pokrętło klimy

Z

zaszary

Guest
AR 2002 r , dwustrefowy klimatronik- wczoraj pokrętło regulacji temperatury przestało "reagować" (to od kierowcy) nie wybiera temperatury ani do góry, ani w dół. Pozostałe dwa działają ok., dodatkowo wybierając tym od pasażera wartości temp. zmieniają się na obu. Dotychczas nie maiało znaczenia czy inne przyciski sterujące klimą są włączone, wybierało się bez problemu. Miał ktoś z Was podobnie? Z góry dziękuję
Dodam jeszcze, że te pokrętła są te srebrne a w środku podświetlone na czerwono wartości temp

Ostatnia edycja:
To dziwne, bo powinno być tak, że kiedy masz wciśnięty przycisk "mono" to pokrętłem temp od strony kierowcy reguluje się temp dla obu stron, a kiedy reguluje się temp pokrętłem pasażera, to kontrolka "mono" powinna zgasnąć i temp reguluje się tylko po stronie pasażera, a u Ciebie jest na odwrót, tak jak by panel był z wersji angielskiej, chociaż nie wiem czy pasuje.
Spróbuj najpierw zdemontować cały panel klimatyzacji i zobacz, może coś się wypięło (najpierw musisz zdemontować radio - pod nim są śrubki, popielniczkę też chyba trzeba wykręcić) Generalnie panel jak to z elektroniką bywa, jest nienaprawialny, chyba, że podejmie się tego jakiś spec elektronik samochodowy.
Pozdrawiam.
- Rafał

To dziwne, bo powinno być tak, że kiedy masz wciśnięty przycisk "mono" to pokrętłem temp od strony kierowcy reguluje się temp dla obu stron, a kiedy reguluje się temp pokrętłem pasażera, to kontrolka "mono" powinna zgasnąć i temp reguluje się tylko po stronie pasażera, a u Ciebie jest na odwrót, tak jak by panel był z wersji angielskiej, chociaż nie wiem czy pasuje.
Spróbuj najpierw zdemontować cały panel klimatyzacji i zobacz, może coś się wypięło (najpierw musisz zdemontować radio - pod nim są śrubki, popielniczkę też chyba trzeba wykręcić) Generalnie panel jak to z elektroniką bywa, jest nienaprawialny, chyba, że podejmie się tego jakiś spec elektronik samochodowy.
Pozdrawiam.
- Rafał

Zobaczę jeszcze w serwisie klimatyzacji bo niektórzy podpowiadają mi, że może być to wina braku czynnika chłodzącego, choć nie wydaje mi się. Wcześniej wszystko działało tak jak opisujesz, czyli obstawiam usterkę samego pokrętla, poszukam jeszcze na forum może jest jakiś opis demontażu panelu ze zdjęciami.

Ostatnia edycja:
Zobaczę jeszcze w serwisie klimatyzacji bo niektórzy podpowiadają mi, że może być to wina braku czynnika chłodzącego, choć nie wydaje mi się. Wcześniej wszystko działało tak jak opisujesz, czyli obstawiam usterkę samego pokrętla, poszukam jeszcze na forum może jest jakiś opis demontażu panelu ze zdjęciami.
W klimatyzacji w wersji fl też już trochę "grzebałem", bo nie działała jak należy i był właśnie problem z ilością czynnika, aczkolwiek nie ma to nic wspólnego z usterką, którą opisujesz.
Jeśli masz jakiegoś speca elektromechanika, to proponuję byś jemu pokazał co się dzieje, może podejmie się naprawy, z drugiej strony panel sterowania klimą nie jest aż tak drogi (używka): http://allegro.pl/item1003110559_alfa_romeo_156_lift_panel_klimatronica.html
http://allegro.pl/item1027938481_alfa_romeo_156_2002_panel_klimatronic.html
być może więc bardziej opłaca się pójść w tą stronę i kupić pewny (sprawny) panel od wersji europejskiej.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót