[GTV] Pomoc w odczytaniu parametrów 3.0

lukis81

Nowy
Auto
GTV
Witam mam prośbę w odczytaniu parametrów z MES i FES. Błędów nie ma. Ale mam problem z odpaleniem za pierwszym przekreceniem kluczyka za 2gim 3cim odpala i to czy zimmny czy ciepły silnik raz na 10 pali za 1szym razem. Czy to cewki kable ? bo świece wymienione. Czy pompa juz ma bliską śmierć? a i jak sprawdzić sondy lambda jaki program ?

Pozdrawiam

- - - Updated - - -

gtv1.jpggtv2.jpggtv3.jpggtv4.jpg

sondy nie mają wpływu na odpalanie, a sprawdzić je można patrząc po rozgrzaniu silnika czy na wolnych obrotach rysują gęstą i w miarę równą sinusoidę, pytanie jeszcze czy masz filtr paliwa zewnętrzny czy jest w pompie, bo skoro nie odpala za pierwszym to moze cos słabo paliwo podaje, a za drugim już jest więcej podpompowane i odpala

Właśnie, a po czym rozpoznać gdzie znajduje się pompa? Bo myślałem o wymianie filtra i nie wiem czy jest to sprawa prosta czy trzeba się dobierać do zbiornika z paliwem.

gtvsonda.jpg
A oto wykres lambdy. Filtr paliwa jest zewnętrzny i był wymieniany. Jeszcze mam nieraz takie objawy że w jeździe w np. korku jade na 2ce i hamuje wrzucam na luz to obroty spadają poniżej 500 i do góry na ok 700 tak jak by miał zgasnąć ale nie gaśnie. Dodam że silnik ciągnie od samego dolu do końca :)

- - - Updated - - -

Właśnie, a po czym rozpoznać gdzie znajduje się pompa? Bo myślałem o wymianie filtra i nie wiem czy jest to sprawa prosta czy trzeba się dobierać do zbiornika z paliwem.
Pompa jak w wiekszości 4kółek powinna być pod siedzonkami z tyłu.

w zasadzie u mnie wykres był bardziej równy i integrator schodzi do wartości ujemnych ale ja mam tsa tyle że zasada działania ta sama
w kazdym razie jak lambda pada to komp to pokaże
lambdawymien800x500.jpg
pytanie tylko czy silnik miałeś już ciepły bo na zimnym o ile pamietam komp nie bierze lambdy pod uwage i emuluje jej działanie
co do falowania obrotów, to zazwyczaj wina zasyfionej przepływki lub nieszczelności w dolocie,

wedzi z filtrem paliwa było róznie raz był zewnętrzny (zauważysz go pod autem jeśli jest) a czasem wbudowany w pompe i wtedy się go nie wymienia dopóki pompa nie padnie

Ostatnia edycja:
Silnik był ciepły. Przeplywkę czyściłem muszę jeszcze sprawdzić dokładniej dolot. Lecz falowanie obrotów na FES nie widać obroty sa na 700 przy ciepłym silniku. Tylko przy wysprzęglaniu z biegu z np 3-4tyś obrotów to spadaja co jakiś czas obroty na mniej niż 500 tak jak by go coś przydławiło i wraca do normy. Falowanie na jałowym na wskazówce niby minimalnie 1mm falują ale na FES trzymaja się na 700.

przejrzyj dolot bo moze któraś guma pęknięta drażni przepływke

Amortyzatory
Powrót