• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Pompa olejowa !!!!!!

qdlacz007

Nowy
Auto
33 16V
Poszukuje pompe oleju do AR 155 2.0 16V 1995r.. Problm jest tego typu że wał w silniku nie jest standardowy tak jak we wszystkich w przekroju kwadratem wpisanym w okrąg tylko scięty okrag z obu stron , Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie albo ma taka pompe prosze o pomoc bo czarna dziura nademną..

1.6 i 1.8 maja ten sam wał, 2.0 niestety ma inny. tak samo 8-zaworowce 1.7 i 1.8 mialy ten sam a 2.0 juz inny wał.

To panowie jak to jest, bo u siebie też chodzi mi po głowie wymiana pompy, dla świętego spokoju. 2.0 16v mają inne pompy niż 1.8 i mniejsze? Bo większość pisze, że pompa pasuje do: 1.4..... 2.0 16v też..

no własnei dla mnie jest to nie zbadana sprawa, jestem na 100% pewnien że w 2.0 były dwa rodzaje wałów i w 1.8 też , ja właśnie przerabiałem pompe , ale namierzyłem taką jaka mnie interesuje i koles mówił że to od 1.8 jest.

tu pompa o której mówię

http://picasaweb.google.pl/JarasE21/SMOKIPODSTAWAFILTRA#5373848986273791938

każdy mówi że pompy były takiesame a ja mówie że nie !!!!

eper podaje ze do 16V silnika 1.6 i 1.8 są az 4 rodzaje pomp oleju, natomiast do silnika 2.0 są 2 rodzaje. albo podajesz numer VIN albo wyjmujesz starą i jedziesz do sklepu ze starą :)

A co da VIN, jak masz silnik po przekładce (jak ja np. :) ) A nie bardzo mi się widzi wyciąganie wału i jechanie z nim do ASO :D

A nasuwa mi się jedna istotna kwestia: czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić, czy nasza pompa nadaje się do wymiany? Oczywiście oprócz awarii lub całkowitego uszkodzenia silnika poprzez brak smarowania etc?

takich jak TY czy WY jest garstka co przekłada silniki, spora wiekszosc moze jednak poslugiwac sie VINem. :P

tak jest :d do ciebie , miałem brać na 100 % tą pompkę , ale jak do ciebie dzwoniłem to jedną oddałem do przerobienia i były marne szanse że mi to zrobią , okazało się jednak że zrobili, więc teraz montuję tamtą :D

Amortyzatory
Powrót