• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pompa paliwa

zimek99

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 TS 155KM 2000r
Witam!!!

Posiadam Alfa Romeo 156 2.0 TS 155KM 2000r. + LPG KME Diego (dobrze wyregulowane)
Problem zaczął się zimą i z upływem czasu pojawia się nawet teraz. Podczas odpalania po dłuższym postoju auto szarpie jakby paliło nie na wszystkie gary, jakby silnik miał wyskoczyć, a gdy się przełącza na LPG pracuje idealnie równo bez zająknięcia.
Od jakiegoś czasu mam problem z błędem P0170. Wymieniłem już prawie wszystko, tj.:
  • wtryski,
  • cewki, świece, kable WN,
  • silniczek krokowy,
  • sonda lambda (oryginał)
  • przepływomierz
  • zaworek odmy,
  • elektrozawór wariatora,
  • czyszczona przepustnica,
  • szczelny dolot i układ wydechowy,
  • zawór EVAP
  • rozrząd plus 100% dobrze ustawienie
  • ciśnienia na cylindrach równiutkie 14; 13,5; 13,5; 14

Teraz zabrałem się za układ paliwowy, mianowicie za pompę paliwa. Wypiąłem przewód z listy wtryskowej i puściłem paliwo (mostek na przekaźniku) przez 60 sekund. Zgodnie z Autodatą powinienem otrzymać ok. 1,9 litra a ja mam 1,7l, a ciśnienie paliwa na początku przez ok 5-7 sekund jest duże, potem maleje i równomiernie leci z przerwami co jakąś chwilkę (tak jakby szarpało).

Pytanie brzmi:

Czy wydajność pompy powinna być równomierna, czy tak jak u mnie na początku wyższe ciśnienie a potem zauważalny spadek z lekkimi przerwami?

Proszę o poradę bo niedługo silnik wymienię a się nie poddam

A robiłeś reset ECU kompem ?
Błąd PO170 pochodzi od sondy - sprawdź jaki masz wykres pracy sondy na kompie.
Co do pompy to trzeba sprawdzić ciśnienie manometrem - jeśli będzie powyżej 3 bary to jest OK.
Wskazówka manometru ma stać w miejscu na jednej wartości.

Ostatnia edycja:
Reset Ecu i adaptację już robiłem. To samo z przepustnicą (reset i adaptacja). Niestety nie pomogło. A jeżeli chodzi o wykres lambdy to po jakimś czasie przechodzi w linię prostą, ecu wpada w błąd i potem znowu zaczyna falować (50 na 50 wypełnienie).

Witam,

To jest już nas przynajmniej dwóch :) walczę z tym błędem od jesieni zeszłego roku . Objaw mam taki sam odpalam po nocy, a tu chodzi jak na 3 cylindry, nie ma mocy i itp, ale po 2 minutach na jałowym wszystko jest ok ( obroty są równe bez falowania).... ale ruszyć pod górkę to nie ma mowy.
Założyłem nowe :
świece ( oryginał)
sonde ( oryginał)
sprawdziłem dolot
przewody WN NGK
Czyściłem przepustnice
przepływomierz - i tu wydaje mi się że błąd zrobiłem bo kupiłem WRC III - czuje że to jego wina i przymierzam się do zakupum nowego,

ale jednym słowem już mi ręce opadły .....

Ja też kupiłem WRC III :) ale wydaje mi się, że jest OK. Bubu ją testował i też sprawdziłem parametry do odcięcia (wydaje się ok)

A objawy to tak jak mówisz. Po ok 2 minutach obroty się stabilizują i można jechać. A na początku dławi się niemiłosiernie, a próba jazdy kończy się szarpaniem. Dopiero po nagrzaniu jest jak ręką odjął.

Stąd myślę o pompie paliwa. Teraz w tygodniu rozbiorę kanapę i sprawdzę pompę paliwa i ewentualnie wymienię. Już sam tracę nadzieję...

Właśnie wydaje się , że jest ok ten WRC III.
Zdziwiło mnie jeszcze, że gdy wymieniałem świce to 1 i 4 ( główne ) były okopcone, a 1 i 4 ( pomocnicze) b. zurzyte . Cewka nr 1 nie daje odpowiedniego napięcia ?? - Zamuwiełem cewkę i czekam , w poniedziałek podmienie i podzięlę się uwagami czy coś pomogło. Cewk pomierzyłem tylko miernikiem - omomierzem - ale te wyniki napewno nie są miarodajne - jak w innych tematach piszą ....

Witam,

Wymieniłem cewke WN 1 i 2 i po problemie. Zbiera się nawet jak zimny :) - nareszcie można normalnie jeździć. Jak zrobie trochę kilometrów, to napisze czy błąd powrócił.

Ale WRC III przepływomieraz wyminię na Bosch, za jakiś czas , bo najpierw czeka mnie remont tylnego zawieszenia...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót