• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pompa sprzęgła ciężko odpowietrzyć

co jest najgorsze ze znowu odpowietrzyliśmy i wszystko działa... tylko jeden minus to że płyn leci z odpowietrznika z bąbelkami powietrza a za pierwszy razem tego nie było... wysprzęglik przepuszcza? może być tak uszkodzony że nie będzie lał?

Skoro ponownie układ się zapowietrzył to winna będzie pompa sprzęgła. Sprawdzić czy jest szczelna i dokładnie odpowietrzyć.

Ostatnia edycja:
Skoro ponownie układ się zapowietrzył to winna będzie pompa sprzęgła. Sprawdzić czy jest szczelna i dokładnie odpowietrzyć.
pompa to jest juz 3 z kolei i jako jedyna dała się odpowietrzyć i nie leje :) także stawiam na wysprzęglik...

U mnie po zmianie pompy sprzęgła siłownik padł praktycznie po kilkuset kilometrach. Przy cenie 50 zł nie ma nad czym się zastanawiać - wymieniaj. Pracy jest znacznie mniej niż przy pompie.

U mnie po zmianie pompy sprzęgła siłownik padł praktycznie po kilkuset kilometrach. Przy cenie 50 zł nie ma nad czym się zastanawiać - wymieniaj. Pracy jest znacznie mniej niż przy pompie.
tylko w 2.4 po lifcie wszystko jest w skrzyni więc koszta trochę inne :) w następnym tygodniu będzie ściągana skrzynia.

skrzynia zdjęta co okazało się że wszystko do wymiany... dwumasa wywalona masakrycznie... tarcza sprzęgłowa, okgładziny zerwane na nitach docisk (słoneczko wytarte) a wysprzęgik puścił soki...

I powiadasz, że poprzednik już to wymieniał ? ;)

No to ładnie. Poprzednik to raczej tam jednak nie zaglądał skoro wszystko jest do wymiany.

poprzednik zaglądał i firma go naciągnęła na kase bo niby zrobili regeneracje. AVANTI z Kielc! NIE POLECAM! :) dwumasa tylko wypiaskowana i znikły luzy, docisk podobnie tylko wypiaskowany i pomalowany (z tego co wyczytałem to docisk jest samoregulacyjny i się go nie regeneruje, tarcze odnowili ale okładziny były byle jak założone i nity rozerwało :) a wysprzęglik ulepili jakimś silikonem :) także tak). Niestety na mnie trafiło że wszystko będzie nowe koszt to 2400zł za wszystko. Zapomniałem dodać że cały komplet który był "regenerowany był na gwarancji do końca lipca :D

Zdjęcie 29.07.2016, 15 07 45.jpgZdjęcie 29.07.2016, 15 07 55.jpgZdjęcie 29.07.2016, 15 08 05.jpgZdjęcie 29.07.2016, 15 08 22.jpgZdjęcie 29.07.2016, 15 08 33.jpgZdjęcie 29.07.2016, 15 08 46.jpgZdjęcie 29.07.2016, 15 08 49.jpg

Ostatnia edycja:
Szwagier regenerował dwumase i chyba sprzęgło u nich. Jeździ bez problemów. Tyle że robił w warsztacie który odsyłał wszystko do Kielc.

Szwagier regenerował dwumase i chyba sprzęgło u nich. Jeździ bez problemów. Tyle że robił w warsztacie który odsyłał wszystko do Kielc.

dziś byłem u swojego mechanika i był gość który tam pracował to mówi że zależy kto robi bo są ludzie z pojęciem i są bez. Zależy który pracownik regeneruje ale sam mówił że jak miało być dobrze zrobione to brał na lewo i robił :)

To jest tragedia. Ruchają Cię w dupę wszędzie gdzie sie da.
Jak mam dać auto do mechanika to mam ścisk w żołądku. Co tylko mogę robię sam!

Nie chcę nic mówić ale akurat tarcza sprzęgła i docisk wyglądają git. Jeszcze paręnaście tysi by zrobiło bez problemu.

Nie chcę nic mówić ale akurat tarcza sprzęgła i docisk wyglądają git. Jeszcze paręnaście tysi by zrobiło bez problemu.
wygląda na zdjęciach :) tarcza sie rozkłada na 3 części :) zerwane nity i okładziny trzymają się na dwóch max :) a docisk w porównaniu do nowego też jest zmęczony dobrze :)

To jest tragedia. Ruchają Cię w dupę wszędzie gdzie sie da.
Jak mam dać auto do mechanika to mam ścisk w żołądku. Co tylko mogę robię sam!

też staram się sam coś robić albo z Ojcem ale nie wszystko da się zrobić pod chmurką...

Ostatnia edycja:
Panowie, wszystko założone nowe (dwumasa, docisk, tarcza sprzęgłowa, wysprzęglik i pompa sprzęgła) i czy to normalne ze pedał bierze na samym końcu a dodatkowo po 3/4 puszczenia sprzęgła mam dziwny przeskok i od razu jest szarpniecie autem zamiast płynne ruszenie... mechanik coś zrobił źle czy ma cie coś ułożyć? mam już dość przygód ze sprzęgłem... może jeszcze raz odpowietrzyć?

Nie wiem. U mnie po zmianie sprzęgła jedyna różnica to lekkość wciskania pedału. Nie szarpie nic. Dwumasa została stara.

Nie wiem. U mnie po zmianie sprzęgła jedyna różnica to lekkość wciskania pedału. Nie szarpie nic. Dwumasa została stara.

pedał się prawie nie zmienił (wcześniej troszkę lżej się wciskało) tylko ma dziwne przeskok jak puszcze już 3/4 pedału i chce powoli go dalej puszczać to nie rusy auto tak jak powinno tylko je szarpnie delikatnie... i po puszczeniu go do 3/4 zaczyna wypychać mocniej nogę, więc chce go przetrzymać to nic nie da i lekko szarpnie autem... jeszcze jedno nowa dwumasa może już strzykać?

Amortyzatory
Powrót