Pompa sprzęgła czy wysprzęglik

• Autor wątku Autor wątku lukis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukis

Guest
Witam
Wiem, ze temat wystepowal juz kilka razy na forum ale niestety nie znalazlem odpowiedzi i moich niecharakterystycznych objawow w innych watkach.
Jestem nowym posiadaczem alfy 156 2.0 jts, autko mi sie bardzo podoba ale niestety mam problem pedalem sprzegla i wysprzeglaniem.
Po zakupie auta pedal sprzegla byl twardy w calym zakresie ale w miare rozgrzewania sie auta pojawial sie taki efekt, ze lapal coraz nizej - momentami bylo ciezko wrzucic bieg. Wczoraj wymienilem plyn hamulcowy i od tego momentu jest przez caly czas tak samo zle - bez wzgledu na temperature pedal sprzegla lapie dopiero tuz przy podlodze i w praktyce nie wysprzegla calkowicie.
Nie ma zadnych wyciekow - plynu nie ubywa.
Z tego co przeczytalem to moze byc to zarowno wysprzeglik centralny jak i pompa przy pedal sprzegla. Czy jest jakas mozliwosci sprawdzenia czy wina na 100% nie lezy po stronie pompy?
Wydaje mi sie, ze mechanik, ktory wymienial plyn hamulcowy nie usunal jednak starego plynu z wysprzeglika bo chyba jedyna mozliwoscia usuniecia starego plynu jest jego odessanie. Czy to mozliwe, zeby stary zuzyty plyn hamulcowy dawal takie objawy?

Pozdrawiam

kazda proba odpowietrzenia wysprzeglika nie przynosi rezultatow, mimo, ze jakies powietrze uchodzi
chodzi dokladnie o taki wysprzeglik z zaworkiem u gory: wysp2.jpg

pedal sprzegla faktycznie zasysa sie momentami i nie odskakuje do gory

nie rozumiem tylko faktu dlaczego, przed wymiana przynu hamulcowego sprzeglo dzialalo normalnie poki nie hamowalem duzo i nie jezdzilem duzo po miescie - na krotkich odcinkach nic sie nie dzialo ze sprzeglem i pedal dzialal normalnie
wczoraj po wymianie plynu jest caly czas fatalnie - nawet na zimnym silniku
jaki ma zwiazek temperatura silnika czy plynu z praca sprzegla?

wyjmij zawleczkę zabezpieczającą i delikatnie cofnij przewód aż powietrze z płynem zacznie uciekać odpowietrznikiem. Następnie latarka i przez otwór w skrzyni obserwujesz zachowanie wysprzęglika gdy druga osoba naciska pedał... Jeśli nie ubywa ci płynu z wysprzęglika to padła ci pompka....

Nie da się.... Jest to układ zamknięty... Jakaś mała ilość zawsze zostanie w samym wysprzęgliku... Różnica polega na tym że po wymianie przy wciskaniu pedału wysprzęglik będzie wypełniał się świeżym płynem... Skoro tak to pewnie pompka przy pedale ci puszcza...

dzisiaj jeszcze raz cudowalismy z kolega - okazalo sie, ze stary brudny plyn znalazl sie miedzy pompka sprzegla a odpowietrznikiem wiec musial tam dotrzec z wysprzeglika poniewaz 4 dni temu wymieniony zostal caly plyn na nowy

przez otwor w obudowie skrzyni biegow bylo widac, ze wysprzeglik pracuje gdy tylko pedal zaczyna generowac opor

uklad na pewno nie jest zapowietrzony wiec chyba to musi byc pompka, ktora generuje ten luz na pedale sprzegla - czy to mozliwe, zeby pompka przepuszczala wewnatrz plyn zamiast go pompowac? wyciekow plynu nigdzie nie ma jednak...

zastanawiam sie czy samemu nie wymienic tej pompki zanim pojde w koszty i oddam auto do mechanika w celu rozkrecenia skrzyni biegow...

witam, ja miałem podobny problem jak ty.
Wczoraj wymieniłem pompę sprzęgła (koszt 140zł, ale mam trochę inny silnik) 3 godziny roboty i po problemie. Bałem się, że to coś poważniejszego, ale w sumie samemu mogłem tylko wymienić pompę, innymi rzeczami musiałby się zając mechanik. Pomyślałem, że 140zł to nie jest jakaś ogromna kwota a może akurat to padło i w sumie trafiłem! Gdybym to nie była pompa to zawsze jedna nowa część w Belli więcej;)

pozdrawiam

a czy pedał sprzęgła wraca na górę samoczynnie?
masz sprężyne przy pedale?

Amortyzatory
Powrót