[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Jeszcze nie ale mam zamiar się wybrać ją obejrzeć. Jestem z Kielc więc kawałek ode mnie ale bez przesady. Jeżeli nie spieszy się Tobie to myślę że może w przyszłym tygodniu bym pojechał jak mi się plany nie zmienią. Ogólnie to już trochę tam stoi dwa razy obniżki cenę. Z tego co mi gościu odpisał została sprowadzona z Niemiec. Był malowany ale nie wie z jakiego powodu.
Na razie tyle wiem o niej.
Pozdrawiam serdecznie.

Wysłane z mojego HTC One A9 przy użyciu Tapatalka

Jak ją obejrzysz to podziel się na forum wrażeniami. Mi się nie śpieszy, ale jak zobaczyłem wersję rocznik to ta cena naprawdę wydaję się niska i zastanawia mnie dlaczego ona tak długo widnieje na aukcji.

Dobre stan licznika się zmienia, kolor też inny i skrzynia inna, ale czego się spodziewać za Ti w tej cenie.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Znalazłem taką sztukę i chciałbym się dowiedzieć czy jest godna uwagi, czy ktoś ją oglądał, bądź czy ktoś coś o Niej wie.
Ogłoszenie Otomoto ID 6012154067.

Według VIN ostatni przegląd 10.2016 przy stanie licznika 222.000 obecnie najechane 224.000. Niby zgadza się silnik itp. tylko jak z wypadkowoscią, ktoś oglądał? Jeśli tak to proszę o opinię.

Znalazłem taką sztukę i chciałbym się dowiedzieć czy jest godna uwagi, czy ktoś ją oglądał, bądź czy ktoś coś o Niej wie.

Wklej linka bez http i www bo tak to nikomu nie będzie się chciało szukać po Id.

wstyd to bedzie jak okradniesz dziecko
a błędy popełnić może każdy 9
( no poza tym co nic nie robi)

Według VIN ostatni przegląd 10.2016 przy stanie licznika 222.000 obecnie najechane 224.000. Niby zgadza się silnik itp. tylko jak z wypadkowoscią, ktoś oglądał? Jeśli tak to proszę o opinię.
Radziłbym przyjrzeć się mocniej przodowi. Przedni pas wygląda jak na moje oko zbyt świeżo. Standardowo są tam obdarcia od uszczelki maski. Swoją drogą dziwna wersja wyposażenia. Podgrzewane fotele i tempomat, a z tyłu korby. :)

Sprzedający pisze, że wersja standardowo bez klap w kolektorze. Bzdura. Klap nie miała wersja 8v 120KM. Klap może ktoś się już pozbył, ale jeśli nie, to do wyrzucenia.

Tak informacyjnie i chyba ku przestrodze. Oglądałem dwie Alfy:

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-0-jtdm-170ps-distinctive-vat-23-ID6yCQcf.html

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...ora-grzane-fotele-alu-18-vat-23-ID6yLHoh.html

Biała. Udało mi się dotrzeć do zdjęć z Włoch, była jedynie obtarta (typowo po włosku) - czyli coś co jest do zaakceptowania. Natomiast wg VIN w 5 miesięcy zrobiła 20 tys km + właścicielem była firma wynajmująca samochody ... i niby wygląda na prawdę przyzwoicie to w mojej ocenie ten przebieg 147 tys wydaje się bardzo mało realny.

Czarna. Przednia szyba wymieniania, nawet uszczelka odstaje :D lewy próg odpada ... :) podziwiam, że nawet tego nie chciało im się zrobić. W środku bardzo ładna.

Co nie zmienia faktu, że w tej cenie obu tych aut nie sprzedadzą.

Od pewnego czasu szukam odpowiedniego modelu, interesuje mnie 159 z silnikiem 2.4. Dziś pojawiło się takie ogłoszenie:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-2-4-jtdm-polska-ID6yTphr.html

Cena (patrząc na inne oferty) jest większa o kilka tysięcy. Sprawdzał ktoś ten egzemplarz?

Radziłbym przyjrzeć się mocniej przodowi. Przedni pas wygląda jak na moje oko zbyt świeżo. Standardowo są tam obdarcia od uszczelki maski. Swoją drogą dziwna wersja wyposażenia. Podgrzewane fotele i tempomat, a z tyłu korby. :)

Sprzedający pisze, że wersja standardowo bez klap w kolektorze. Bzdura. Klap nie miała wersja 8v 120KM. Klap może ktoś się już pozbył, ale jeśli nie, to do wyrzucenia.

może sarna mu wyskoczyła jak Tobie???:D masz auto po przejściach a czyjeś krytykujesz??? smucą mnie Twoje wypowiedzi oceniające auta z ogłoszeń widząc tylko zdjęcia! ciekawe jak bedziesz gadał przyszłemu nabywcy Twojej alfy dlaczego był przód malowany a o demontażu deski nie wspomnę:D ekspercie... nowe? do salonu!

