[159] Polerowanie reflektorów

Auto
ALFO ROMEO 159 SW 1.9
Panowie,

Czy ktoś z Was miał jakieś doświadczenia z polerowaniem reflektorów? Reflektory w mojej Alfie są w kiepskim stanie - liczne odpryski, zmatowiałe i znalazłem taką firmę w Sopocie, która zaoferowała mi wyczyszczenie w całkiem rozsądnej cenie: http://www.adan.netmot.pl/reflektory.html
Co o tym sądzicie? Warto? Dodam że całość wyniesie mnie ok. 180 zł - 30 zł za sztuke...

Jak masz poliwęglanowe to jak najbardziej możesz próbować. Ja mam doświadczenia z polerowaniem szklanych... i odradzam. Kupiłem specjalną pastę do polerowania szkła (bardziej do szyb, niż do reflektorów, ale szkło, to szkło) i... zachlapałem sobie pastą wszystkie plastiki przy silniku, własne ciuchy, straciłem 2h życia + nieco prądu, spociłem się i du..a nie efekt. NIECO lepiej, z naciskiem na nieco, nie na lepiej ;)
Niedługo potem wymieniłem lampy na nowe :D

Kup folię do lakierów http://allegro.pl/folia-ochronna-na-lakier-samochodowy-i3280986439.html i na lampy i zobaczysz, jaki efekt dadzą. Ja już w kilku tematach o tym wspominałem i nawet jest kilka zdjęć na forum z tej operacji. W mojej 156 mam już 2 rok folią oklejone lampy i nie dość, że nie widać prawie, że to folia to jeszcze chroni mi lampy przed kamieniami itp.

Ja z kolei wykorzystałem do tego ze 2 pasty do polerowania lakieru (o różnej ścieralności) i ze 2 papierki wodne (1000 i 2000). Najpierw papierem 1000 do całkowitego matu, później 2000 i na końcu pasty w odpowiedniej kolejności. Zabawy na kilka godzin ale poprawa znaczna. :)

polerowanie reflektorow w 159 da efekt na chwile, scierasz warstwe ochronna tego plastiku. Jest to to opcja na raz / moze dwa razy, potem jest ryzyko ze peknie. PO jakims czasie reflektor niestety syfi sie do stanu pierwotnego. Cwiczylem to zanim wymienilem lampy.

polerowanie reflektorow w 159 da efekt na chwile, scierasz warstwe ochronna tego plastiku. Jest to to opcja na raz / moze dwa razy, potem jest ryzyko ze peknie. PO jakims czasie reflektor niestety syfi sie do stanu pierwotnego. Cwiczylem to zanim wymienilem lampy.

To samo miałem napisać. Folia, którą podałem w linku nie dość, że wypełnia rysy, drobne ubytki i likwiduje zmatowienia to jeszcze daje efekt długotrwały.

Belfer, czy ta folia ma sens na lampy szklane?
Chodzi mi o to, czy będzie się trzymać, wypełni rysy?

Belfer, czy ta folia ma sens na lampy szklane?
Chodzi mi o to, czy będzie się trzymać, wypełni rysy?

Niestety na zniszczonych lampach szklanych nie daje takich efektów, jak na poliwęglanie. Klej ma bardzo mocny i elastyczny ale ubytków w szkle nie wypełnia zbyt dobrze. Ja mam ją też na przeciwmgłowych ale to raczej profilaktycznie bo kupiłem kiedyś 2 oryginalne, nowe halogeny i nakleiłem folię, żeby je chronić przed kamykami.

Koledzy,

Więc co myślicie aby reflektory spolerować, a następnie zabezpieczyć folią ochronną? Może to spowoduje że efekt będzie trochę trwalszy...

A na lampy do 156ki po lifcie wystarczy pasek 20 cm?. Bo z aukcji podanej sprzedaja szerokosc 10 cm.

Niestety na zniszczonych lampach szklanych nie daje takich efektów, jak na poliwęglanie. Klej ma bardzo mocny i elastyczny ale ubytków w szkle nie wypełnia zbyt dobrze. Ja mam ją też na przeciwmgłowych ale to raczej profilaktycznie bo kupiłem kiedyś 2 oryginalne, nowe halogeny i nakleiłem folię, żeby je chronić przed kamykami.

W obecnej 166 nie mam takich najgorszych i pomyślałem właśnie o profilaktyce. Muszę się przyjrzeć, może warto :)

A na lampy do 156ki po lifcie wystarczy pasek 20 cm?. Bo z aukcji podanej sprzedaja szerokosc 10 cm.

Wystarczy. Ja kupuję zawsze większość ilość i nie przez allegro ale z tej firmy. Jak byś potrzebował pomocy w montażu to pisz na PM.

Te reflektory można polerować, ale ściera się warstw UV. Można to naprawić płynnym szkłem (allegro), albo zdaje się megs ma specyfik odpowiedni do tego

Amortyzatory
Powrót