• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

powracający błąd p0130

• Autor wątku Autor wątku michal100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal100

Guest
witam po wymianie sondy spowodowanej bledem p0135 teraz mam bład p0130 co z tym zrobic

[FONT=&quot]p0130 02 sensr circuit malfunction bank sensor 1[/FONT]

a to sa info z unidiaga pomiary robione na biegu jałowym

[FONT=&quot]zakres pracy sondy 350 do okolo 1000 [/FONT]

[FONT=&quot]air mass measuerd okolo 14 kg/h [/FONT]

[FONT=&quot]air flow meter voltage 1413 -1378 [/FONT]
[FONT=&quot]lambda sensor integrator 1.001-0.9686 [/FONT]

[FONT=&quot]fra 1.066 hight loads [/FONT]
[FONT=&quot]fra low loadas 1,15 [/FONT]
[FONT=&quot]fra self adaptive 1,15
[/FONT]

wygląda na przepływomierz

czy po wymianie sondy powinna byc przeprowadzona adaptacja jesli tak to w jaki sposób

może resecik ???

autko 2,5 v6 99 rok

Zazwyczaj uszkodzony przepływomierz wykańcza sondę lambda i ich uszkodzenie występuje niejako w parze

Po sondzie robi sie reset parametrow... przynajmniej ja zawsze robie u kazdego po zmianie... a te wartosci z unidiaga to 0,35-1V ?? bo ja tak to cos srednio przynajmniej do ts`a...powinna sie odbijac prawie od 0 chyba ze inaczej jest w v6`ce...

jestes w stanie krok po kroku pokierować jak zrobić reset parametrów z góry dziękuję

tak jest ale czy konkretnie pod tego kompa tam sa przykłady do ts nic konkretnego na moja 2,5 v6 czy to jest uniwersalne :P do wszystkich ??

- raczej ten artykuł nie jest uniwersalny, artykułowałem kilka razy że temat dotyczy szczególnie 156 TS 2.0.
- jest okazja aby rozszerzyc temat o inne modele.

chetnie bym uczestniczył w rozbudowie tego dzilału tylko gdzie tego szukać
ty jak sadze nie posiadasz parametrów resetowania mojej alfki

Teoria mówi że jeśli definicje Unidiaga obsługują twój model samochodu ( zobacz na kod ISO ), to należy zastosować komendę zgodnie z opisem w podanym powyżej temacie.

czyli moje iso FB 86 07 98 75 jest inne od pozostałych to teraz skad pobrać parametry resetowania

zle szukałeś, twoje ISO jest w definicji

Alfa156V6_ME21.def

-------------
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%
% UniDiag Def file, generated by SanderQV
% KWP2000 protocol
%
% System name: Iniezione Bosch Motronic ME2.1 (mot. V6 2.5)
%
% System ISO code(s):
% FB 86 01 97 6E
% FB 86 07 98 75
%
% Car make(s), model(s) and type(s):
% ALFA, 156, 2.5 V6 24V
%
% ECU description: KW2000 Iniezione Bosch Motronic Me2.1 (mot. V6 2.5)
%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

taktakk zgadza sie ale ja spisałem iso z unidiaga po podłączeniu do autka i jesli dobrze mysle powinienem porównac te iso z def które ty podałes jako prawidołwe parametry do resetowania ( tzn jesli iso bedzie powtarzało w def aut które wymieniłes to mogę użyć tych samych parametrów tak ;) ??
pozdrawiam

To może i ja się przyłączę do tematu.

2 tyg temu. miałem "bliskie spotkanie III stopnia" tłoków z zaworami. Poleciał klin na wale korbowym. Uszkodzone 7 zaworów. Autko stało u znajomego mechanika 3 dni. Zdjęty kolektor, głowica. Sam demontowałem całą elektrykę, wszystkie wtyki.

Po złożeniu całości, autko jęździ bez problemu, ale....

Pojawiły się błędy, które po kasacji powracają:

P1173
P0130
P0170

Przed demontowaniem autka błędów nie było.
Sonda oryginalna, sprawdzana wcześniej na oscyloskopie, działała we wszystkich zakresach, przepływomierz oryginalny, Bosch, wymieniony miesiąc temu.
I tu pytanko.
Adaptacja sondy? Jeśli tak to jak wykonać.

jesli sonda nie była uderzona i jest poprawnie zamontowana , to te wszytkie bledy świadczą o problemie jednak z połaczeniem.
- błędy sondy lambda stopniują się następująco

P0130 - problemy z połaczeniem elektrycznym.
P0170 - problemy z przebiegiem elektrycznym z sondy.
P117x - problemy z parametrami adapatacyjnymi mieszanki benzynowa, na biegu jałowym oraz na wyzszych obrotach.
P1173 dotyczy wyższych obrotów.
- przy takim błedzie jeszcze inny parametr jest poza zakresem, FRA

- lambda regulation row 1.
- TRA addition factor row 1
- FRA multilpication factor row 1 CURRENT LOADS.
- ważne te currents loads a nie min lub max.

Dzięki bubu321 za podpowiedź. Jednak w opcjach UniDiagKWP2000 0.4.0.3
nie znalazłem:
- TRA addition factor row 1
- FRA multilpication factor row 1 CURRENT LOADS.

linię - lambda regulation row 1 sam dopisałem wg Twoich wcześniejszych podpowiedzi.

CZy mógłbym prosić o jakąś łatkę do definicji na te 2 pozycje?

w Unidiagu to one się jakoś tak nazywają

RDBLI_2000, 0x21, 0x5D, "Self-adaptive TRA parameter", 1, "Self-adaptive TRA parameter", 1, "#scaling unsigned 2 (X-128)*1280*3.04 usec";
RDBLI_2000, 0x21, 0x5F, "FRA factor (high loads)", 1, "FRA factor (high loads)", 1, "#scaling unsigned 2 X*(1.0/128.0) ";
RDBLI_2000, 0x21, 0x61, "FRA factor (low loads)", 1, "FRA factor (low loads)", 1, "#scaling unsigned 2 X*(1.0/128.0) ";
RDBLI_2000, 0x21, 0x63, "Self-adaptive FRA parameter", 1, "Self-adaptive FRA parameter", 1, "#scaling unsigned 2 X*(1.0/128.0) ";

Sorki że zawracam głowę.

Te parametry sprawdzać na biegu jałowym? Silnik rozgrzany?
W jakich zakresach te wyniki powinny się zmieścić.

- parametry adaptacji TRA sprawdzamy na biegu jałowym.
- dla twego silnika norma to -/ + 5000 usec ( ja twierdzę że raczej -/+ 20.000 usek ).
- parametry adaptacji FRA current dotyczy wyższych obrotów, je tylko odczytujemy.
- norma dla FRA to 0.8 -- 1.2
- jest jeszcze lambda regulation row 1 , norma to 0.97 -- 1.03.
- ale jeśli masz błędy 130, 170, 117x to zapomnij o TRa o FRa .
- należy w pierwszej kolejności usunąć przyczynę tych błędów.

Amortyzatory
Powrót