Moja pierwsza Alfa 159

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na forum. Zamierzam kupić swoją pierwszą Alfę(min 2010r.) z możliwie małym przebiegiem. Robię ok 40 tys rocznie. Szukam 159 2.0 JTDm (136 lub 170km)lub 1.9 JTDm 150km. I tak zamierzam ją zchipować. Nie jestem znawcą ale troszkę poczytałem na forum i chyba 2.0 jtdm będzie najlepszym wyborem. Szukam zadbanej Alfy już prawie miesiąc, ale przyznam szczerze, że trudno znaleźć coś sensownego. Mam na oku jedno ogłoszenie.
ZAR93900007285209 - szukać po VINie
Czy ktoś już oglądał to auto?
Pozdrawiam

może sarna mu wyskoczyła jak Tobie???:D masz auto po przejściach a czyjeś krytykujesz??? smucą mnie Twoje wypowiedzi oceniające auta z ogłoszeń widząc tylko zdjęcia! ciekawe jak bedziesz gadał przyszłemu nabywcy Twojej alfy dlaczego był przód malowany a o demontażu deski nie wspomnę:D ekspercie... nowe? do salonu!
Odróżnij krytykę od pomocy w ocenie auta do sprzedaży. :) Przy sprzedaży swojego samochodu nie mam zamiaru ukrywać przygody z sarną, m.in. po to prowadzę wątek o swojej alfie na forum. Poza tym u mnie skończyło się na wymianie maski, zderzaka i reflektora. Pas był nieruszony. Zresztą widać, że uszkodzenia były powierzchowne.
Przeprowadzając większość napraw w swoim samochodzie samemu oraz odwiedzając często to forum wiem na co zwrócić uwagę w 159 i w ten sposób mogę pomóc nabywcom w ocenie auta, które ich interesuje. Robię to za free, jest to tylko opinia na forum. Nie mówię, że auto na bank jest po dzwonie i to szrot, a jedynie na co warto zwrócić uwagę. Jeśli ktoś chce kupić za takie pieniądze idealne auto bez żadnego wkładu finansowego, to jest po prostu naiwny albo głupi. Warto mieć jednak wiedzę co się z autem działo i co jest do zrobienia.
Nie wiem z czym masz problem.

Ostatnia edycja:

z czym masz problem? sprzedajesz to auto, że tak Cię zabolała ta wypowiedź? Jak można inaczej ocenić auto na odległość? telepatycznie? Nie widzę tutaj ani trochę krytyki, wręcz przeciwnie. Nikt tutaj nie oczekuje używanego auta w stanie salonowym, ale jeśli ktoś coś zauważa to co ma siedzieć cicho? A smutne to są takie wypowiedzi jak Twoje, ale tak to u nas już jest, jak próbujesz pomóc to dostajesz zjebki

Od pewnego czasu szukam odpowiedniego modelu, interesuje mnie 159 z silnikiem 2.4. Dziś pojawiło się takie ogłoszenie:

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-2-4-jtdm-polska-ID6yTphr.html

Cena (patrząc na inne oferty) jest większa o kilka tysięcy. Sprawdzał ktoś ten egzemplarz?

Cena adekwatna:
+ polski salon, rejestracja polska wiec cały przebieg do sprawdzenia w ASO + historiapojazdu.gov.pl z pewnością oryginalny (90% sprowadzonych samochodów z dieslem ma kręcony licznik od 50 a nawet i 300 tyś w dół ;) )
+ czujniki parkowania przód - jeśli chciałoby się samemu dokładać to koszta w okolicach 1k-1,5k zł
+ xenony oryginalnie montowane, które mają samo-poziomowanie i spryskiwacze nie tak jak te hidy i inne szity bez homologacji - jeśli chcesz samemu montować (takie oryginalne nie hido-szity za które większość cwaniaków kopałbym po dupie) to koszta w granicach 2,5k-3k zł
+ Felga 18 (ładne podkowy) + zestaw nowych zimówek i letnich (głupia 18 dobrej firmy za jedną sztukę to koszt miedzy 650 a 800 zł więc cały komplet to gdzieś 2k+ zł)
+ Orginalna Navi - co prawda trochę już leciwa no ale jest (koszt na allegro to 800 zł za używkę no i pamiętaj, że te ze standardowym radiem nie mają anteny gps na dachu, nie wspominając już o niestandardowych głośnikach bose)
+ skórzana tabicerka w dobrym stanie (wiele z tych 2,4 jej po prostu nie ma)

Jak sobie te koszta doliczysz do innych tańszych aut to nagle wyjdzie Tobie, że wcale nie jest droższe a wręcz w bardzo atrakcyjnej cenie.

A no i zapomniałbym, jest jeszcze 3-cia strefa (ustawianie temperatury z tyłu) to też są koszta, za które ktoś kupując to auto pierwszy raz musiał dopłacić (za pewne nie mało)...

Ostatnia edycja:
z czym masz problem? sprzedajesz to auto, że tak Cię zabolała ta wypowiedź? Jak można inaczej ocenić auto na odległość? telepatycznie? Nie widzę tutaj ani trochę krytyki, wręcz przeciwnie. Nikt tutaj nie oczekuje używanego auta w stanie salonowym, ale jeśli ktoś coś zauważa to co ma siedzieć cicho? A smutne to są takie wypowiedzi jak Twoje, ale tak to u nas już jest, jak próbujesz pomóc to dostajesz zjebki

Ja problemu nie mam, problem mają kupujący bo każde auto jest ocenione negatywnie i przez to właśnie ceny 159 lecą w dół z tygodnia na tydzień! ale mi to nie przeszkadza bo wiekszość z was i tak straci.

- - - Updated - - -

i prawie wszystkie wypowiedzi kolegi SliwusBuu kończą się malowanym przodem:)

[MENTION=73432]pitek[/MENTION]

Dzięki za cenne info, teraz będę dokładnie wiedzieć na co polować. Oferta szybko znikła czyli znak, że był warty ceny.

Czy 159 2.4 210KM ma turbo zintegrowane z kolektorem wydechowym ?
Idzie to jakoś obejść np zakładając inne turbo albo coś ?

Amortyzatory
Powrót