pomocy sprzęgło czy skrzynia? 2.4 jtd

• Autor wątku Autor wątku SYSUNIAdq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SYSUNIAdq

Guest
witam dziś pojawił się nie lada wielki problem. gdy odpaliłem alfe to z okolicy skrzyni słychać było takie delikatne chrabotanie popiskiwanie rzezienie nie wiem jak to dokładnie opisać, lecz przy delikatnym naciśnięciu sprzęgła to chrabotanie ucichło. następnie jadąc ciężko mi wchodziły biegi a sprzęgło tak jakby lżej sie wciskało po czym puszczając gaz na biegu od strony skrzyni wydobywa sie takie dziwne buczenie jęczenie dość stonowane a przy dodawaniu gazu wyskakują biegi. no i jestem teraz całkowicie załamany bo nie wiem co jest grane czy skrzynia czy sprzęgło?? dodam że juz wcześniej sprzęgło od czasu do czasu sporadycznie ślizgało..

skrzynia tak czy siak do zrzutu, a w 2,4 to raczej bez odkręcenia sanek nie da rady...
Brzmi jak awaria skrzyni (ale skoro sprzęgło było już zużyte...)

Możesz spuścić olej ze skrzyni i zobaczyć czy nie jest to przypadkiem zupa z trybów...

kużwa mać mam nadzieje ze jednak nie

---------- Post dodany o godzinie 10:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:59 ----------

kurde w sumie biegi wyskakuja raz na jakis czas nie ciagle ale ciezko wchodza no rzezi tak jakby lozysko oporowe sie rozlatywalo

Łozysko jest także w skrzyni, na końcach wałków... one tak samo reagują...
sprawdź czy nie masz zupy z trybów, A skrzynia tak czy owak do zrzutu, trzeba się z tym pogodzić.
2,4 ma spory moment obrotowy i skrzynia czasem odmawia posłuszeństwa...

wrociłem własnie od mechanika. nie jest ciekawie. lecz albo wodzik od zmiany biegów jest wywalony i podczas jazdy wyciaga biegi najgorzej dziala na trojce. nastepnie prawdopodobnie poduszka skrzyni i na koncu powiedzial ze skrzynia. do tego dochodzi jeszcze sprzeglo;/ tak wiec koszty to gdzies okolo 3.500 z robota. jestem po prostu zalamany. nie dosc ze wczoraj zlapalem 2 kapcie to jeszcze problem ze skrzynia i kur** wywalilo przed chwila uszczelke pod pokrywa zaworow i puscil waz od zasilania paliwa gdzies sie leje po silniki i jakis olej kapie tylko nie wiem skad chyba ze skrzyni. niestety nie mam kanalu i nie widac skad dokladnie. zaraz wezme siekiere i zaczne rabac to gowno zwane autem ;/;l/;/dolozylem do niego tyle ze kupilbym salonowke i dalej klopoty jeszcze kur** niech sie przeguby rozwala i bedzie komplet ....fuck najlepiej sprzedalbym to auto i kupil jakies male fajne i inne najlepiej benzynke. przynajmniej koszty naprawy nie sa takie masakryczne jak przy jtd i na dodatek w 166;/ kuzwa skrzynia uzywka 1200 zl niby dobra.skad kurwa taka cena?? co ona ze zlota jest?? sprzeglo luka 850 zl kpl nie wspomne o valeo;/ ciekawe co jeszcze sie spierdzieli ;/;/

Rozumiem uniesienie, dlatego ostrzeżenie bez punktów

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wrociłem własnie od mechanika. nie jest ciekawie. lecz albo wodzik od zmiany biegów jest wywalony i podczas jazdy wyciaga biegi najgorzej dziala na trojce. nastepnie prawdopodobnie poduszka skrzyni i na koncu powiedzial ze skrzynia. do tego dochodzi jeszcze sprzeglo;/ tak wiec koszty to gdzies okolo 3.500 z robota. jestem po prostu zalamany. nie dosc ze wczoraj zlapalem 2 kapcie to jeszcze problem ze skrzynia i kurwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaa wywalilo przed chwila uszczelke pod pokrywa zaworow i puscil waz od zasilania paliwa gdzies sie leje po silniki i jakis olej kapie tylko nie wiem skad chyba ze skrzyni. niestety nie mam kanalu i nie widac skad dokladnie. zaraz wezme siekiere i zaczne rabac to gowno zwane autem ;/;l/;/dolozylem do niego tyle ze kupilbym salonowke i dalej klopoty jeszcze kurwa niech sie przeguby rozwala i bedzie komplet ....fuck najlepiej sprzedalbym to auto i kupil jakies male fajne i inne najlepiej benzynke. przynajmniej koszty naprawy nie sa takie masakryczne jak przy jtd i na dodatek w 166;/ kuzwa skrzynia uzywka 1200 zl niby dobra.skad kurwa taka cena?? co ona ze zlota jest?? sprzeglo luka 850 zl kpl nie wspomne o valeo;/ ciekawe co jeszcze sie spierdzieli ;/;/

a skrzynia uzywka z innej marki autka jest za darmo nie trza tez płacic no posypało ci się groznie moze mechanik sie myli ze tyle usterek ci znalazł

