- Wydaje mi się, że jak sprawdzałam pompa działała po wyłączeniu zapłonu jakiś czas. Trzyma też ciśnienie na listwie dość długo, ale to może zależeć od czegoś innego. ECU wiele sygnałów napięciowych z czujników czy aktuatorów podtrzymuje przez jakiś czas po wyłączeniu zapłonu (nie przebiegi, ale same napięcia). Podtrzymywane jest także napięcie na CAN, oraz podświetlanie licznika. To jest nawet wygodne w badaniu, bo można sprawdzić poprawność podłączenia, przed pełnym testem. Ale skoro piszesz, że zawsze jest tak, że po wyłączeniu zapłonu ma nie dawać napięcia na pompę. Z pompą teraz zwątpiłam, nie zapisałam żadnego pełnego przebiegu, a to co napisałeś brzmi logicznie. Więc albo nie wykonałam testu od początku do końca, albo coś jest nie tak. Nie pamiętam już, to było dawno. Sygnał z CKP jest chyba istotny. Pompa powinna zacząć pracować po osiągnięciu pewnych obrotów, więc logicznie, że powinna przestać pracować z momentem utraty sygnału z CKP. Z CKP razem pomiaru nie robiłam, samą pompę badałam, bo musiałabym ciągnąć kabel na drugi koniec samochodu, więc dokładnie momentu pojawienia się napięcia na pompie nie mam złapanego. Na pewno przestaje pracować, bo inaczej rozładowałaby akumulator, a tak nie było. Poza tym, ECU potrafi odciąć paliwo przy błędach TP, więc raczej funkcjonuje. Sprawdzę sygnały na pompie jak będę miała możliwość, na razie nie jest to możliwe. Wtedy zweryfikuję najwyżej, to co napisałam w OFF.
Ok. zajrzałam do elearna:
- Czujnik bezwładnościowy działa bezpośrednio na pin pompy paliwa.
- W GT - 2 piny pompy przechodzą przez body computer, w 156 nie wiem jak, bo tam nie body computera.
Jeśli będzie utrudniony rozruch, znaczenie pewnie będą miały osiągnięte obroty, czas kręcenia i ilość prób. Takiej próby nie robiłam, przy problemach z rozruchem. ECU patrzy w MAR i ON, podczas rozruchu nie mierzy. Powinien wtedy sprawdzać napięcie tor ładowania, ale to jest też problematyczne. Generalnie błędy zawsze wyrzuca jak silnik się uruchomi, nawet przy problemach z rozruchem. Nie spotkałam się z inną sytuacją. Tak samo jest z pompą, wyrzuci błąd za niskiego ciśnienia na listwie, jeśli uruchomi silnik z odłączoną pompą. Jeśli nie to nie.
Nigdy nie byłam w sytuacji, że GT nie można było w ogóle odpalić. Były problemy z rozruchem. Więc pewnie masz rację. Możliwe, że odpali bez czujnika ciśnienia paliwa lub z wadliwym. Nie wiem. Od jego wskazań zależy sterowanie regulatorem ciśnienia paliwa. Jeśli odpali powinien wyrzucić odpowiedni kod błędu po uruchomieniu. Pozwoli dojechać do warsztatu o ile ma tryb serwisowy umożliwiający sterowanie regulatorem ciśnienia paliwa bez informacji o ciśnieniu paliwa z czujnika, np.: w funkcji samych obrotów, albo przez odtworzenie zapisu sterowania ostatnio zapamiętanego, przez ograniczenie osiągów. Inaczej chyba zgaśnie, ponieważ porównuje ciśnienie paliwa oczekiwane z zadanym. Jeśli nie będzie w MAR sygnałów może też zablokować rozruch, ale wtedy rozrusznik chyba nie zakręci.
- Czujnik ciśnienia nie steruje pompą paliwa, podczas rozruchu na pompie jest max pik prądowy, potem ustala wartość pulsacji na jakimś poziomie. Czujniki niczym nie sterują, dają dane do sterowania. Ten akurat do sterowania regulatorem ciśnienia paliwa.
Nie wiem, czy ECU potrafi wykryć przerwę w obwodzie pompy, albo problem z przekaźnikiem i dać stosowny błąd. Jest test przekaźnika pompy w MES, więc teoretycznie tak. Po odłączeniu pompy, jeśli odpali, wyrzuci błąd za niskiego ciśnienia na listwie i po zwiększeniu obrotów zgaśnie, przy sprawnym czujniku. Ale to nie zależy od przekaźnika, działa wtedy poprawnie.
Bezpośrednio za przekaźnikiem napięcie jest ale później gubi się w skrzynce bezpieczników która jest pod kierownicą. Więc dałem osobny bezpiecznik i poprowadziłem napięcie z przekaźnika do pompy bezpośrednio i teraz działa ale przedtem było tak że po przekręceniu w pozycji MAR na 5 sekund pompa się włączała i wyłączała. Dopiero po uruchomieniu auta zaczynała pracować stale. Teraz jest tak że po przekręceniu w MAR pracuje stale.
Tego nie rozumiem, bo skoro nie rozłącza w MAR, to czemu rozłącza w OFF? Na akumulatorze jest zawsze napięcie. I czy przy takim podłączeniu ECU zareaguje odcięciem paliwa w wypadku jakiejś usterki? Działa przekaźnik, czy sterowanie, czy nie? Może i głupie pytania, ale jak mam się zastanawiać bez sensu to wolę zapytać…