• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Pomocy rozrzad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

amber24

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1.9 JTD
Witam serdecznie.
Mam do Was ogromna prosbe.
Musze wymienic rozrzad w ar147 115km JTD,2003r.
Nie jestem w stanie skorzystac z pomocy mechanika i musze to zrobic zupelnie sam.Sytuacja dosc glupia ale nie ma o czym mowic.
Bardzo bym kogos prosil o przeslanie mi dokladnej instrukcji jak moge to zrobic ,klarownie opisanej gdyz nie znam terminologii mechaniki.
prosilbym aby to bylo naprawde napisane krok po kroku .
Mile widziane zdjecia lub linki do filmow ,sam nie znalazlem .
Z gory dziekuje

Byłeś w dziale "zrób to sam"? Jest tam kilka tematów które Cię zainteresują

Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2

Uzupełnij profil bo nawet nie wiadomo z kad jesteś. Jeżeli dlubanie przy aucie jest Ci obce nie zabieraj się do tego sam, bo możesz narobic nie złego bigosu, i zamiast zapłacić mechaników 300 będziesz zbierać na remont silnika. Zapytaj u siebie w dziale regionalnym czy ktoś nie ma ogarnietego mechanika. Nawet jakbyś miał jechac do niego 100 km to i tak się opłaci.

Wysłane z mojego HTC One S

dział zrób to sam i wujek google: eLearn i tak jak napisał kolega wyżej: nie dłubałeś to lepiej podjedź nawet 100 km do mechanika

najprościej opisana procedura jest w autodacie

to nie jest tak,ze nic nie potrafie,wymienilem juz lozysko ,filtry,w sumie to zawsze sam robie tylko rozrzadu nigdy nie robilemi nie widzialem jak to sie robi.
troche poczytalem i mam pytanie,czy jezeli jedno z kol mi sie delikatnie przekreci nie zaleznie od drugiego podczas wymiany,a pozniej ustawie go na odpowiedniej pozycji to nie bedzie nic zlego?oraz do wymiany pompy wody musze siagnac jedno z kol,trybow.jak je zablokowac nie posiadajac specjalistycznych narzedzi.
Mowicie abym skorzystal z mechanika .
Mieszkam w niemczech,tzn pracuje ,bylem w warsztacie i zaspiewali 880 euro.wiec sami rozumiecie.tym bardziej ,ze jezeli nie kupie u nich czesci to moge zapomniec o wymianie .wymienie to sam i prosze tylko o pomoc o nic wiecej,a sugestja by isc do mechanika jest najlepsza ,zgadzam sie ,tyle ,ze ja z niej nie skorzystam .pozdrawiam:)

Spokojnie wymiana rozrządu nie jest taka trudna jezeli postepujesz wg schematu. Tez robiłem to pierwszy raz. Gdy już sciągniesz wszystkie osłony weź klucz i poluzuj ( na załozonym pasku rozrządu koło wałka rozrządu ale nie odkrecaj) ustaw sobie rozrząd na znakch i poluzuj napinacz.Ściągnij pasek. Ściągnij kolo UWAZAJ na czujnik położenia koła wałka rozrzadu odkreć pompe cieczy. Odkreć starą rolke.Załóż nową pompe wraz z oringiem załóż koło wałka rozrządu zaboluj czymś i dokreć gdy sie delikatnie przestawi cofnij tak aby znak sie zgadzał . załóż napinacz rolke i pasek napnij odpowiednio zrób 2 obroty wałem korbowym. jezeli bedzie ok zakładaj osłony.

dzieki serdeczne i zycze masy kilometrow bez usterki:)jeszcze raz wielkie dzieki

- - - Updated - - -

to kolego posun sie daleko na przod i zaplac polowe wartosci samochodu za wymiane rozrzadu.W tym przypadku nie wiem kto tu kogo goni.
Pozdrawiam

W takim razie 3mam kciuki :-) :-)

Wysłane z mojego HTC One S

Spokojnie dasz rade,dobrze sobie poznacz wszystko,w JTD 8v nie ma wielkiej filozofii.

tak z materialem,wczoraj zalozylem rozrzad i jest lux.pewnie u mechanika robia to 2 razy szybciej ,ale przynajmniej nauczylem sie czegos nowego:-)
dziekuje wszystkim serdecznie za pomoc i mysle ,ze ja tez kiedys bede mogl komus pomoc.jeszcze raz wielkie dzieki,i gdyby nie bylo juz okazji to wesolych swiat

tak z materialem,wczoraj zalozylem rozrzad i jest lux.pewnie u mechanika robia to 2 razy szybciej ,ale przynajmniej nauczylem sie czegos nowego:-)
dziekuje wszystkim serdecznie za pomoc i mysle ,ze ja tez kiedys bede mogl komus pomoc.jeszcze raz wielkie dzieki,i gdyby nie bylo juz okazji to wesolych swiat

Gdzie tak drogo kasuja? Ja za wymiane rozrzadu i kompletnego klinowego z rolkami zaplacilem 196 jurkow za robote

Zarzucone przez TapaTalk 2

fajnie, że Ci się udało. Ja też sam to robiłem. dobrze, że silnik prosty i dobre znaki fabryczne ma :) Tylko zerknij jak tam napinacz pracuje i pasek się układa co jakiś czas

Amortyzatory
Powrót