[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Jest wystawiona jedna Brera z "uszkodzonym" silnikiem. Wg sprzedającego ma problemy z rozruchem na zimno. "Samochód ciężko odpala (długo kręci) na zimnym silniku. Po odpaleniu dymi na czarno." Cena zaproponowana to 26 tyś, czyli około 10 tyś mniej niż sprawne.

Jakie są (nie) typowe usterki, że nie udało mu się tego tanio załatwić i woli sprzedać w takim stanie? Jakby to były same świece żarowe lub coś równie błahego to myśle, że naprawiłby to i sprzedał dużo drożej, a tak to musi być coś poważniejszego. Co lubi się popsuć w Alfie i być drogie w naprawie? Co za tym wszystkim idzie, ile może pochłonąć naprawa (tak wiem, wróżenie z fusów)? Opłaca się nią zainteresować, czy lepiej sobie darować?

W między czasie jeździłem kilkoma 2.0 i 2.4. Wg mnie troszkę lepiej przyspiesza 2.4 ale na drodze lepiej zachowuje się już 2.0. To moje subiektywna opinia. Ciężko jednak znaleźć coś w dobrym lub bardzo dobrym stanie. Jeden egzemplarz był w dobrym/bardzo dobrym stanie ale był zbyt mocno wyceniony. Także poszukiwania trwają dalej i jakby ktoś miał, znał kogoś z 2.0 JTD w Brerze to chętnie się zainteresuję. 2.4 chyba sobie odpuszczę.

Sprowadza ktoś samochody na zamówienie z Włoch ew. Niemiec lub Beneluksu? Chyba ktoś kogoś zna :)

- - - Updated - - -

Jest wystawiona jedna Brera z "uszkodzonym" silnikiem. Wg sprzedającego ma problemy z rozruchem na zimno. "Samochód ciężko odpala (długo kręci) na zimnym silniku. Po odpaleniu dymi na czarno." Cena zaproponowana to 26 tyś, czyli około 10 tyś mniej niż sprawne.

Jakie są (nie) typowe usterki, że nie udało mu się tego tanio załatwić i woli sprzedać w takim stanie? Jakby to były same świece żarowe lub coś równie błahego to myśle, że naprawiłby to i sprzedał dużo drożej, a tak to musi być coś poważniejszego. Co lubi się popsuć w Alfie i być drogie w naprawie? Co za tym wszystkim idzie, ile może pochłonąć naprawa (tak wiem, wróżenie z fusów)? Opłaca się nią zainteresować, czy lepiej sobie darować?

W między czasie jeździłem kilkoma 2.0 i 2.4. Wg mnie troszkę lepiej przyspiesza 2.4 ale na drodze lepiej zachowuje się już 2.0. To moje subiektywna opinia. Ciężko jednak znaleźć coś w dobrym lub bardzo dobrym stanie. Jeden egzemplarz był w dobrym/bardzo dobrym stanie ale był zbyt mocno wyceniony. Także poszukiwania trwają dalej i jakby ktoś miał, znał kogoś z 2.0 JTD w Brerze to chętnie się zainteresuję. 2.4 chyba sobie odpuszczę.

Sprowadza ktoś samochody na zamówienie z Włoch ew. Niemiec lub Beneluksu? Chyba ktoś kogoś zna :)

W wersji 170 koni była skrzynia F 40 bardzo dobra ale komplet sprzęgło plus kolo to ponad 4 tys zł. Na zdjęciach widać ze ma malowane zderzaki choć to o niczym wypadkowym nie świadczy ,uboga wersja .

Do 2,0 170KM z końca produkcji wkładali tez skrzynię C635, do której kosztuje około 2,5k.

Do 2,0 170KM z końca produkcji wkładali tez skrzynię C635, do której kosztuje około 2,5k.

