• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Pomocy - Check Engine

brzegdolny

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155 KM
Witam.
Dzisiaj rano po odpaleniu auta na wyświetlaczu pojawiła się informacja o możliwym oblodzeniu (1,5 C). Odpaliłem auto i po około 1000 m skręciłem dość ostro w boczną drogę z kocich łbów, na której ze względu na wyboje leciutko mnie podrzuciło. W tym momencie pojawiła się żółta ikona zadziałania sys. VDC, rysunek opony na centralnym wyświetlaczu i komunikat w języku angielskim, którego niestety nie zapamiętałem. Jednocześnie pojawiła się komunikat Chech Engine i ikona awarii systemu EOBD/wtrysku (żółto-pomarańczowa). Przejechałem kilka metrów i się zatrzymałem chcąc ogarnąć wszystkie komunikaty. Dla bezpieczeństwa zgasiłem silnik. Po chwili go odpaliłem i wróciłem na parking. Po kilku godzinach odpaliłem auto i przejechałem się kilkanaście metrów po parkingu, ale niestety cały czas jest komunikat Check Engine.:sad:
Proszę o jakąś poradę. Czy w momencie odłączenia bieguna minusowego od akumulatora błąd się wykasuje i nie pojawi gdy silnik będzie OK?
Może ktoś zna dobrego fachowca we Wrocławiu?

Odłącz klemę na 45min i będzie po problemie - jeśli samochód jedzi jak jeździł to błąd chwilowy i nie ma po co panikować

Na drugi dzień po odpaleniu auta nie było żadnego błędu ale i tak postanowiłem odwiedzić serwis Alfy (umówiłem sie z nimi na 8 rano).
Oto wynik diagnostyki, koszt 108 PLN
attachment.php

Załączniki

• PICT0071.jpg
    PICT0071.jpg
    62.2 KB · Wyświetleń: 189
Amortyzatory
Powrót