• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

i sami widzicie pewne koszty nie są zależne od kwoty jaką się wydało na auto. Kupić dobre auto od zawsze nie było łatwe, a że przyzwyczajenia u nas do przebiegów rzędu 150 tyś są normą to i sami uczymy handlarzy żeby je cofali. ja mam alfe 159 z przebiegiem 220tyś w bardzo ładnym stanie, książka prowadzona do końca! I wszystkich paraliżuje hehe wolą kupić taką która miała 350 tyś przejechane a teraz ma 150 przecież no i oczywiście książkę serwisową zjadły mole.

Kurcze te ceny w Polsce nie mają żadnego odzwierciedlenia z rzeczywistością.
Ja się czaje na tego Belga. To jest 2008r polift z bardzo ładnym środkiem. Mi to wygląda na pakiet sport.
Przebieg niecałe 120Kkm, niedawno wymieniony rozrząd i to chyba tyle. Wersja 115koni :( więc koniecznie musiałbym jechać na program. Przynajmniej kolektor dolotowy jest bez klap ale moc nie przystaje do charakteru tego auta.
Teraz odnośnie ceny to takie autko od pierwszego właściciela ciężko będzie kupić taniej niż 9 tyś euro. Jak to możliwe że w Polsce auta o podobnym przebiegu i wieku można znaleźć o 2-3tyś euro mniej. Ktoś dopłaca do interesu ściągając to wszystko z zachodu?

6aen.jpg8rqq.jpg7yac.jpgvlft.jpg

Ostatnia edycja:
Teraz odnośnie ceny to takie autko od pierwszego właściciela ciężko będzie kupić taniej niż 9 tyś euro. Jak to możliwe że w Polsce auta o podobnym przebiegu i wieku można znaleźć o 2-3tyś euro mniej. Ktoś dopłaca do interesu ściągając to wszystko z zachodu?

A no tak to możliwe że te auta w Polsce od handlarzy faktycznie mają nie 120 tyś. tylko 320 tyś. albo i 420 tyś. (też jest jak najbardziej realne)... albo są ,,składane z dwóch" czy tego typu historie... dlatego jak zacięta płyta cały czas się pytam kiedy Polacy zrozumieją że nic im za darmo nikt nie da... i że tarfić na okazje to jak trafić 6 w totka... albo i nawet mniejsze prawdopodobieństwo...

nikt nie dopłaca niektórzy mają wejścia tu i tam i wychaczają naprawdę okazje, lub niewielk awaria np. dwumas,padnięte turbo itp, wtedy jest dużo taniej, lub porozbijanego, albo kupuje się auto które ma nalatane z 400tysi i się cofa na 150, wymienia się kierownice,lewarek i co trzeba i mamy okazje. miałem juz taką alfe 159 z przebiegiem 430tyś i kupiec poprosił żeby mu cofnąć bo to głupio wygląda hahah a auto uwierzcie mi położyłoby niejedno co ma przejechane 120tysi. Było bardzo zadbane. gość do tej pory lata i jest bardzo zadowolony

to ładnie zalosne przebiegi na auta 6-7 letnie! ponad 400 kurcze poje to jest! liczac 25 tys rocznie to przez 6 lat 150 a nie 400 +

nawiasem mówiąc to pewnie większość z waszych/naszych aut ma cofane liczniki :) więc nie ma co sie podniecać. ps. chyba że nowe albo byliście po nie sami;) na zachodzie już też się uczą niestety.

Witam
Panowie mój pierwszy post i prośba o porady
Podobają mi się parametry i praca silnika 2.4 jtd i taka wersja mi chodzi po głowie w sedanie.
Oglądałem kilka sztuk ale 1.9 jtd i szukam coś mocniejszego. Na co zwracać główną uwage w tych silnikach 2.4 jtd.
A może lepiej jednak szukać 1.9 jtd 120 lub 150 i zrobić Chipa ???????
Dziekuje za wszelkie podpowiedzi - sugestie i oraz podpowiedzi co sądzicie o tej z ogłoszenia
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-210km-serwisowany-w-aso-C31785855.html

jak sobie sami nie pojedziecie to pewnosci co do przebiegu miec nie bedziecie ;P nigdy, nie ma takiej mozliwosci.

Może ktoś oglądał tą http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtd-skora-alu-17-bezwyp-2010-CID5-ID4UoRX.html#868852490
nr vin: ZAR93900007268418. Była już wecześniej wystawiana, wygląda dosyć dobrze (przynajmniej z opisu..:)).

Tą alfe oglądałem generalnie brak szpachli, lakier wyglada na orginał mierzyłem miernikiem jest ok, srodek dość zadbany brak przetarć i dziur, szyby orginał, brak wycieków i hałasu dwumasy, opony są w bardzo dobrym stanie, 2x kluczyki ksiązki servisowej nie ma ale mam Vin jak by ktoś chciał. Patrzyłem na nią z ciekawości bo jest blisko, ale jednak czarnego auta ja niechce ze względu że mieszkam koło drogi która strasznie się kurzy i co dziennie musiał bym być an myjni. Auto godne polecenia jak ktoś szuka całego a przebieg do weryfikacji.

