Poprostu AR156

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sparco123

Guest
AR156 by Zyga

Alfa Romeo 156 2.4JTD CF2 DISTINTIVE
Opis:
AR 156
- silnik 2.4 JTD 136KM CF2
- czarna skóra
- klimatyzacja
- tempomat
- podgrzewane fotele
- oryginalne felgi 16"

Plan:
1. Dolot ze stali nierdzewnej i większy intercooler
2. Felgi takie jak w 8C (17")
3. Wymiana skóry na bordową
4. Zmiana gałki zmiany biegów
5. Kierownica multifunkcyjna i przełącznik zespolony z modelu po lifcie
6. Przedni i tylny zderzak z GTA
7. Polakierowanie lusterek na ciemny grafit
8 . Wydech Ulter
9. Listwy progowe za sportpack'a
10. Może w przyszłości xenon'y
11. Zaworu blow off

Postęp prac:

1. Lampy czarne nowe (a'la GTA)
2. Malowanie pokrywy silnika
3. Zawieszenie z obniżające Eibach
4. Przeróbka Scudetto
5. Ramki zegarów i wyloty nawiewu ze 156 po FL
6. Przyciemnienie szyb
7. Przyciemnienie lamp
8. Nowy alarm
9. Przyciemnienie kierunkowskazów bocznych
10. Aluminiowe nakładki na pedały a'la GTA

Historia:

Kwiecień 2009
- wymiana kpl. rozrządu i pompy wody (164 000 km)
- wymiana filtra powietrza, kabinowego, paliwa
- wymiana oleju i filtra oleju (Mobil 1 10W40 Super Diesel, 164 000 km)
- kpl. wahaczy tulei gum i łączników na osi tylnej
- nowe nadkola
-zawór klimatyzacji, presostat, przegląd szczelności, czyszczenie oraz uzupełnienie klimatyzacji
- jeszcze trochę drobnych zabiegów
Koszy 2 600 zł

Maj 2009
- wymiana klocków hamulcowych oś tylna (Ferrodo)
Koszt: 120 zł

Czerwiec 2009
- wymiana reflektorów (na czarne GTA)
- wymiana paska alternatora
Koszt 600 zł

Lipiec 2009
- wymiana oleju i filtra (Mobil 1 10w40 Super Diesel, 174 000 km)
Koszt: 160 zł

Sierpień 2009
- wymiana pompo paliwowej (jak się okazało mechanik pomylił ją z pompą oleju i pieniądze utopiłem niepotrzebnie)
Koszt 1000 zł

Wrzesień 2009
- wymiana paska mikro-v i rolki napinacza
- wymiana przewodów od wspomagania oraz płynu
Koszt 220 zł

Październik 2009
- wymiana oleju i filtra (Mobil 1 10W40 Super Diesel, 185 000 z powodu dalekiego wyjazdu nie mogłem wcześniej zmienić)
- wymiana płynu chłodniczego
- wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów
Koszt: 240 zł

Listopad 2009
- wymiana świec żarowych
Koszt: 250 zł

Grudzień 2009

Styczeń 2010
- wymiana akumulatora (PowerBull 74 Ah)
- wymiana wycieraczek (Valeo silikonowe)
Koszt: 400 zł

Luty 2010
- wymiana oleju i filtra (Mobil 1 10W40 Super Diesel, 195 200 km)
- regeneracja felg
Koszt: 250 zł

Marzec 2010
- wymiana wahaczy dolnych, górnych, łączników stabilizatora, poduszek stabilizatora (FAST)
- nowe przeguby wewnętrzne
- nowa chłodnica
Koszt 1300 zł

Sierpień 2010 do Luty 2011
- wymiana pompy wysokiego ciśnienia
- wymiana pompy wspomagania
- regeneracja trzech wtryskiwaczy
- wymiana pompy oleju
- nowy czujnik położenia wału
- nowy przepływomierz
- nowy filtr paliwa
- wymiana oleju i filtra oleju (204 500km Castrol GTX Magnatec 10w40)
- wymiana rolki napinacza paska wielorowkowego
Koszt 2500zł

Ostatnia edycja:
ładna bella i życzę realizacji planów upiększających alfe.Nie jestem przekonany do malowania felg od gta na inne-one są piekne takie jakie są,to dotyczy sie też klamek,ale jest to tylko moje zdanie

plany zacne, pokaż foty furki. Klamek to bym nie malował nie mówiąc o wydechu, jak można montować sportowy tłumik w klekocie :D

Klamki idą w parze z felgami, ciągle zastanawiam się nad tym chociaż muszę ptzyznać że kuszące jest zrobienie autka na srebrno-czarno bez innych kolorów. O malowaniu wydechu nie było mowy i nigdy nie będzie, a co do sportowego wydechu to już słyszałem fajnie chodzące diesle które na początku nie miały takiego potencjału jak 2.4 JTD.
Ciekawi mnie ci wy na pomysł bodykit'a z GTA??

---------- Post dodany o godzinie 22:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:07 ----------

Zieloo - ściągnąłem twój pomysł z pokrywą silnika THX za instrukcje

tutaj masz taka 156-ke wzorowaną na GTA i wg mnie super się to prezentuje

Klamki idą w parze z felgami, ciągle zastanawiam się nad tym chociaż muszę ptzyznać że kuszące jest zrobienie autka na srebrno-czarno bez innych kolorów. O malowaniu wydechu nie było mowy i nigdy nie będzie, a co do sportowego wydechu to już słyszałem fajnie chodzące diesle które na początku nie miały takiego potencjału jak 2.4 JTD.
Ciekawi mnie ci wy na pomysł bodykit'a z GTA??

---------- Post dodany o godzinie 22:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:07 ----------

Zieloo - ściągnąłem twój pomysł z pokrywą silnika THX za instrukcje

a proszę Cię bardzo :) co do GTA, czemu nie. Kilka na forum jest GTA i wyglądają całkiem przyzwoicie, tylko nie przesadź ze zderzakami, żeby nie wyglądała jak czołg :)

A jednak znalazło się jakieś zdjęcie

Załączniki

• IMG_4427.jpg
    IMG_4427.jpg
    43 KB · Wyświetleń: 142
A co myślicie o tylnych lampach z drugiego zdjęcia?
Daj sobie spokój z tymi lampami:D...okropieństwo.
Co do tej stylizowanej na GTA....to była ładna...:(szkoda słów, trzeba ją zobaczyć jak teraz wygląda.
Co dokładnie chcesz obszyć alcantarą, całą deskę? Może lepiej flokowanie?

Ostatnia edycja:
Daj sobie spokój z tymi lampami:D...okropieństwo.
Co do tej stylizowanej na GTA....to była ładna...:(szkoda słów, trzeba ją zobaczyć jak teraz wygląda.
Jeżeli chodzi o lampy to ja też bym zrezygnował ale to sprawa gustu.Faktycznie widziałem tą alfę dziesiątki razy i prezentowała się super,a właściciel ja później chciał sprzedać,a nowy nabywca pewnie ją zepsuł

......Faktycznie widziałem tą alfę dziesiątki razy i prezentowała się super,a właściciel ja później chciał sprzedać,a nowy nabywca pewnie ją zepsuł
:Dhistoria jest inna, znam się od dziecka z właścicielem.....a stoi u znajomego mechanika....sorry za zaśmiecanie.

Faktycznie chodzi mi o flokowanie ale nie wiedziałem jak to się nazywa a w google coś innego znalazłem.
Co do świateł to pewnie macie rację bo sam się nad tym zastanawiam, ale w koncepcji było żeby cały samochód był srebrno-czarny a duże czerwone lampy z tyłu nie pasują do tej koncepcji i co tu zrobić??

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia jeżeli zrobisz flokowanie deski, co do lamp zawsze możesz pomalować (jestem zdecydowanym przeciwnikiem) specjalnym sprayem. Ale z drugiej strony jakiś czerwony akcent nie powinien psuć ogólnego wizerunku samochodu, bo na przykład zrobisz zaciski hamulcowe na czerwono:D i już jakaś kontynuacja. Nie ma co się zamykać w tylko dwóch kolorach, wystarczy jeżeli będą dominujące, akurat srebrny, czarny i czerwony fajnie się komponują.

Witam!
Fajny plan. No i życzę realizacji wytrwałości i pieniążków:D

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia jeżeli zrobisz flokowanie deski, co do lamp zawsze możesz pomalować (jestem zdecydowanym przeciwnikiem) specjalnym sprayem. Ale z drugiej strony jakiś czerwony akcent nie powinien psuć ogólnego wizerunku samochodu, bo na przykład zrobisz zaciski hamulcowe na czerwono:D i już jakaś kontynuacja. Nie ma co się zamykać w tylko dwóch kolorach, wystarczy jeżeli będą dominujące, akurat srebrny, czarny i czerwony fajnie się komponują.

Świateł też nie pomaluję, a pomysł z zaciskami jest dość ciekawy i kuszący. Co do flokowania to czy ktoś wie gdzie to można zrobić na lubelszczyźnie lub w okolicy??

Ostatnio przeprowadziłem zabieg regeneracji felg. Felga na pierwszym zdjęciu miała przerysowane ok 50% rantu kilka obić poza rantem i no ok 10% powierzchni były "bąble" lub nie było lakieru ogólnie stan ciężki.
Co wyszło?
Sami oceńcie

Felgi bardzo ładnie wyszły, sam je regenerowałeś?

Regenerowałem sam i jest to dość proste, wystarczy trochę czasu i miejsce koszt ok. 90 zł

Ostatnio przeprowadziłem zabieg regeneracji felg. Felga na pierwszym zdjęciu miała przerysowane ok 50% rantu kilka obić poza rantem i no ok 10% powierzchni były "bąble" lub nie było lakieru ogólnie stan ciężki.
Co wyszło?
Sami oceńcie

masz talent wyszło znakomicie :agree:

Amortyzatory
Powrót