Kolego spokojnie!
Po pierwsze trzeba zrzucić skrzynię,
Po drugie może tylko łożysko w skrzyni wymienić? Może reszta OK? Tzreba skrzynię rozebrać i tyle.
Jezeli docisk i łożysko oporowe jest OK możesz nabić tarcze sprzęgła za 150 zł (zaraz forum mnie zje za ten komentarz, ale niech dalej leją castrol...) Docisk w JTD wytrzymuje 3 tarcze sprzęgła.
Myślę, że zmieścisz się w 1500 - 2000zł, tylko powoli i spokojnie!

dzieki za wsparcie koledzyyy ale kurde wszystkie te usterki sa widziane gołym okiem. teraz sie zastanawiam czy remontować skrzynie czy po prostu kupic uzywana..... co radzicie? sprzeglo napewno bedzie nowe nie bede sie bawil w nabijanie bo i tak pewnie docisk polecial skoro zepoli juz lozysko ....

Kolego jedną używaną skrzynię to już masz po co ci druga? No chyba że chcesz kupić nową

Rozbierz skrzynię, jeżeli tryby i synchronizatory są całe, wymień łożyska i montuj, jeżeli nie kup używke, ale też wymień łożyska.

Witaj kolego! Też miałem problem ze skrzynią swojego czasu.Rozleciał mi sie mechanizm różnicowy.Demontaż skrzyni nie jest taki straszny ja wyciągałem przez nadkole do strony kierowcy,więc nie daj się przekabacić psełdo mechanikowi że rozkręcania cała masa.Nie wiem co się stało z twoją skrzynią,ale będzie na pewno dobrze.Powodzenia

Witaj kolego! Też miałem problem ze skrzynią swojego czasu.Rozleciał mi sie mechanizm różnicowy.Demontaż skrzyni nie jest taki straszny ja wyciągałem przez nadkole do strony kierowcy,więc nie daj się przekabacić psełdo mechanikowi że rozkręcania cała masa.Nie wiem co się stało z twoją skrzynią,ale będzie na pewno dobrze.Powodzenia
czyli po twoim przypadku mam sadzic ze nie musze sciagac sanek i rozkrecac zawieszenia? wystarczy ze wyjme amortyzator? opisz cos wiecej kolego bo mam zamiar sie za to zabierac od poniedzialku

---------- Post dodany o godzinie 17:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:58 ----------

Rozbierz skrzynię, jeżeli tryby i synchronizatory są całe, wymień łożyska i montuj, jeżeli nie kup używke, ale też wymień łożyska.

a nie lepiej wymienic synchronizatory i cala reszte zostawiajac tylko obudowe?? koszt skrzyni jak sie dowiadywalem dzis to okolo 1200 zl wiec moim zdaniem cena kosmiczna wiec wolalbym w tych pieniadzach zrobic swoja i wymienic co tylko sie da

Oto zdięcia z momentu demontażu skrzyni.Zrzucamy zawieche,całą piaste z zaciskiem,półośka.Tak aby komora nadkola była pusta.Wachacze zostają.U mnie rozleciał się mechanizm różnicowy i zostawił po sobie dziurę w obudowie skrzyni.Też zastanawiałem się nad kupnem używki ale nie wiadomo co kupisz więc
ubytek został zaspawany,a mechanizm wymieniony na nowy.Części kupowałem przez allegro
gości ma nick tani fiat miał najtaniej w całej Polsce i udzielał fachowej pomocy polecam!!!

Panowie. Jutro bede dobierał się do sprzęgła w swojej 2.4 JTD. powiedzcie czy zabierac sie odrazu za wyciaganie całych sanek z wahaczami czy bez opuszczania sanek skrzynia wyjdzie?

Skoro z V6 wychodzi przez nadkole bez ruszania sanek to myślę że w JTD też. Ja skrzynię targałem z lewarka i to szło całkiem sprawnie. Robisz miejsce przez nadkole (podnosisz abs, odpinasz wszystko co jest nad skrzynią). Wyciągasz zwrotnicę z amorkiem (w całości) i po lekkim uniesieniu skrzyni (musisz żeby łapę odkręcić) ładnie to wychodzi.

jutro bede kombinował bez opuszczania sanek jak tak.

Jak zdejmiesz koło i wyciągniesz te plastikowe nadkola to już zobaczysz czy Ci skrzynia przejdzie.

Wyjdzie bez opuszczania sanek, tylko tak jak marek pisze musisz odkręcić i trochę unieść pompę ABSu

dzieki Panowie. jednak sporo mniej roboty jak nie trzeba wyciagac sanek. robiłem niedawno sprzegło w fiacie bravo 1.9 i niestety bez ich wyciagniecia skrzynia nie chciała wyjść.

Amortyzatory
Powrót