• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Porady eksploatacyjne

Na pewno ma. Tzn formalnie nie ma czegoś takiego jak utrata gwarancji (to słowa pani z infolinii AR) ale jeśli uszkodzenie auta wyniknie z takiej modyfikacji to oczywiście nici z naprawy gwarancyjnej. W praktyce wszystko co ci się stanie z silnikiem i jego sterowaniem pod to podpada ale nie wyklucza to naprawy np. klimy czy np. zawieszenia. Sądząc po wykresach mocy i momentu najwiecej jednak dałaby wymiana sprężarki ale nie wiem czy wszystkie części sa takie same w wersji 155 i 120 KM (kiedyś patrzałem w eperze i na pewno większość). Ale sprzęgło może ucierpieć.

Ostatnia edycja:
Witam, mam Giuliettę 1,4 120 KM. Brakuje jej jednak troche mocy i zastanawiam sie nad zamontowaniem elektronicznego chipa, który zwiększa moment obrotowy i moc o ok. 20-25 KM. Czy ktoś z was ma doświadczenie w tym zakresie ?

Jest taka opcja i nawet nie traci się gwarancji tylko troszkę drogo

http://de.novitec.nl/webshop/fiat/bravo/motor/Default.asp?prodID=127

Alfa Giulietta 1,4T
Basis 120/170PS
Leistung 150/195PS

Przyrost mocy 30PS jest zachęcający.

Ze 170KM ten box robi 195KM - pytanie jak to wpłynie na żywotność tego silnika

No ! ciekawy temat, w moim przypadku 261KM.W polaczeniu z układem wydechowym RAGAZZO może byc ciekawie. Wyslalem kilka zapytań do firm zajmujących się chip tuningiem. Odpowiedzi sie nie doczekałem. Ciekawe jak to sie podlacza.

Ostatnia edycja:
Tak jak każdy box wpina się w szynę transmisyjną sterującą osprzętem silnika i wpływa on na dawkę paliwa oraz ciśnienie doładowania

box

Trochę mało profesjonalnie to wygląda - jeden box do wszystkich wersji silnika 1.4 t a nie do każdej wersji inny, nie podają zmian w momencie obrotowym tylko w mocy. Żadnych wykresów czy szczegółowego opisu... Nie wiadomo też jak wpływa ten box na pracę systemu DNA. Za mało informacji żeby zaryzykować taki wydatek.

Żuczek;454746 napisał:
Trochę mało profesjonalnie to wygląda - jeden box do wszystkich wersji silnika 1.4 t a nie do każdej wersji inny, nie podają zmian w momencie obrotowym tylko w mocy. Żadnych wykresów czy szczegółowego opisu... Nie wiadomo też jak wpływa ten box na pracę systemu DNA. Za mało informacji żeby zaryzykować taki wydatek.

Jest to jeden z liderów i najstarszych firm zajmujących się tuningiem
i twierdzenie że to jakaś amatorka jest nie na miejscu .
A to że obudowa wygląda tak samo to nie znaczy że moduł jest ten sam .
Nie wiem gdzie ale czytałem że w cenie jest wliczony montaż diagnostyka i hamownia .
Jak poszukacie znajdziecie na pewno więcej takich materiałów --> http://www.tuning.v10.pl/Alfa,Romeo,MiTo,wedlug,Novitec,32030.html

Samo to że zajmują się Ferrari i Maserati powinno wam wystarczyć . --> http://novitec.pl/

Ostatnia edycja:
chip

Firma jest znana z dobrego tuningu modeli Fiata i Alfy - co do tego nie ma wątpliwości. Może mają słaby marketing ale po takim opisie nie kupiłbym takiego urządzenia. Po profesjonalistach oczekuję wyczerpującego opisu nie tylko efektów Box-a ale też jego wpływu na trwałość jednostki, zużycia paliwa itp. Tym bardziej że nie mają dystrybucji w Polsce i o montażu u nich trzeba zapomnieć. :(

Niektóre autoryzowane serwisy oferują tunig Giulietty

Moja średnio pali 9,5. Wg komputera spalanie trochę spadło, na początku żarła więcej. Teraz mam 6 tyś. przebiegu.
Własnie, co z olejem przy tym przebiegu, przyznam, że nawet nie patrzyłam jeszcze na bagnet:eek:

Start&Stop bywa denerwujący, bo wyłącza klimę...
Skopali w tej Alfie trochę środek, niektóre elementy wyglądają na "tani" plastik, przynajmniej w porównaniu ze 147, którą jeździłam wcześniej-tam to było jakieś solidniejsze. A i głośniki, muszę je jak najszybciej wymienić, żeby nie znienawidzić jazdy moją Bellą. Smutne, że idą na ilość, a nie na jakość.

Moja średnio pali 9,5. Wg komputera spalanie trochę spadło, na początku żarła więcej. Teraz mam 6 tyś. przebiegu.
Własnie, co z olejem przy tym przebiegu, przyznam, że nawet nie patrzyłam jeszcze na bagnet:eek:
Co to za silnik w twojej Julce? 120KM? 1,6 JTDM

Ostatnia edycja:
Panowie polecem tą firmę do zwiększenia mocy. Na lato też się w to pobawię :)
www.ziptuning.nl
460eur z montażem
Gwarancje
- 2 lata gwarancji silnikowych do samochodów do 2 lat do 100.000 km
- 3 lata gwarancji na modyfikacji oprogramowania
- 24 godzina pomoc z lojalnością

Amortyzatory
Powrót