[159] Pompa Vacum - 1.9 Jtdm 8v

• Autor wątku Autor wątku chrisdelarosa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtdm
C

chrisdelarosa

Guest
Witam ! Zauważyłem u siebie dziwny objaw. Mianowicie przy odpalonym silniku na biegu jałowym słychać w kabinie buczenie, kiedy wcisnę hamulec następuje cisza... Mechanik powiedział że to pompa Vacum ma luz który po wciśnięciu hamulca jest niwelowany i dlatego jest cicho... Nie chce niepotrzebnie wydawać pieniędzy dlatego chciałbym się dowiedzieć czy mechanik może mieć rację :) Z tego co przeczytałem to ta pompa reguluję pracę EGRu, zaworu upustowego, serwem hamulców i nawet geometrią turbiny...

Proszę o jakieś podpowiedzi i jeżeli ktoś ma możliwość to prosiłbym o podanie ceny nowej. Pozdrawiam

płyn był wymieniany w Listopadzie przy okazji wymiany klocków i tarcz... auto hamuje bardzo dobrze... tylko to buczenie... jako, że ta pompa steruje tyloma elementami a u mnie w aucie występuje podczas jazdy też dźwięk takiego "głuchego tarcia" który to jest podobny do tego buczenia na postoju i próbowało go zdiagnozować już 4 mechaników i każdy rozkładał ręce to może jest to właśnie powiązane z tą że pompą bo nie wydaję mi się żeby tyle elementów mogło się popsuć naraz...

u mnie też występuje odgłos jak to zostało nazwane "głuchego tarcia", przy zimnym silniku jest ok - jak tylko się rozgrzeje to zaczyna się to dziać, podobnie jak motyw z hamulcem, silnik dokładnie taki sam ja u kolegi z postu wyżej - może ktoś miał podobną "przygodę" i zna złoty środek

Witam,

Odświeżam temat... mam ten sam problem od tygodnia... czy komuś udało się go definitywnie zlokalizować i usunąć??

pozdrawiam

U mnie skolei w silniku 140 KM slychac gwizd z okolicy pompy vakum ale tylko chwile po ruszeniu i od okolo 1500 rpm.. Po przejechaniu kilkuset metrow gwizd ustepuje. Dodatkowo zauwazylem, ze pedal hamulca gdy stoje na swiatlach czasami troszke glebiej wchodzi (gdy trzymam go wcisnietey). Poza tym auto raz przyspiesza jak glupie a raz jak auto o mocy 100KM... Po podlaczeniu pod komputer przeplywomierz podaje zle wartosci wiec do wymiany, ale co z ta pompa? ? Wymiana czy moze naprawa? ?

Gesendet von meinem LT18i mit Tapatalk 2

Wg mnie masz nieszczelność na przewodach podciśnienia.

Ale ten gwizd jest tylko tuz po ruszeniu gdy auto chwile postoi.. Gdy wylacze go np na stacji i po tankowaniu ruszam to nic nie gwizda.. Poza tym czy przez to przeplywomierz dawalby bledne wskazania? ? Nie pamietam juz dokladnie ile bylo ale cos okolo 500 na postoju mimo oczekiwanych chyba 350 czy cos w tych granicach.. Logi mam na kompie..

Gesendet von meinem LT18i mit Tapatalk 2

Udało Ci się rozwiązać problem tego buczenia? Mam podobnie

Witam, rozwiązał ktoś problem tego buczenia?

Amortyzatory
Powrót