• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Pompa paliwa 145 1.6 Boxer

M

Michal_Grucha

Guest
Witam Forumowicze,
otóż chciał bym zapytać gdzie znajduje się pompa paliwowa w Alfie Romeo 145 z silnikiem 1.6 Boxer??
Moja Alfa przebierała troszeczkę, wymieniłem świece i kable zapłonowe i...?
Nie chce odpalić... Tak jakby nie dostawała paliwa.
Gdy wstrzyknąłem w silnik strzykawka troszke paliwa to odpalił, spalił to co wstrzyknąłem i zgasł.
Co o tym sądzicie?

w bagażniku chyba strona pasażera zaraz za kanapą, posłuchaj czy pracuje po przekręceniu zapłonu.

Tak, jak napisał jeden z przedmówców - pompa paliwa znajduje się w bagażniku po stronie pasażera. Aby się do niej dostać należy zdemontować znajdującą się w podłodze bagażnika czarną pokrywkę z tworzywa sztucznego.

Zanim zaczniesz rozbierać pompę paliwa sprawdź Kolego przekaźnik odpowiedzialny za jej działanie, który znajduje się pod czarną pokrywą z tworzywa sztucznego pomiędzy zbiornikiem wyrównawczym układu hamulcowego a lewym kielichem amortyzatora.

Dziekuje za pomoc, jutro zabiore się do naprawy :) napisze po naprawie czy to aby napewno było to :)

Pozdrawiam!

u mnie w 146 bx lepiej jest odkręcić zbiornik i wyjąć pompe niż męczyć sie przez okienko w bażniku ( wyjęcie jej przez to okno jest niemożliwe). nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pompa się załącza dopiero w momencie jak kręce rozrusznikiem.
powodzenia w naprawie....

ja wykrecalem pompe przez to okienko i w sumie nie ma wiekszych problemow, ale najpierw sie przysluchaj czy w ogole buczy po przekreceniu kluczyka, bo mozesz miec padniety czujnik cisnienia wtryskow czy jakos tak to sie nazywa i alfa nie bedzie hulała

u mnie w 146 bx lepiej jest odkręcić zbiornik i wyjąć pompe niż męczyć sie przez okienko w bażniku ( wyjęcie jej przez to okno jest niemożliwe). nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pompa się załącza dopiero w momencie jak kręce rozrusznikiem.
powodzenia w naprawie....

U mnie także pompka włącza sie dopiero w momencie kręcenia rozrusznikiem,

Nie mam najmniejszego zamiaru się z nikim sprzeczać, jednak u mnie zawsze po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję (czyli bez kręcenia rozrusznikiem) słychać charakterystyczne "bzyknięcie" pompy paliwa w zbiorniku :)

Nie mam najmniejszego zamiaru się z nikim sprzeczać, jednak u mnie zawsze po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję (czyli bez kręcenia rozrusznikiem) słychać charakterystyczne "bzyknięcie" pompy paliwa w zbiorniku :)

ja też myślałem że u mnie tak jest i niestety myśl ta pozbawiła mnie auta na 2 dni bo szukałem przyczyny czemu nowa pompka nie podaje paliwa jak włącze zapłon. po szybkim sztukowaniu kabli od lampy okazało sie że skubana załącza sie dopiero po uruchomieniu rozrusznika:/

ja też myślałem że u mnie tak jest i niestety myśl ta pozbawiła mnie auta na 2 dni bo szukałem przyczyny czemu nowa pompka nie podaje paliwa jak włącze zapłon. po szybkim sztukowaniu kabli od lampy okazało sie że skubana załącza sie dopiero po uruchomieniu rozrusznika:/

I u mnie tak właśnie jest.

Amortyzatory
Powrót