Jeszcze jedna uwaga odnośnie skrzyń montowanych w 2.0 170 (cytując BCS(skrzynie.com.pl)), ważna w przypadku chęci podnoszenia mocy:

Skrzynia C635 - "Montowane są z jednostkami napędowymi w którym wymagane jest przeniesienie momentów do 350 Nm"
Skrzynia F40 - "Konstrukcja skrzyni F40 przystosowana jest do przenoszenia momentów dochodzących do 400 Nm"

W praktyce wytrzymują więcej. Biorąc pod uwagę forumowe "statystyki", wytrzymałość tych skrzyń jest zbliżona.

Jeszcze jedna uwaga odnośnie skrzyń montowanych w 2.0 170 (cytując BCS(skrzynie.com.pl)), ważna w przypadku chęci podnoszenia mocy:

Skrzynia C635 - "Montowane są z jednostkami napędowymi w którym wymagane jest przeniesienie momentów do 350 Nm"

Sami sobie przeczą, bo 2.0 170KM to ma w serii 360 Nm :D

a jak połączenie skrzyń i silników z 159 i brery?
jaką skrzynię miało 2.0 w 159 a jakie w brerze? Te same?
i druga kwestia, jaką skrzynię miało 2.4 w 159 a jakie w brerze? Takie same?

Tak samo jest w przypadku M320. Ponad 320 Nm to 1.9 JTDm miały w serii. Tyle że ta skrzynia często nie wytrzymuje tyle co wymienione wyżej ;)

Witam, ja z takim zapytaniem. Czy oryginalne zawieszenie Ti jest o tyle samo obniżone w wersji q4 i ośce? Wiem ze autko stoi niżej w osce. O ile niżej jeśli można wiedzieć. I czy q4 stoi o tyle samo niżej. Zależy mi na pięknym wyglądzie. Felgi 19” obowiązkowe.

Wracam jeszcze na chwilę do porównania silników w Brerze. Z 2.4 JTD zrezygnowałem całkowicie, ale pojawiła się nowa możliwość. Tym razem 2.0 JTDm vs 1.75 TBi. Chętnie wysłucham waszych opinii na temat porównania tych dwóch silników. Jak z trwałością, eksploatacją, utrzymaniem serwisem itd.? Słyszałem o padających turbo, układzie wtryskowym i czasem rozrządzie oraz ogólnie o silniku jak ktoś zalewał kiepskim paliwem TBi. Jakie jest rzeczywiste spalanie 1.75?

Auto w cenie złomu, więc to nie jest zaskoczenie.

W opisie jest och ach jaka to ona nie jest piękna. Jest przedlift ale ma plastikowy kolektor zasyfiony że masakra. Z pod wtryskow syczy. Ruda tańczy jak szalona sanki pomalowane sprejem na srebrno. Felgi utlenione. Pojechałem ja obejrzeć bo mi się wnętrze podoba ale po 3 minutach oglądania stwierdziłem że szkoda czasu. Qtronic na postoju powodował lekkie wibracje na R i na D. Opony lyse. To auto to taki wyeksploatowany śmietnik z Niemiec.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tbi się przyjemniej jeździ, nie ma klekotu, jest lżej i troszkę szybciej. Ale spalanie wyższe przynajmniej o 3-4 litry. Tbi w trasie pali koło 10, w mieście do 13.

to 10 litrów w trasie to raczej średni max czy minimum? Zacząłem czytać wątek o spalaniu w Giuletta/Mito ale piszą głównie o 1.4...

olej Selenia to badziewie, tak?

A jak z paliwem? rzeczywiście tylko 98? Jakie są skutki tankowania dłuższy czas 95?

Jeśli auto seria to można jeździć bez obaw na 95.
Ja miałem z trasy średnio 9, ale jeżdżąc dynamicznie rzeczywiście często blisko 10 bywało. Poniżej 8 nie potrafiłem zejść. W mieście - zależy od miasta. 13-15 litrów.
Selenia to taki przeciętniak.

Cześć,

Komis alert ale auto w środku nie wygląda na jakieś specjalnie umęczone ...

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-8-turbo-lift-skory-grzane-fotele-oplacona-kredyt-ID6CF2d7.html?#gallery-open

Znalezienie tbi w kombi to jakiś kosmiczny wysiłek :/

Jak wam się widzi ta sztuka ?

Amortyzatory
Powrót