Ponawiam prośbę

Drodzy Alfaholicy

Zwracam się do Was z prośbą o poradę, sugestie, ogólnie pomoc w zakupie auta które od lat jest moim marzeniem, czyli ALFA 159:)
Do tej pory jeździłem wieloma markami prywatnie i zawodowo, ale nigdy włoskim samochodem. Ostatnie 6 lat BMW 318i, wcześniej ford mondeo V8 2,5 benza, był też peugeot i wiele innych, ale nie o tym mowa.
Chciałbym zostać szczęśliwym posiadaczem ALFY z silnikiem diesla i byłby to pierwszy własny diesel w moim życiu.
Zależy mi na nie wyeksploatowanym egzemplarzu, (żebym przynajmniej w pierwszym roku użytkowania nie musiał dokładać do auta), dobrze wyposażonym ( co w przypadku alfy to standard), najlepiej w jasnej tapicerce skóra bądź alcantara. Skrzynie raczej manual, bo czytam, że z automatem alfy różnie bywa. Obecnie jeżdżę automatem i bardzo sobie chwalę, chociaż też kiedyś się posypał i 3k nie moje :(. Do wydania mam 35-40 tys. na co Waszym zdaniem mogę liczyć na polskim rynku, czy znajdę coś dobrego? Czy może lepiej ruszać do Niemiec w poszukiwaniu? Poniżej zamieszczam kilka linków do ogłoszeń co o nich myślicie i o co szczególnie mam pytać sprzedających?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C31960155.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-aut...C32011219.html
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...932728965.html
http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...db334;promoted

Wg. mnie (ale podkreślam wg. mnie, bo zaraz rozpocznie się mało ciekawa "dyskusja"), Gniezno sobie odpuść i nie pytaj dlaczego, tylko poszukaj/poczytaj na forum. Pierwsza sztuka jest z salonu PL, więc sprawdzisz cała historię auta (jeśli jest sprowadzane raczej nie masz na to szans, chyba że dotrzesz do ASO w którym auto było serwisowane i ktoś będzie "łaskawy" udzielić info). Co do reszty to istnieje cos takiego jak EPR (tu masz link: http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE ) wklep VIN i dowiesz się czegoś o aucie (jak nie kumasz włoskiego odpal to w Chrome i skorzystaj z opcji tłumaczenia, zawsze coś "rozkodujesz").
Do tego życzę dużo cierpliwości i wytrwałości w poszukiwaniu "tej jedynej" ;)

Drodzy Alfaholicy

Zwracam się do Was z prośbą o poradę, sugestie, ogólnie pomoc w zakupie auta które od lat jest moim marzeniem, czyli ALFA 159:)
Do tej pory jeździłem wieloma markami prywatnie i zawodowo, ale nigdy włoskim samochodem. Ostatnie 6 lat BMW 318i, wcześniej ford mondeo V8 2,5 benza, był też peugeot i wiele innych, ale nie o tym mowa.
Chciałbym zostać szczęśliwym posiadaczem ALFY z silnikiem diesla i byłby to pierwszy własny diesel w moim życiu.
Zależy mi na nie wyeksploatowanym egzemplarzu, (żebym przynajmniej w pierwszym roku użytkowania nie musiał dokładać do auta), dobrze wyposażonym ( co w przypadku alfy to standard), najlepiej w jasnej tapicerce skóra bądź alcantara. Skrzynie raczej manual, bo czytam, że z automatem alfy różnie bywa. Obecnie jeżdżę automatem i bardzo sobie chwalę, chociaż też kiedyś się posypał i 3k nie moje :(. Do wydania mam 35-40 tys. na co Waszym zdaniem mogę liczyć na polskim rynku, czy znajdę coś dobrego? Czy może lepiej ruszać do Niemiec w poszukiwaniu? Poniżej zamieszczam kilka linków do ogłoszeń co o nich myślicie i o co szczególnie mam pytać sprzedających?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sportwagon-jtd-m-salon-pl-fv23-C31960155.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-automat-skora-piekna-C32011219.html
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9jtd-150km-f-vat-23-navi-q-tron-i3932728965.html
http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-giugiaro-design-CID5-ID4TJeW.html#42d91db334;promoted

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie z Olecka na Mazurach:D

W tych pieniądzach już można coś ciekawego znaleźć. Ale skoro jesteś gotowy jechać do DE to ja bym zaczął od Krakowa. :D www.deft.otomoto.pl

zacznij od autka.pl
jak nie przypasi, jedz do Niemiec ale nie do turka:) ofert na mobile.de i autoscout.de znajdziesz duzo. Szukaj sprzedawców prywatnych.

Ja ze swojej strony dodam, że tyle samo zależy od sprzedającego, co i od kupującego (ważne, żeby oboje poważnie i rzetelnie do tego podchodzili). Przykład kiedy sprzedawałem swoją 146 przyjechał gość pociągiem 300km po auto które miało jedną z najwyższych cen w internecie wtedy, ale znalazł w nim tyle wad (w jego mniemaniu), że sobie odpuścił, a później wypisał stek bzdur na forum o moim egzemplarzu - nie przejąłem się tym bo skoro ktoś jedzie taki kawał, a wcześniej nawet nie siedział w danym modelu i po przyjeździe stwierdza, że to nie dla niego auto bo nic do tyłu nie widzi, a założone czujniki cofania mu nie pomogą - to o czym to świadczy?! Drugi klient który przyjechał, nie chciał się nawet przejechać, tylko iść do domu pisać umowę :-)

Osobiście jestem na etapie sprzedaży Toyoty Avensis, a następnie po dwu letnim rozbracie z marką, powrót poprzez 159. Dlatego sam proszę o małą podpowiedź, bo przeczytałem tutaj tyle rzeczy, że głowa mi pęka :(

Na pewno jeżeli chodzi o 159 to musi być w dieslu ponieważ mieszkam w NL, często pokonuje długie trasy. Skreślałem z góry silnik 120KM, bo w Avensisie mam 116KM i brakuje pod nóżką, ale czytam, że można podnieść moc i nie ma tragedii. Jeżeli chodzi o naprawy mechaniczne tego się nie boje - ojciec mechanik :) Z wyposażenia jak dla mnie wystarczyłaby tylko klima i tempomat, więcej do szczęścia mi nie trzeba ;) Tylko chodzi o to czy za 32-35 tyś na samo auto + coś na start znajdę coś godnego, czy zbierać kasę dalej? Odkąd sprzedałem 146 moim celem była 159.

Ewentualnie czy ktoś z forum będzie w niedalekiej przyszłości sprzedawał swoją 159, która spełni moje wymagania?

Ostatnia edycja:
JTDm to moim zdaniem zdecydowanie lepszy silnik niż D4D.
120KM w 159 nie jest tragedią i jak znajdziesz zadbaną 159 z silnikiem 8V to weź lepiej taką niż zmęczoną 16V.
Jak Ci będzie brakowało to pojedź na program i zrobią tyle samo lub więcej niż 16V miało w stocku. Za 8V przemawia brak problemów z kolektorem i mniejsze ryzyko kupienia auta z przejściami.
Jak jesteś w tulipanach to wejdź na marktplaats i szukaj na miejscu.

Ja ze swojej strony dodam, że tyle samo zależy od sprzedającego, co i od kupującego (ważne, żeby oboje poważnie i rzetelnie do tego podchodzili). Przykład kiedy sprzedawałem swoją 146 przyjechał gość pociągiem 300km po auto które miało jedną z najwyższych cen w internecie wtedy, ale znalazł w nim tyle wad (w jego mniemaniu), że sobie odpuścił, a później wypisał stek bzdur na forum o moim egzemplarzu - nie przejąłem się tym bo skoro ktoś jedzie taki kawał, a wcześniej nawet nie siedział w danym modelu i po przyjeździe stwierdza, że to nie dla niego auto bo nic do tyłu nie widzi, a założone czujniki cofania mu nie pomogą - to o czym to świadczy?! Drugi klient który przyjechał, nie chciał się nawet przejechać, tylko iść do domu pisać umowę :-)

Osobiście jestem na etapie sprzedaży Toyoty Avensis, a następnie po dwu letnim rozbracie z marką, powrót poprzez 159. Dlatego sam proszę o małą podpowiedź, bo przeczytałem tutaj tyle rzeczy, że głowa mi pęka :(

Na pewno jeżeli chodzi o 159 to musi być w dieslu ponieważ mieszkam w NL, często pokonuje długie trasy. Skreślałem z góry silnik 120KM, bo w Avensisie mam 116KM i brakuje pod nóżką, ale czytam, że można podnieść moc i nie ma tragedii. Jeżeli chodzi o naprawy mechaniczne tego się nie boje - ojciec mechanik :) Z wyposażenia jak dla mnie wystarczyłaby tylko klima i tempomat, więcej do szczęścia mi nie trzeba ;) Tylko chodzi o to czy za 32-35 tyś na samo auto + coś na start znajdę coś godnego, czy zbierać kasę dalej? Odkąd sprzedałem 146 moim celem była 159.

Ewentualnie czy ktoś z forum będzie w niedalekiej przyszłości sprzedawał swoją 159, która spełni moje wymagania?
Za taka kwotę myślę, że znajdziesz coś sensownego. Tylko uważaj jak auto będzie miało około 150-200 tys. może Cie czekać wymiana sprzęgła, EGR-u i wywalenie DPF-a. Jest tez duże prawdopodobieństwo, że poprzedni właściciel już to robił i wówczas trochę pieniędzy zostanie w kieszeni.

Amortyzatory
Powrót