• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Pompka paliwa w 159 1.8mpi

Arczmen89

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam. W ostatnich dniach padła mi pompka paliwa , wyciągnąłem ja z pod kanapy sprawdziłem i jest spalona. Silnik jaki mam to 1.8 mpi benzynka. Problem w tym że nigdzie nie mogę dostać takiej pompki , tzn każą przynieść stara puszkę a w tym problem że nie da się jej wyciągnąć z tej plastikowej obudowy wiec stwierdziłem że raczej jest nierozbieralna... myślałem że da się to rozebrać wyciągnąć spalona puszke i dopasować taka samą.... Zastanawiam się czy taka pompka spasowała by od jakiegoś innego silnika benzynowego np 2.2jts bądź 3.2 patrząc po zdjęciach są bardzo zbliżone ale nie jestem pewien czy będzie któraś pasować.... nowa jest kurcze niestety droga z tym całym osprzętem wiec chce coś pokombinować... jeśli ktoś przerabial temat to proszę o pomoc. Pozdrawiam ;)

Wymieniałem taka z miesiąc temu . 1450 w serwisie tylko . Mało tego trzeba ja pozniej z komputerem zgrać . Auto jeździ o niebo lepiej . Starych mój kolega nie poleca mówi ze nie wiadomo czy w środku nie są już lekko zjechane i ze nie zatopione w zbiorniku lubią czasem złapać rdzę . Pompka ma te same numery co 1.9 3.2 jts ale zobacz . Moja wcześniej siemens teras continental robi dla alfy .

- - - Updated - - -

Sorry 2.2 nie 1.9 . A i uszczelka koło 200 . Ja kupiłem z rabatem w serwisie czyli uszczelka za darmo niby

Ta pompa paliwa to nie jest jakas popularna usterka w tym silniku?

Ja nie wymienialem, ale w papierach widze, ze poprzedni wlasciciel mial z tym problem.

U mnie ten sam problem. Arczmen89 naprawiłeś już auto ? ASO ? czy gdzieś może znalazłeś pompę ?

Ja rozwiązałem już problem i chętnie opowiem jak. Jak sam zauważyłeś pompy nie da się kupić ani w sklepie ani na szrotach. Cena jaką widziałem w interacarsie powala to samo ASO. Ja znalazłem firmę w Brzegu która naprawia pompy www.serwispomp.pl . Mają kilka warsztatów współpracujących, ja znalazłem w Warszawie jeden z nich autoszpacza.pl . Pompę wyciągnął mi kumpel który ma warsztat i zawiozłem na Szpaczą. Pan obejrzał i stwierdził że zatarta, a że nie miał na magazynie nowej to wysłał do Brzegu. Po 4 dniach zadzwonił że pompa wrocila, zapłaciłem 300 zł , kumpel zamontował i auto śmiga. Nie trzeba pompy jakoś dodatkowo komunikować z komputerem. Można oczywiście pompę samemu wysłać do Brzegu. Powodzenia

Ostatnia edycja:
Dzień dobry,

Padła mi pompa w mojej ALfie 159 1.8 MPI sportwagon z 2007 r. Jedyna jaką znalazłem to taka za 1000 zł. Czy nie ma jakiś tańszych alternatyw/zamienników? Czy nie można kupić używanej np. do silnika 1.9 JTS, albo 3.2 jts? W porównaniu do innych aut ta pompa jest strasznie droga, co więcej niedostępna na rynku. Znalazłem chyba jedną, albo dwie oferty.

jest to silnik Opla Z18XER stosowany w Insignia, Zefira, Astra Vektra itp. może podeszła by z tych modelów, (Fuel Pump 60699930)

Pompa nie pasuje od niczego innego. Ople mają całkowicie inne pompy. 1.9jts oraz 3.2 mają inne ciśnienie robocze. Ale można wykorzystać pompę od 1.9jts z tym że pokrywę górną musisz zostawić od swojej pompy.

Czyli jak tylko ASO zostaje? U mnie ten sam problem. Mechanik dzwonił że ma problem ze znalezieniem pompy. Dzwoniłem do ASO to 1600 może by sie udało znaleźć jakąś za 1100 i gość powiedział, ze to dość powszechna usterka w tym aucie. Dla mnie osobiście niepojęte aby nie dało się kupic jakiejś części, do tej pory nigdy się z tym nie spotkałem. Niestety zaczynam powoli żałować zakupu Alfy.. Myślałem, że nowszy samochód to mniejsze wydatki, bo do tej pory miałem starsze "złomki" ale jeszcze w żaden nie włożyłem tyle co w Alfę.

Wysłałem swoją do tej firmy w Brzegu. Czekam na powrót i zobaczymy. Teoretyczna naprawa 300zł plus koszty wysyłki. Nowa pompa w ASO 1600zl, no może by znaleźli za 1100zł, takie info dostałem.

Witam, wysyłając pompę do regeneracji musieliście ją wyciągnąć z całego zespołu czy wysyłaliście w całości, a Oni dali sobie już z rozebraniem radę? Nie mogę jej wyciągnąć, a nie chcę czegoś uszkodzić.

Witam, wysyłając pompę do regeneracji musieliście ją wyciągnąć z całego zespołu czy wysyłaliście w całości, a Oni dali sobie już z rozebraniem radę? Nie mogę jej wyciągnąć, a nie chcę czegoś uszkodzić.

Ja wysyłałem cała w tej plastikowej obudowie i sobie z tym poradzili, też nie chciałem nic grzebać aby nie uszkodzić.

A jaki mieliście objaw zepsucia tej pompki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Również miałem problemy z pompą - najpierw pęknięcie dekla. Pompę wymieniłem na używkę. Później w nowej pompę padł silnik - z dwóch pomp zrobiłem jedna. Mam jednak problem z dostałem węża zanurzalnego do pompy-jeden z węży musiałam uciąć bo był nie ściągalny. Czy wiecie czym można go zastąpić? Standardowe węże nie mogą być w paliwie, po dwóch miesiącach są dziurawe i auto ledwo odpala.

Nie mają średnicy 6mm - a takie przewody zakładałem. Chyba że taki też podejdzie? Szkoda mi trochę rozbierać kanapę i tydzień czuć benzynę w aucie jeśli przewód z aukcji nie będzie pasować (mają tylko 8 i 10mm)

Jutro mogę zmierzyć średnicę króćca.

Jeśli możesz to bardzo mi pomożesz, chociaż jestem prawie pewny że jest tak 6mm - a takiego węża zanurzalnego nie udało mi się znaleźć. Próbowałem nawet z ptfe - ale ich giętkość jest zbyt mała i nie da sie tego poprawnie zamontować - wąż się łamie

Amortyzatory
Powrót