• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomocy alfa romeo 159 2.4 JTD

gość zarzekał się że spawana nie była, ale kto to wie. Zrobiłem na razie 500km, problemów żadnych.

Wszystko jasne, moja głowica nadaje się już na złom, nie ma już co planować i jest popękana, woda była na 2 cylindrze. Mechanik mówi, że poprzednia robota została sp....

Tak sie teraz zastanawiam co jest przyczyną pękających głowic w silnikach 2.4... Mam taki motor i troche teraz łape cykora i wolałbym się dowiedzieć wcześniej co zrobić by uniknąć lub obniżyć ryzyko pęknięcia?

Sam chciałbym to wiedzieć. Nie katowana, pieszczona, pielęgnowana, wszystko robione na czas a tu taka niespodzianka.

Meser6, ale pytanie jak długo masz to auto? Bo jeśli jesteś kolejnym właścicielem i dbasz, to nie zmienia faktu, że poprzedni właściciel mógł ją katować.

Swego czasu będąc u Cinka pokazywał mi głowicę 2.4 od 159, którą remontował. Tam było pęknięcie na 3 cylindrze między zaworami. Wtedy jakoś temat zbagatelizowałem, bo w sumie mnie nie doczyczyło, więc pomyślałem, że właściciel tej 159, miał po prostu pecha. Ale teraz czytając ten temat, to problem daje do myślenia. I przypominam sobie, że Cinek wspominał wówczs, iż głowice w 2.4 lubią pękać, ale jaki to odsetek, tego nie wiem.

Autko kupione w sierpniu zeszłego roku, rok było w kraju a pochodzi z Włoch. Nigdy nie wiesz co tam pod głowicą siedzi dopóki jej nie rozbierzesz i takie są fakty, najgorsze w tym wszystkim, że auto potrzebne do jazdy a nie do stania u mechanika:)

Witam. Ja niestety potwierdzam, objawy identyczne jak na początku postu, skoki temp, ciśnienie w układzie chłodzenia, spaliny, nie równa praca na zimnym silniku i to wszystko po miesiącu od zakupu auta. Głowica popękana strasznie... ból głowy, nerwy itd... najpierw rozkochała, potem wyżuła i wypluła bez skrupułów... zakup używanej po kompletnej regeneracji to 1400zł + zwrot starej. Kilka zdjęć dla niedowiarków.
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    110.1 KB · Wyświetleń: 861
  • 2.jpg
    2.jpg
    101.4 KB · Wyświetleń: 657
  • 3.jpg
    3.jpg
    90.6 KB · Wyświetleń: 702
Jak zamówisz od Panów z Ropczyc to na 99% kupisz moją. Ja dzisiaj odebrałem bellę i zobaczymy. Głowica po regeneracji dostała uszczelkę na pierwszy szlif, także nie tak źle. Powodzenia z głowicą, znam te męki co teraz przechodzisz. Pozdrawiam.

Właśnie jest od tych Panów. o ile oznaczenie głowicy było 55195005 bo są dwa rodzaje. Twoja bardzo była uszkodzona?

Jedno widoczne pęknięcie, woda na 2 garze i moja miała numer 55207295

To nie jest tak źle jeszcze w porównaniu do mojej, u mnie jest 10 pęknięć.. strach myśleć nawet.. zobaczymy jak z trwałością takiej głowicy;/

W wersji 210km byly te same glowice?

Narazie to chyba sporadyczne przypadki wiec pozostaje miec nadzieje ze taka awaria mnie ominie. Ciekawe czy to wina przegrzania czy jakas konstrukcyjna wada samej glowicy

Ciężko to nazwać wadą konstrukcyjną, ale bywały już rzędowe 5- i 6-cylindrowe silniki (w BMW) borykające się z tym samym problemem niedostatecznego chłodzenia.

Witam
Mam takie rozwiązanie aby głowica nie przegrzewała się również należy po pierwsze używać markowego płynu chłodniczego a po drugie co 2 lata go wymieniać na nowy
Bo stary płyn jest już termicznie osłabiony i duża temperatura silnika powoduje właśnie pęknięcie głowicy.
To taka moja rada, bo wszyscy jeżdżą a nikt nie wymienia
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót