• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] pompa hamulca 2.0TS

• Autor wątku Autor wątku fr33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Witam, padło tym razem na pompę i chcę ją wymienić lecz są dwa rodzaje ;) chodzi o średnicę ... która pompa podchodzi do 164 `98 rok? Silnik chyba tutaj nie ma znaczenia.

Chciałbym kupić i wymienić a nie chcę kupić złej, żeby niunia nie była uziemiona ..

Dostępna jest tylko o średnicy 22,2mm . Ta o większej średnicy 23,8mm chodzi z zaciskami 57mm przód i tył 38mm ale praktycznie nowej nie kupisz.

Dostępna jest tylko o średnicy 22,2mm . Ta o większej średnicy 23,8mm chodzi z zaciskami 57mm przód i tył 38mm ale praktycznie nowej nie kupisz.

Ok, ale czy możesz nam podpowiedzieć czy te pompy są zamienne ? (w sensie że da 22,2 zamontować zamiast 23,8)
I druga sprawa, czy wiesz z doświadczenia jak to będzie działać po takiej zamianie ?

Sprawa jest taka ..

z katalogu nie wynika na 100% czy fr33 ma 22,2 czy 23,8

stąd pytanie do doświadczonych kolegów
co występowało w tych ostatnich modelach

Większa średnica pompy spowoduje zmniejszenie skoku pedału hamulca. Czyli pomijanie i proporcjonalnie do zmiany średnicy. Pytanie czy mechanicznie pasuje?

Pytanie czy mechanicznie pasuje?
Podobno pasuje. Ciekaw jestem ile w tym prawdy. Akurat mniejszy skok to najmniejszy problem, a skoro łatwiej dostępna jest ta pompa z mniejszą średnicą to gdyby pasowała, byłoby to wielkie ułatwienie dla tych, którym pompa siada lub już dawno wysiadła.

Jeżeli można kupić nową o odpowiedniej średnicy to po co utrudniać sobie życie.Możesz podesłać linka do 23,8mm.

Wygląda na to że w tych naszych rodzimych hurtowniach tej pompy nie ma,

Ale mogę ją sciągnąć od producenta z Włoch w granicach 3 tygodni

Cena około 220 zł

Jeżeli można kupić nową o odpowiedniej średnicy to po co utrudniać sobie życie.Możesz podesłać linka do 23,8mm.

Autosklep24 ...

.. w Częstochowie pytałem w paru sklepach i jest do ściągnięcia ..

Kupiłbym bez problemu i wymienił tylko jak po rozebraniu okaże się, że to ta co trzeba ściągać to lipa z wkładaniem starej, żeby auto nie stało. Najlepiej mieć po ręką i od razu zrobić :) Jak zamówisz taki rarytas to kiepsko później oddać ...

Ostatnia edycja:
Chyba jednak musisz poświęcić kilka godzin i po prostu sprawdzić co masz.

fr33 wejdź na stronę motoneo lub intercars i zobacz jak te pompy wyglądają. 23,8mm ma wyjścia w kształcie litery V (do góry) a pompa 22mmm ma wyjścia pod kątem 90 stopni w prawo i dół. Jeżeli z przodu masz zaciski 54mm (cyfry są na zacisku) to masz pompę 22mm.

Amortyzatory
Powrót