[159] Pompka spryskiwaczy, spryskiwacze

Glowcio24

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm
Witam forumowicze, dzis rano niemiła niespodzianka chcac oczyścic szybe zero reakcji ze strony spryskiwaczy, było ciepło chodziły bez zarzutu teraz jakby zero reakcji i pytanie do was ? czy pompka mocno chałasuje czy raczej jest cicha bo u mnie nie słychac nic? i którędy się dostać do tej pompki aby narobixc sobie jak najmniej pracy ?

ja pompke slysze
wiec sprawdz najpierw czy dziala w ogole

Płyn jest zimowy więc nie powiunien zamarzac teoretycznie, pompki nie słychac więc od razy postawiłem na to, że mogła pujśc pompka, tylko gdzie ona się znajduje? jak do niej dojść ?

Wystarczy zdjąć lewe koło, odkręcić nadkole i masz dostęp. Mam to samo i w weekend wymieniam obie pompki. Od xenonow dawno nie działa, a od szyb zamarzła i się spaliła. Taka jakość "zimowych" płynów.

Pompka chodzi głośno , bez wsłuchiwania. Mi jak co roku cichnie jak zamarza płyn w zbiorniku :) no i jak zwykle akcja ''garaż-farelka''

Zanim zabierzesz się za pompkę, przysłuchaj się, czy przekaźnik cyka. Też miałem taki problem, a po jego wymianie spryski działają jak należy.

Mi zamarzł płyn "zimowy" kupiony w listopadzie do -15, a zamarzł przy -5. I też sie obawiałem że poszedł mi silnik od spryskiwaczy, ale jak wstawiłem do garażu i zalałem dobry zimowy płyn,t o już poszło. Lód objał i silniczek, wiec moze i u Ciebie jest taki "zimowy płyn" i wsytarczy tylko dolać porządnego?

Na temat przekaźnika nie pomogę bo nie wiem gdzie jest. Ale masz najpewniej brudne styki, tak jak u mnie. W garażu odkręć lewe koło, a potem nadkole. Jakby pod akumulatorem znajdziesz zbiornik, a w nim pompkę lub dwie jeśli masz ksenony. Wyciąga się je delikatnie do góry, wcześniej odepnij wtyczkę. Jeśli płyn już odmarzł to cały się sam wyleje, jak nie to pomagaj suszarką lub czymś takim ( niech Bóg Cię broni przed opalarką). Potem czyścisz styki na kostce oraz na samej pompce. Czy jest spalona to dowiesz się jak ją podłączysz kabelkami na ostro do akumulatora. z tego co pamiętam jest jakby odwrotnie zorientowana elektrycznie, więc sprawdź wszystkie kombinacje. Jak działa to montujesz ją na nowo i wlewasz uczciwy płyn. Potem cieszysz się jazdą. Jak nie działa to nowa w ASO coś około 150 złotych. Pamiętaj aby nie nadużywać prób na sucho, bo sam możesz się przyczynić do jej spalenia. Napisz czy pomogło. Nie zapomnij rozmrozić też wężyków do spryskiwaczy i plastikowych trójników pod zaślepkami na masce.

Ostatnia edycja:
Mam to samo i w weekend wymieniam obie pompki. Od xenonow dawno nie działa, a od szyb zamarzła i się spaliła. Taka jakość "zimowych" płynów.

Dziwna sprawa – zamarzł mi płyn w nowy rok, przestała działać pompka, żadnego dźwięku. Od poniedziałku codziennie parkowałem po 8-10 h w podziemnym parkingu w którym było 4-6 stopni na plusie. Płyn odmarzł dopiero wczoraj i pompka ruszyła... Nie wiem co ja wlałem do zbiornika, że dopiero odmarzło wczoraj, gdy w garażu było prawie 8 stopni...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót