[Giulia] Pomiar poziomu oleju silnikowego

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

azar

Nowy
Auto
Giulia Veloce, Giulietta 1.4
Mamy dwa wskaźniki.

Jeden na wyświetlaczu między zegarami. Tam dosłownie na chwilę pojawia się jakiś pasek teoretycznie podzielony na 6. Pojawia się na mega krótką chwilę. Ma kolor szary z gradientem. W instrukcji jest, że 6 "kresek" to max. Ok Nie wiem czy mam 6 bo nie wiem jak będzie ta grafika wyglądać bez ostatnich kresek. Czy będzie czarne miejsce? Czy zostanie jakaś ramka i będzie znikał gradient. To słodka tajemnica Włochów. Wystarczyło napisać zwykłym tekstem "Poziom oleju 6/6" i nikt wątpliwości by nie miał.

Jedna kreska wg instrukcji dla silnika benzynowego to 250ml. Czyli jeśli będę miał mniej niż full to muszę policzyć z grafiki ile mi brakuje kresek i pomnożyć przez 250ml. O ile wcześniej nie zgaśnie ten pomiar. Wystarczyło napisać niżej "Brakuje ok 250ml oleju silnikowego" i żadna instrukcja nie byłaby potrzebna.

Jest jeszcze drugi wskaźnik w aplikacjach samochodu ale wygląda totalnie inaczej i w ogóle nie jest opisany (nawet w instrukcji). Jestem na bakier z przeglądaniem instrukcji :P ale w pdf nic nie znalazłem.

IMG_20180412_204658.jpg

Początkowo myślałem że Giulia już mi wypiła olej bo brakowało kawałek do wypełnienia całego paska. Postanowiłem więc wymusić pomiar. Zrobiłem to co było napisane na ekranie czyli zaparkowałem na równej powierzchni i zostawiłem na biegu jałowym. Nie wiem co to znaczy bieg jałowy w automacie. N? D z hamulcem? P? Wybrałem P. Odczekałem 5min jak w opisie i nic. Żadnego komunikatu. Wyjąłem telefon i zajrzałem do instrukcji Tam jest jeszcze jeden krok. Trzeba wyłączyć silnik po 5min i włączyć ponowni i odczekać 2min. Nie można było tego napisać na ekranie? No dobra zrobiłem i nic. Nie mam pojęcia czy zrobiłem coś, źle czy pomiar się odbył i wskazuje tyle samo.

Zacząłem szukać informacji na giuiaforums i okazuje się, że mam poziom prawidłowy bo ten fragment z prawej to jakby przybyło oleju :D Środkowy to norma a lewy to za mało. Fajnie. Tylko nigdzie oficjalnie to nie jest opisane. Nie ma opisu min/max Grafika paska mi totalnie nic nie mówi.

W 159 miałem wielki wskaźnik od min do max. Proste, funkcjonalne wiadomo o co chodzi i to na wyświetlaczu 2 kolorowym o rozdzielczości starej nokii.

Jak to wygląda u konkurencji. Pierwszy lepszy filmik. https://www.youtube.com/watch?v=dL_mK0jpUjk
Ładnie opisane co w skrzyni wybrać. Wiadomo dokładnie kiedy zaczyna się pomiar. U nas 5 min od czego? Od zatrzymania. Od włączenia menu? Od wybrania P w skrzyni? Dalej piękny pasek postępu Siedzisz sobie i czekasz. U nas musisz sobie stoper w telefonie odpalić albo liczyć w głowie. Na koniec dostajesz prosty pasek z opisem min i max. Można?

Alfy to trzeba kochać i to ślepo bo to co czasem się tam odjaniepawla to jakiś żart.

btw do tej pory nie wiem jak prawidłowo zmierzyć poziom oleju i czy się udał.

Jezu Maria Ty naprawdę wypij jakąś meliskę i/lub piwko i się odpręż, bo bez przerwy szukasz dziury w całym. Przecież widać jak byk na wskaźniku w sekcji "Samochód", że masz dwie kreski - min i max, Ty masz na max i git. Teraz będziesz wymuszał pomiary żeby udowodnić, że na pewno masz za mało :D Temperaturę oleju chciałbyś mieć co do stopnia, poziom oleju co do mililitra... Czy to na pewno jest auto odpowiednie dla Ciebie? :)

Gdyby było min i max napisane to bym się nie czepiał ale nie ma :) Gdyby wskazania temperatury nie skakały mi to też bym się nie czepiał. Co to za problem podać temperaturę w kompie i napisać co jest normą? W VW jest co do stopnia. To standard nawet w najtańszych samochodach. Nie jestem pewien czy nie ma tego w najtańszym Tipo.

Pomiar wymusiłem bo wskaźnik wprowadził mnie w błąd. Mam ciekawsze rzeczy do roboty niż siedzenie w samochodzie jak debil i patrzenie w stoper :D

Czy to samochód dla mnie to cały czas się zastanawiam i nie wykluczam zmiany w przyszłości jeśli lift nie przyniesie zmian ergonomicznych.

Melisy nie piję bo mnie to nie denerwuje tylko bardziej już śmieszy :D

Ostatnia edycja:
Najlepiej jakby był stary dobry bagnet:)
...poza tym anAlfaBeta...ma sporo racji. Szukanie dziury w całym. Ten wskaźnik między zegarami mówi wszystko ! Jak dla mnie jest ok

Wyobraź sobie, że ten wskaźnik jest analogowy, jak klasycznie się to zaznaczało na bagnecie w autach, gdzie nie dominowała elektronika. Tu jest dokładnie to samo, tylko, że na wyświetlaczu. Jest kreska min i max.
Jakąś dziwną tendencję teraz zauważam, jeśli chodzi o wszelkie instrukcje obsługi, korzystanie z urządzeń etc. Przykładowo w instrukcji od TV ostatnio przeczytałem, żeby nie wieszać go ekranem do ściany... Zaczynam się domyślać skąd się to bierze.

Co do temperatury - naprawdę robi to różnicę w casualowym aucie czy olej ma 85 czy 95 stopni? Nie robi. Wskaźnik temp oleju w Giulii kiedy osiąga 3-4 kreski to znaczy, że masz optymalną jego temperaturę, pewnie 90-115 stopni.
Ciesz się jazdą, zamiast myśleć o rzeczach, które nic do tej jazdy nie wnoszą.

Wyobraź sobie, że ten wskaźnik jest analogowy, jak klasycznie się to zaznaczało na bagnecie w autach, gdzie nie dominowała elektronika. Tu jest dokładnie to samo, tylko, że na wyświetlaczu. Jest kreska min i max.
Jakąś dziwną tendencję teraz zauważam, jeśli chodzi o wszelkie instrukcje obsługi, korzystanie z urządzeń etc. Przykładowo w instrukcji od TV ostatnio przeczytałem, żeby nie wieszać go ekranem do ściany... Zaczynam się domyślać skąd się to bierze.

Co do temperatury - naprawdę robi to różnicę w casualowym aucie czy olej ma 85 czy 95 stopni? Nie robi. Wskaźnik temp oleju w Giulii kiedy osiąga 3-4 kreski to znaczy, że masz optymalną jego temperaturę, pewnie 90-115 stopni.
Ciesz się jazdą, zamiast myśleć o rzeczach, które nic do tej jazdy nie wnoszą.
Przecież się cieszę Nie raz to pisałem Niedługo wyjeżdżam w trasę i nie mogę się doczekać :) Prowadzenia tego samochodu nie da sie zastąpić Jest rewelacyjne Co nie zmienia faktu że w innych obszarach jest słabo.

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=73165]azar[/MENTION] to jeszcze ja Ci powiem taką ciekawostkę, że ja między zegarami, po odpaleniu auta, mam dokładnie taki sam wskaźnik, jak w menu Samochód. I nawet pokazuje to samo :D Ty masz dwa różne wskaźniki?

Strasznie mocno nad tym myślicie :)

Jak coś jest nie tak z olejem to wyświetli komunikat, szkoda życia na ciągle sprawdzanie;)

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

@azar to jeszcze ja Ci powiem taką ciekawostkę, że ja między zegarami, po odpaleniu auta, mam dokładnie taki sam wskaźnik, jak w menu Samochód. I nawet pokazuje to samo Ty masz dwa różne wskaźniki?

Jeśli dla ciebie to:

1.jpg

i to

2.jpg

jest DOKŁADNIE takie samo i wskazuje dokładnie to samo to nie wiem jak ci pomóc.

Zrób proszę takie same zdjęcia jeśli potrafisz i umieść w odpowiedzi. Chętnie zobaczę twoje pomiary.

[MENTION=73165]azar[/MENTION] Pomagać mi nie musisz bo nie wiem w czym masz mi pomóc. A zdjęcia, owszem, umiem robić :) Skoro mi nie wierzysz na słowo, to proszę, kolorowanka dla Ciebie:

20180414_230902.jpg

20180414_230345.jpg

Tak jak pisałem - dokładnie taki sam wskaźnik w obu miejscach, nie tak jak u Ciebie dwa różne - ciekawe.

Ostatnia edycja:
ojoj widzę, że już ubyło :) Może źle był docierany :D
[MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION] Między zegarami poproszę jeszcze :D

Ostatnia edycja:
Ok faktycznie u ciebie jest dokładnie taki sam

Pytanie dlaczego u mnie jest inaczej. Wersja oprogramowania?
MV-002.009.055
TV-002.009.055

Samochód z 2017 chyba z połowy roku.

Wersję oprogramowania mam taką samą, ale to jest chyba tylko wersja softu infotainmentu, a nie wszystkiego (deski itd).
Wyświetlacz między zegarami może masz inny (6"?), daj zdjęcie całości jak moje, a nie samego wskaźnika.

IMG_20180414_213429.jpg

Może faktycznie środkowy ekran ma jakiś inny soft. Czy to oznacza, że trzeba go jakoś osobno aktualizować?

Z tego co widzę tutaj:
http://www.giuliaforums.com/forum/9...ti/33698-how-interpret-oil-level-readout.html
to jeżeli ten wskaźnik na ekranie "radia" składa się z 6 kresek a nie jest taki jak u mnie, to soft jest stary. Powinien być taki jak u mnie. Co do tego między zegarami to nie wiem, ale na oko wydaje mi się, że masz kilka różnic - wskaźnik zasięgu masz inny i u mnie chyba nie ma kierunków świata (albo nie było sygnału GPS jak robiłem zdjęcie a kierunki normalnie są ale nawet nie zwróciłem na nie uwagi). Moje auto jest z 11.2017.
Ewentualnie aktualizacja softu u Ciebie nie do końca się powiodła, tak jak sugeruje ALFATECH w tamtym wątku.

http://www.giuliaforums.com/forum/1.../12986-technical-service-bulletins-tsb-s.html

17-052. Infotainment update
* Oil level displayed on the ETM is incorrect.

Ostatnia edycja:
Też na to zwróciłem uwagę. Zdjęcie robione w garażu podziemnym więc nie wiem skąd ten gps/kompas ma dane u mnie.

Wychodzi na to że mam "stary" środkowy ekran. I nowe "radio". Przy ostatniej wizycie w związku z problemami z bluetooth miałem wszystko instalowane w najnowszej wersji. Może jednak nie wszystko.
Moja jest z pewnością starsza niż 11.2017

Masz jeszcze białą jednostkę temperatury. Ja szarą.
Ciekawe Postaram się to zbadać w przyszłym tygodniu.

Dla mnie grafika jest czytelna, wiadomo, ze jak z lewej strony podziałki jest pełne, to tam sie zaczyna. I środek pokazuje wtedy min-max.
Za dużo jest jak przekroczy z prawej.
Zreszta już ustaliliśmy w wątku o Stelvio, że oleju praktycznie nie bierze (mi nawet poteafiło o 10% przyrosnąć), bo prawdopdodbnie uzupełnia jakośc barki tez z paliwa.
I najwazniejsze jest to, co powie komputer, który będzie sygnalizował jakość oleju a nie tylko ilośc.
Ta podziałka co najwyżej pokazuje, kiedy można się tego spodziewać.

[MENTION=76254]Firste[/MENTION] na środkowym ekranie jest nawet napisane "min"/"max" więc wątpliwości być nie może.

O nie Zaczęła mi brać olej Chyba źle dotarłem :D

IMG_20180530_164550.jpg

albo to norma przy 9 tys km :D

Amortyzatory
Powrót