[159] Powrót do DPF

Katalizator został na miejscu, sam wywalałem filtr DPF a puszka została pospawana w profesjonalnym warsztacie.

Rozwiązałeś problem? Zastanawiam się nad usunięciem DPF...tylko trochę szkoda bo ładnie i rzadko się wypala. Auto ma 134 tys km. Po cichu zastanawiam się nad wymianą z kimś kto ma już usunięty, a nie chce usuniętego :)

Przy okazji wymiany oleju wywiązała sie rozmowa z szefem serwisu odnośnie wycinania dpf w naszych silnikach. Panowie ci którzy są bez dpf, faktycznie wyczuwalnie wzrasta głośność układu? Bo to było głównym zarzutem do wycięcia dpf u mechanika. Co do mnie ja na razie wstrzymuję sie ze względu ze zdecydowanie wiecej robię długich tras i wypalanie przebiega wzorcowo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

po wywaleniu wkładu i zostawieniu puszki brak odczuwalnych "nausznie " zmian

U mnie słychać różnice bez DPF, chodzi troche głośniej, ale żeby była ona jakoś mocno drażniąca to raczej nie, chyba że dla akustyka melomana :D

W 1.9 JTDm po usunieciu DPF silnik warczy znacznie glosniej po przekroczeniu 2500 obr. W 2.4 JTDm usuniecie DPF nie spowodowalo glosniejszej pracy. Oba zabiegi przeprowadzal ten sam warsztat wiec zakladam, ze zrobil to w taki samo sposob. I badz tu madry...

Pisałem już wcześniej - nie usuwaj całej ceramiki z wygłuszeniem tylko zrób otwór o średnicy wydechu - będzie cicho jak w serii.
Jedyna wada rozwiązania to że nie zarobisz na ceramice :)

Witam, nie chce zakładać nowego tematu wiec Zapytam tutaj. Planuje wyjazd do Włoch auto nie ma dpf ze względu na naprawę (spawanie) głowicy... Jak myślicie co mogę zrobić teraz , przywrócić dpf ? Jechac bez i cała austrie stresować się ze mnie dopadną i dostanę 3500€ Kary za wycięcie

Jak czytam te wszystkie posty to polecam obejrzeć sobie na you toube film miłośników czterech kółek o dpf jak to ekologiczne urządzenie robi spustoszenie w silniku

Jeśli auto nie kopci, to prawdopodobieństwo, że Cię złapią jest znikome.
Ja nalatałem po tych krajach myślę z 80000km i ani razu nie sprawdzali spalin.

Oczywiście gwarancji nie ma, więc stresować się będziesz :)

Końcówka wydechu bez dpf jest zawsze czarna dla kumatego polismanta to nie problem zauważyć ??????

To chyba tylko w alfie ?????? To co radzicie , przez Węgry i Słowenię ???????

Alfa / nie-Alfa - to nie ma znaczenia. Diesel, nawet z DPF jeżdżony wokół komina, będzie miał osad na wydechu. Jeśli Diesel robi autostrady owego osadu będzie mniej, marka bez znaczenia.

Moze trasa przez slowacje, wegry , slowenie i wlochy bedzie mniej ryzykowna ilosc km ta sama czas tez

Jeśli nie kopci jedź przez Austrię. Oni nadal bardziej skupiają się na winietach.

- - - Updated - - -

A jeśli kopci właściwszą trasą będzie Australia. :)

w lusterku dymow nie widze , sa katalizatory euro 4 w sprzedazy ale czy to cos da.. rure i tak usmoli na czarno..

Amortyzatory
Powrót