Pomoc w doborze chłodnicy wody.

BiancoNeri

Nowy
Auto
AR 156 SW
Witajcie. Ostatnimi czasy wymieniany miałem płyn chłodniczy. Po zalaniu G12+ po jakimś czasie zauważyłem, coś mi cieknie z okolic chłodnicy. No i po oględzinach, chłodnica puszcza płyn przy samym jej końcu. Trzeba będzie ją wymienić. Jest ktoś w stanie pomóc dobrać mi jakiś dobry zamiennik, żeby to pojezdziło jakiś czas?

Polecacie chłodnice od Polcaru? Widząc ceny, nie wiem, czy to będzie dobry wybór?
Znalazłem też taką z NRF: https://superparts.pl/nrf-58202-chlodnica-silnika-alfa-romeo/255754

Zależy mi na jakimś lepszym zamienniku, powiedzmy takiej klasy średniej wyższej.

Za pomoc w dobraniu chłodnicy silnika będę wdzięczny.

Prosta sprawa na Allegro.pl albo pomogą zaprzyjaźnieni na forum pracownicy sklepu autosklep24.pl Albo pisz to użytkownika forum który pracuje w tym sklepie - nick Gepard.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Chłodnica NRF to dobra już chłodnica.

Właśnie pierwsze co zrobiłem to kontakt z AS24 i tam zaproponowali mi chłodnicę od Polcaru: https://www.autosklep24.pl/pl/p/Chlodnica-wody-ALFA-156-1,9-2,4-JTD-OE-60624581/17078

Ale szukałem jakichś opinii na temat tej chłodnicy i gdzieś na forum opla kilku gości pisało, że nie dawała rady. Więc zacząłem się rozglądać za czymś innym. Tylko pytanie brzmi czy warto dołożyć te półtora stówy i kupić coś z bardziej renomowanej firmy. Znajdzie się ktoś tutaj z chłodnicą od Polcara i wyda werdykt odnośnie tej chłodnicy?

No właśnie pytanie po co ci chłodnica z wyższej polki. Ja zmieniałem u siebie chłodnice w 2009 r no name i nadal działa bez zarzutu. To samo z chłodnica od klimatyzacji.

Ja zakupiłem do swojej chłodnice Magneti Marelli i póki co kilka miesięcy bez zarzutu.

Co do tego po co z wyższej półki - to żeby nie mieć problemów po 2-3 latach.
Miałem od klimy Nissens, pociekła po właśnie 2-3 sezonach. Ten sam zakład stwierdził że się popsuły i założy tym razem coś porządnego - Denso.
Z chłodnicą wody też , poprzednik chwalił że nową założył, fak była nowa. No ale po 3-4 latach musiałem ja nową zakładać.
Oczywiście kwestia wyważenia - na ile auto ma starczyć i jak trudna/łatwa w danym modelu jest wymiana, i czy mamy czas na bujanie się co chwilę po mechanikach.

Ostatnia edycja:
Wychodzę zawsze z założenia ze nie ma co oszczędzać na częściach. Ale w przypadku chłodnic tak zrobiłem i chyba w takim razie mam szczęście. 8 lat i nadal świetne chłodzenie bez problemów :)

No to masz dobrą chłodnicę, choć przy JTD to problemów z chłodzeniem raczej generalnie nie ma.

155 23 lata i chłodnica jak nowa. 156 (ex) 11 lat i szmelc ( Valeo) przeciekał..Obecna 156 lat 18 i po wyjęciu wygląda fatalnie.Więc oczywiście wymiana.
Oglądałem wiele i powiem tyle że zamienniki różną się głównie ceną.
A orginał Valeo to cena kosmiczna a jakość dziadowska.
Tak że raczej ceną się nie sugerujcie.

Fakt, wspomniany przeze mnie Nissens z tego co pamiętam taki tani to nie był.

Zamówiłem tą chłodnicę z NRF. Przynajmniej będę miał świadomość, że chciałem założyć coś lepszego. :P

Amortyzatory
Powrót