Panowie(i nie tylko
) jakie są wady oraz zalety poszczególnych silników wysokoprężnych (1.9/2.0/2.4)? Koszty utrzymania między dieslem o najmniejszej pojemności a tym topowym (200/210km) osiągają dużą różnicę? Jak ze spalaniem?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Jak napisał poprzednik jest bardzo dużo tematów na temat silników które Cię interesują na forum. Co mogę napisać od siebie bo posiadałem 1.9 150km i teraz mam 2.4 210km. Co do rzeczy które wypada zrobić w obu wersjach silnikowych to porządek z klapami w kolektorze, na plus 2.4 nie posiada wadliwej skrzyni M32 Opla. Różnice w jeździe oczywiście na plus dla 2.4, piaty cylinder robi swoje, silnik inaczej się zbiera no i wypada napisać o nieporównywalnej kulturze pracy względem 1.9. W 2.4 jednak przód z racji dużego silnika jest cięższy co da się odczuć. Jeżeli chodzi o koszty utrzymania jak można się domyślić 2.4 będzie droższe w utrzymaniu tj. 5 wtryskowów, 5 świec zarowych, większe tarcze i klocki, droższe sprzeglo. No i oczywiście nie zapominajmy że z 2.4 pod maską juz ciężko cokolwiek zrobić z racji ciasnoty. Co do spalania jakiejs kolosalnej różnicy nie widzę 2.4 mieści mi się w średnim 11l gdzie 1.9 paliła 9.5-10l. Ja ciesze się ze zmiany na 2.4, szczególnie dzwiek silnika zrobił swoje, jednak 1.9 150km tez nie można skleslac po dobrym programie na prawdę fajnie jeździ no i oczywiście troszkę większe zaplecze części używanych. Tyle ode mnie z tego co mi przychodzi na szybko do glowy jeżeli gdzieś się myle proszę o poprawienie![]()