• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Pomarańczowa kontrolka, problem z klockami???

borman_86

Nowy
Auto
Alfą Romeo Giulietta 1.4 120 km, benzyna+LPG
Witam szanowne grono, pacjent Giulietta rocznik 2012, 120 km. Od jakiegoś czasu a konkretnie odkąd sypnęło śniegiem i przymroziło miga mi się czasami ta pomarańczowa kontrolka. Niby to od klocków ale są one w dobrym stanie tak jak i tarcze. Kontrolka znika gdy jest sucho i powyżej 3 stopni a następnie znów się włącza gdy posypie bądź przymrozi. Czym może to być spowodowane, przez wilgoć? Ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za każde info

Załączniki

• IMG_20210126_131226.jpg
    IMG_20210126_131226.jpg
    71.7 KB · Wyświetleń: 770
Teraz to ciężko będę miał sprawdzić bo na zimę mam stalówki założone i nic nie widać. Klocki i tarcze wymieniane były rok temu i mało co były zużyte. W październiku byłem na przeglądzie to na obecnych klockach i tarczach mówili, że jeszcze długo pojeżdżę

Jakąś opcja jest wilgoć w łączeniu czujników. alfa nie lubi wilgoci...
Czujniki potrafia tez spać z zatyczki na której powinny sobie wisieć. Jak masz gdzie to luknij w okolice koła czy jakis mały kabelek idący od zacisków nie lezy sobie.

Właśnie też mi się tak wydaje, że to jakiś czujnik albo kabel gdzieś będzie przetarty. Klocki i tarcze za dobrze wyglądają. Dzięki za sugestię ??????

Miałem urwany przewód od przedniego klocka i żadnego komunikatu czy błędu.

Witam,
Po gwałtownym hamowaniu pojawiła się kontrolka hamulca i nie gaśnie. Niby wszystko jest ok. Miałam wymienione zaciski, może coś z nimi się zadziało??
Podpowie ktoś co z tym fantem zrobić?? Dziękuję

Ok, dziękuję za odpowiedź. Lepiej oddać auto w ręce fachowca.

A która kontrolka hamulca? Bo jest ich kilka - od ręcznego, klocków, ABS,...

Witam, a czy ktoś może powiedzieć od czego ta kontrolka? Po wymianie oleju z filtrem, filtra powietrza i jakimś tam przejechanym odcinku, auto lekko przechylone bokiem stało i dwie próby odpalenia kończyły się taką kontrolką. Po odpaleniu jeździ, nie zdążyłem zrobić zdjęcia jedynie znalazłem tą samą kontrolkę w dziale MiTo i zrobiłem screen.
19831510abf7b29675866879fd60042e.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Nie działa wspomaganie ruszania pod górę, czyli to krótkie przyhamowanie kół, żeby samochód się nie stoczył.

Nie działa wspomaganie ruszania pod górę, czyli to krótkie przyhamowanie kół, żeby samochód się nie stoczył.
Dziękuję za odpowiedź. Może to mieć związek z wymianą filtra oleju i powietrza czy to zupełnie inna sprawa. Póki co się nie powtórzyło i mam nadzieję, że to jakiś incydent.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót