[Giulietta] Powietrze w czujniku deszczu

dobryalf

Nowy
Auto
giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl
Koledzy, zauważyłem pęcherzyki powietrza w czujniku deszczu, widać przez szybę. Pojawiają się jak szyba jest ciepła, czy tak ma być? Może ktoś sprawdzić, jutro ciepły dzień.

To chyba para jest

Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka

A masz może fotkę? Eh, i głównym podejrzanym jest wymiana szyby?

Jak żelek jest uszkodzony to trzeba nowy.
Ale raczej czujnik nie przyciska dobrze tego żelka do szyby.Może sprężyna spadła

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Czyli ten żelek nie lepi się do szyby? Jest dociskany jak rodzaj elastycznej kulki?
Dzisiaj już prawie całkiem zniknął "docisk". Może jakaś sprężynka odpadła w środku. Jak się do tego dobrać tj. zdjąć osłonę - proszę o poradę.

Najłatwiej zdemontować lusterko, wtedy masz wszystko na wierzchu. Powinno wyglądać to tak:
13925654_1222545464445467_3567685679424440838_o.jpg
Lusterko zamontowane jest na tym szarym uchwycie, żeby je zdjąć trzeba je wysunąć w stronę podsufitki.

Czyli ten żelek nie lepi się do szyby? Jest dociskany jak rodzaj elastycznej kulki?
Dzisiaj już prawie całkiem zniknął "docisk". Może jakaś sprężynka odpadła w środku. Jak się do tego dobrać tj. zdjąć osłonę - proszę o poradę.
Tak , lepi się ale to w zasadzie jednorazówka. Wpierw sprawdź sprężyne - docisk , jeśli jest ok to kup sobie takiego żelka i sprawa załatwiona http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6490811556
. Ściągnij pierw osłone od spodu - w dół , łatwo zejdzie. Potem lusterko do góry i masz wsio na wierzchu.

Gdybyś szukał to mam nową sprężynę i nowy żelek na sprzedaż

Piotriix, a nie masz może czujnika na sprzedaż?

Nie czujnika nie mam.Ale mam też pierścień ten do szyby

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Koledzy jak jest zimniej to żelek lepiej przylega. Zdjąłem osłonę części dolnej i sprawdzam: sprężynka jest jak na zdjęciu. Jeśli ją docisnąć palcem to powierzchni dotyku przybywa, ale przy dosyć silnym docisku przybyło nie całkiem, pytanie jak sino - czy silno sprężynka dotyka. Załączam zdjęcia do oceny poprawności mocowania sprężynki.
20160915_181829.jpg
i widok czujnika na dzisiaj
20160915_181933.jpg

- - - Updated - - -

Żelek kupiony, czy ktoś zna procedurę wymiany. Już po wyjęciu czujnika, co umyć i jaka kolejność itp.

Nie wiem czy jest jakaś oficjalna procedura, to tylko kawałek żelu więc wielkich cudów nie ma . Ja bym zrobił tak. Ściągnąć stary żelek z sensora , odtluscic go oraz szybę przy użyciu IPA , następnie przykleić nowy żelek do sensora a następnie całość do szyby ale nie na wprost tylko pod lekkim kątem zaczynając od jednej krawędzi i dociskajac stopniowo aż na drugą stronę- tak aby powietrze miało gdzie ujść. Obejrzeć czy nie ma pęcherzy i jak nie ma to docisnąć sprężyną

Ostatnia edycja:
Obejrzeć czy nie ma pęcherzy i jak nie ma to docisnąć sprężyną
A jak jest pęcherzyk? To czy można odklejać i jeszcze raz?
Podglądając działania przyklejacza fachowca widziało mi się że czymś zwilżył żelka przy podkładaniu bo ułatwia to wyprowadzanie pęcherzyków. Puki co to tam jakby mało miejsca na przykładanie pod skosem.

Kurcze nie mam pojęcia , jak się boisz może lepiej podjedz do autoszyb zrobią Ci to pewnie za parę złotych albo może nawet za nic , mają wprawę

Ostatnia edycja:
tx555 :) dobre i tak zrobię, ale tylko tym razem

Zanim się rzuciłem na żelek to zdemontowałem lusterko tak z ciekawości. I teraz mam pytanie czy ta sprężyna nie opiera się o coś dociskając czujnik do żelka? Po co jej te środkowe wygięte na zewnątrz blaszki. Jak toto docisnę palcem to jest pięknie, puszczam spowrotem pęcherzyk. Czy ktoś z kolegów może fotkę wrzucić ze środkiem plastiku który się ściąga na dół, albo napisać czy nie nie ma tam czegoś nad elektroniką z mikrofonem.

nic więcej tam nie ma a tym bardziej mikrofonu

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót