[159] Poduszka silnika-lepszy używany orginał czy nowy zamiennik

pabloXXL

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM
Muszę wymienić poduszkę silnika,górną od strony rozrządu. Mam dylemat,czy wybrać oryginalną używaną czy nową zamiennik?

Dokładnie nie ma co się pchać w używane części tego typu nigdy tak naprawdę nie wiemy do końca w jakim stanie jest taka poduszka i po jakim przebiegu a drogi po których jeździł samochód z tą poduszką też mają znaczenie krótko mówiąc tylko nowa nowa i jeszcze raz nowa.....

...ok,dzięki za odpowiedż. Też mi się tak wydawało ale chciałem Waszego potwierdzenia:)

Witajcie pablo z jakiego powodu wymieniasz tą poduszkę ? zerwana czy coś innego i jak to zauważyłeś ?

Kupowanie wszelkich elementów gumowych zawieszenia ( w tym także zawieszenia silnika ) jest bez sensu. Nie ma możliwości oceny stanu i stopnia zużycia. Nie są to tez elementy specjalnie drogie.

Mam zerwana poduchę,guma w niej wywalona a poznałem po tym że podczas zmiany biegów szarpie. Szczególne to można wyczuć przy zmianie biegu z 1 na 2.

Ciekawy jestem jak potoczyła się Twoja historia z poduszką...

Czy wymieniłeś wyłącznie poduszkę góra-rozrząd? Jak efekty i jakie były koszty?
Skąd miełeś pewność, że to właśnie ta poduszka jest uszkodzona (Twoje objawy wskazywały na zmęczenie dwóch dolnych poduszek)?
Czy podczas przyspieszania/zmiany biegów odczuwałeś również pojedynczy stuk?

Podziel się doświadczeniami ;-)

Ciekawy jestem jak potoczyła się Twoja historia z poduszką...

Czy wymieniłeś wyłącznie poduszkę góra-rozrząd? Jak efekty i jakie były koszty?
Skąd miełeś pewność, że to właśnie ta poduszka jest uszkodzona (Twoje objawy wskazywały na zmęczenie dwóch dolnych poduszek)?
Czy podczas przyspieszania/zmiany biegów odczuwałeś również pojedynczy stuk?

Podziel się doświadczeniami ;-)
Wymieniłem górna poduszke od strony rozrządu bo mechanik stwierdził,że jest zerwana. Jak ja wymontowalem to okazalo sie ,że jest w dobrym stanie ale juz wymienilem na druga bo mialem kupiona. Podczas zmiany biegów mam taki pojedynczy stuk,również podczas ruszania wystepuje:/ Myslalem,ze to wina tej poduszki (tak mi powiedzial mechanik) ale jednak nie. Podobno ten typ tak ma ,jesli chodzi o to stukanie przy zmianie biegów. Tak inni mowia:-/ Wymieniałem dwumasa i sprzegło tez ale nie pomogło.

U mnie objawy są bardzo podobne (delikatne szarpnięcie połączone ze stukiem). Moje podejrzenie pada na dwie dolne poduszki i zamierzam je wymienić w najbliższym czasie. Dam Ci znać co wyszło z tego eksperymentu... Mam nadzieje, że wyeliminujemy ten stuk.

Chociaż kiedy poprosiłem o diagnozę tego stuku w serwisie podczas przeglądu rzeczywiście też usłyszałem coś w rodzaju: "Panie te skrzynie to są od Opla, tu te luzy są normalne". Ale jakoś w 159 o niższym przebiegu u kolegi tego nie ma. To na pewno nie dwumas ani nie luzy na wale sprzęgła, łapiąc za półosie również nie ma takich luzów ani na przegubach wewnętrznych ani na wewnętrznych. Zostają poduszki, albo faktycznie skrzynia z luzami (na ten moment w to nie wierzę).

Chyba, że ktoś jeszcze miał jakieś przygody w tym temacie i się podzieli...

U mnie objawy są bardzo podobne (delikatne szarpnięcie połączone ze stukiem). Moje podejrzenie pada na dwie dolne poduszki i zamierzam je wymienić w najbliższym czasie. Dam Ci znać co wyszło z tego eksperymentu... Mam nadzieje, że wyeliminujemy ten stuk.

Chociaż kiedy poprosiłem o diagnozę tego stuku w serwisie podczas przeglądu rzeczywiście też usłyszałem coś w rodzaju: "Panie te skrzynie to są od Opla, tu te luzy są normalne". Ale jakoś w 159 o niższym przebiegu u kolegi tego nie ma. To na pewno nie dwumas ani nie luzy na wale sprzęgła, łapiąc za półosie również nie ma takich luzów ani na przegubach wewnętrznych ani na wewnętrznych. Zostają poduszki, albo faktycznie skrzynia z luzami (na ten moment w to nie wierzę).

Chyba, że ktoś jeszcze miał jakieś przygody w tym temacie i się podzieli...
Ok,to jak wymienisz te poduszki to daj znać. Jestem strasznie ciekawy czy to coś pomorze:) Jeśli tak to sam szybko wymienie te poduszki bo irytuje mnie strasznie to stukanie:)

A zatem epopei poduszkowej ciąg dalszy. Wymieniłem właśnie u siebie elementy dwie poduszki skrzyni:

- 50502602
- 50502603

Efekty? U mnie "trafiony zatopiony". Stuk zniknął, szarpnięcie zminimalizowane w 80%. Owszem, na pierwszym biegu wyczuwam jeszcze coś w rodzaju delikatnego luzu, i wydaje mi się, że do wymiany pozostanie jeszcze wkładka oznaczona jako 50501389. Jednak wrażenia obecne z poprzednim stukiem są zupełnie nie do porównania. Mam zamiar wymienić ją w najbliższym czasie, ale oczywiście muszę ją zamówić.

Na ten moment koszty to 480 zł (zakup nowych oryginalnych poduszek + 45 min roboty w zaprzyjaźnionym warsztacie). Polecam wszystkim, którym próbuje się wmówić, że te stuki są normalne i że "to te oplowskie skrzynie". Dobra wiadomość dla właścicieli kanałów - robótka ta może być do zrobienia w garażu.

I jeszcze ciekawostka - wymontowane poduszki nie były zerwane, a po prostu trochę zmęczone ;-)

A zatem epopei poduszkowej ciąg dalszy. Wymieniłem właśnie u siebie elementy dwie poduszki skrzyni:

- 50502602
- 50502603

Efekty? U mnie "trafiony zatopiony". Stuk zniknął, szarpnięcie zminimalizowane w 80%. Owszem, na pierwszym biegu wyczuwam jeszcze coś w rodzaju delikatnego luzu, i wydaje mi się, że do wymiany pozostanie jeszcze wkładka oznaczona jako 50501389. Jednak wrażenia obecne z poprzednim stukiem są zupełnie nie do porównania. Mam zamiar wymienić ją w najbliższym czasie, ale oczywiście muszę ją zamówić.

Na ten moment koszty to 480 zł (zakup nowych oryginalnych poduszek + 45 min roboty w zaprzyjaźnionym warsztacie). Polecam wszystkim, którym próbuje się wmówić, że te stuki są normalne i że "to te oplowskie skrzynie". Dobra wiadomość dla właścicieli kanałów - robótka ta może być do zrobienia w garażu.

I jeszcze ciekawostka - wymontowane poduszki nie były zerwane, a po prostu trochę zmęczone ;-)
Więc jednak Ci się udało...GRATULACJE!!!Muszę i ja to zrobić. Nasłuchałem się mechaników ,że to stukanie to wada fabryczna i tak jezdżę:/ Czyli wymieniłeś tylko 2 poduszki pod skrzynią????

Hej!Mam pytanie odnośnie łapy mocującej silnik/skrzynię biegów od spodu.Jest w niej gumowa tuleja, która u mnie już lepsze czasy ma za sobą.Wobec tego, że w/w łapa jest w dobrym stanie chciałbym się dowiedzieć czy są dostępne oddzielnie tuleje gumowe lub poliuretanowe do tego elementu.Pzdr.

Dobre pytanie...

Szczerze powiedziawszy nie szukałem możliwości wprasowania nowych tulei w starą łapę silnika i jak znam życie, pewnie coś by się dobrało np. z repertuaru tedgum.pl. Nie sądzę jednak, jeśli mogę wyrazić swoje zdanie, by było warto... Po pierwsze operacja wprasowania zawsze jest czasochłonna i istnieje spore ryzyko, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem (rozwalić się może tuleja albo aluminiowa łapa). A po drugie, nie znajdziesz prawdopodobnie zbliżonych zastępników tych tulei, wobec czego efekt końcowy może być fatalny. Kup ori!

Dzięki za odpowiedź.Tak też myślałem, że trzeba będzie kupić cały element ale trochę szkoda bo do wymiany sama guma:( Pzdr.

Tak wogóle to... gdzie Wy kupujecie te poduszki?
Bo leniwy jestem, Ganinexu nie lubię a innego ASO w pobliżu nie mam. Gdzieś przez internet idzie to zamówić z wysyłką?
Też bym sobie to dziadostwo wymienił... ;)

No i wymieniłem...
50502602 i 50502603, te co kolega innuendo.
Skutek: Wreszcie jest normalnie, nie odczuwam prawie wcale luzu i nic nie stuka. Subiektywnie wydaje mi się, że biegi minimalnie przecyzyjniej wchodzą, ale może to placebo.
Koszt z wymianą około 540zł w moim przypadku. Dzięki za radę!

Ostatnia edycja:
Tak wogóle to... gdzie Wy kupujecie te poduszki?
Bo leniwy jestem, Ganinexu nie lubię a innego ASO w pobliżu nie mam. Gdzieś przez internet idzie to zamówić z wysyłką?
Też bym sobie to dziadostwo wymienił... ;)

No i wymieniłem...
50502602 i 50502603, te co kolega innuendo.
Skutek: Wreszcie jest normalnie, nie odczuwam prawie wcale luzu i nic nie stuka. Subiektywnie wydaje mi się, że biegi minimalnie przecyzyjniej wchodzą, ale może to placebo.
Koszt z wymianą około 540zł w moim przypadku. Dzięki za radę!

Gdzie kupowałeś poduchy?????

414 za obie poduchy o numerach 50502602 i 50502603, sklep landcar ze szczecina, mają chyba też opcje wysyłki. w ASO krzyczeli 253 zł za sztukę.

Amortyzatory
Powrót