• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pompa sprzęgła - luz na tulei

jaboleq

Nowy
Auto
AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero
Witam!
W mojej pompie sprzęgła uszkodziła się tuleja (zerwało gumę) i mam dość duży luz, który objawia się skrzypieniem.

Uszkodziło się dokładnie ta guma zaznaczona na zdjęciu.
Pokaż załącznik 81920
Czy ktoś już regenerował ten element? Można zakupić go? Cała pompa to znaczący wydatek a, że moja działa to bezsensu wymieniać całą.

Jak ktoś już działał w tym temacie to proszę o informację :)

Z góry dzięki!

Cała pompa to znaczący wydatek

- Cała pompa to 160zł bo ostatnio miałem z tym problem, jest to na forum. Jeśli 160zł to znaczący wydatek to chyba wybrałeś nie tą markę samochodu.
Wracając do tematu to z używanych części, które są tańsze możesz to wyskubać - poszukać na allegro czy coś.

Ty mi nie sugeruj co za markę wybrałem i zamiennik sobie możesz sam wkładać. Pompa sprawna tylko tuleja rozwalona. I chyba sobie porobię wymiary i dorobię gumę nową.

Też mi wyrwała się ta guma z tulejką w środku. Żeby to naprawić tylko nowa cała pompa. Albo... Ja sobie tam dorobiłem/wstawiłem aluminową tulejkę i po dwóch stronach ucha pompy dałem po jednej wiekszej podkładce. Wszystko ładnie pasuje i pracuje od ponad roku,tulejka się nie wyrabia i nic nie skrzypi,a pedał sprzęgła nie jest taki "gumowy". Jak chcesz to mogę Ci to zwymiarować,prosta sprawa i jak masz gdzie albo trochę umiejętności plastyczno-mechanicznych coś sobie dorobisz.

Ja "niestety" tez wybrałem taką markę i mimo że stać mnie na nową oryginalną pompę wolałem sobie dorobić tulejkę, skoro zerwała się tylko jakaś gumka a pompa jest w bardzo dobrym stanie :P a różnych tulejek,śrubek i narzędzi wala pół garażu :cool:

Ostatnia edycja:
Robiłem takie coś kilka miesięcy temu. Wystarczy dosztukować taką tulejkę gumową albo poszukać podobnej tulejki.
Nie musi być identyczna. A jak już dorobisz podobny element to zakładasz i po sprawie.
Po co wymieniać całą pompę kiedy na pewno w każdym garażu walają się takie rzeczy.

michal_lc4 jak masz możliwość z wymiarowania to chętnie proszę, od razu dam do zrobienia znajomemu. Jak będzie się sprawować to myślę, że można coś dla forum wyprodukować :)

A wolę dać gumową aby mogło to tam troszkę pracować, bo na sztywno to żaden problem :P

Jeżeli kogoś interesuje - wysłałem zapytanie w celu wykonania takich tulei przez firmy.

Jeżeli dostanę konkretną cenę oraz minimalne zamówienie to dam znać.

Mam nadzieję, że naprawa tej tulei nie przekroczy 30% wartości nowej pompy ;)

Amortyzatory
Powrót