w kropce :confused:

między kreskami jest właściwy stan |---| cokolwiek w górę albo w dół to trzeba coś z tym zrobić... jak ci się zbliża do dolnej kreski to nie czekać tylko dolać, za duże też nie może być bo zaraz zacznie się intensywnie pocić...

jak masz silnik z wariatorem to lepiej od połowy do górnej kropki jeśli bez to oby nie było poniżej dolnej jak dolewasz to mozesz spokojnie do górnej dolewać w końcu wskazuje max poziom
pamiętaj żeby sprawdzać i dolewać jak auto stoi na równym terenie bo jak auto krzywo stoi to ciekawe przekłamania wychodzą

Witam dolałem oleju ale za dużo bo jest max |......|min co zrobić czy ulać czy zostawić

Jeśli masz max to wszystko jest ok. Ważne jest jak dokonuje się tego pomiaru, a to było już opisywane wcześniej.

Witam,
przed wymianą oleju miałem ostatnie dwa pola na wskaźniku puste , teraz mam zapełnione wszystkie. Podjechałem do mechanika który to wymieniał ten olej i stwierdził że tak może być i jest dobrze.
Dzisiaj po przejechaniu 400 km ,sprawdziłem olej na bagnecie i jest go ponad tę płaską część , a do tego jest bardzo czarny , czy to jest wporządku , czy mam coś z tym zrobić ?

Na nowym oleju mam przejechane 400 km i już jest taki czarny. W mercu A170CDI żony , olej stopniowo robił się ciemny po wymianie.

Amortyzatory
Powrót