[159] Poduszka/łapa silnika.

kajaak93

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM
Witam,

Mam problem mianowicie przy odpalaniu i gaszeniu Alfy ( 1.9 150km ) dość mocno rzuca silnikiem, raz mocniej a raz lżej, wydaje mi się, że to może być poduszka ta od strony rozrządu ( dwie dolne z tyłu silnika wymienione) i pytanie brzmi, jak można zdiagnozować tak aby mieć 100% pewności a druga sprawa to gdzie można w.w poduszkę kupić? Obdzwoniłem już 3 hurtownie i nigdzie takowej nie ma :/

Pzdr

Raczej nowej tej poduszki nie znajdziesz. Pozostaje kupno używanej albo dać swoją do regeneracji żeby zalali poliuretanem. Co do szarpania to niekoniecznie to może być wina poduszki. Jeśli przy odpalaniu szarpie, szczególnie na zimnym to może któraś świeca słabo grzać, ewentualnie coś jest nie tak z układem wtryskowym. Natomiast przy gaszeniu jeśli szarpie to warto sprawdzić klapę gaszącą i szczelność dolotu. Najlepiej posprawdzaj te rzeczy zanim zaczniesz wymieniać bo może niepotrzebne to będzie.

Dobrze przedmówca prawi.

Serio do 15-letniego auta nie ma dostępnych tak elementarnych części jak poduszka najpopularniejszego silnika?
Czytajcie posiadacze Gulii i już zbierajcie części na przyszłość. to może być lepsza inwestycja niż bitcoin i metale szlachetne :) :) :)

Właśnie tak myślałem, znalazłem jakąś firmę w Olkuszu która regeneruje takie tematy, do ASO nie dzwoniłem bo podejrzewam, że jak nawet będą mieli to cena mnie może zabić ??????. Jeżeli chodzi o świece to nie wydaje mi się bo generalnie to nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły, zawsze jest tak samo, nieszczelność też raczej wykluczam bo dokładnie sprawdzałem przy regeneracji turbiny, auto generalnie jeździ bez zarzutów tylko te szarpania przy odpalaniu i gaszeniu mnie irytują, dodam, że na stojącym samochodzie przy zapiętym biegu i delikatnym "strzelaniu" ze sprzęgła silnikiem dość mocno rzuca właśnie w okolicach poduszki przy rozrządzie, a jeżeli chodzi o tą klapę zamykająca to jak ją mocna zdiagnozować? Po prostu pod kompa i weryfikować jej parametry? Czy jakoś to rozłożyć?

do ASO nie dzwoniłem bo podejrzewam, że jak nawet będą mieli to cena mnie może zabić [emoji85].

Nie prościej jest się zwyczajnie przekonać, bowiem wytworzyłeś wrażenie, podchwycone natychmiast przez właściciela nie Alfy, jakoby części zamienne do Alfy, były niedostępne, bo "zadzwoniłeś do 3 hurtowni", które nie mają obowiązku posiadania tych części :)

Omyłkowy post.

Ostatnia edycja:
Tak więc przekonałem się tak jak zasugerowałeś i np w Krakowie tego nie mają i na magazynie centralnym również, zapytałem o cenę czysto informacyjnie gdy takowa poduszka by była to Pan mi powiedział 870 zł netto, tak więc się nie myliłem :) Pisząc "3 hurtowni" miałem na myśli ogólno polski intercars oraz dwie bardzo duże hurtownie z częściami w Krakowie jakimi jest motorol i motogama również w krakowie, dodatkowo allegro i inne hurtownie w internecie, również brak, nie twierdzę, że nie ma części do alfy, wręcz przeciwnie, tym bardziej nie pisałbym tak gdybym obdzwonił tylko jakieś budki z częściami gdzieś na końcu świata ale śmiało jestem w stanie stwierdzić, że AKURAT tą części do alfy dostać jest praktycznie niemożliwe, może jakąś używkę ale z doświadczenia wiem, że gra nie warta świeczki, no i jakaś hurtownia gdzieś w angli za 160 funtów ale to już bardziej się skłaniam ku regeneracji w takim wypadku.

- - - Updated - - -

Raczej nowej tej poduszki nie znajdziesz. Pozostaje kupno używanej albo dać swoją do regeneracji żeby zalali poliuretanem. Co do szarpania to niekoniecznie to może być wina poduszki. Jeśli przy odpalaniu szarpie, szczególnie na zimnym to może któraś świeca słabo grzać, ewentualnie coś jest nie tak z układem wtryskowym. Natomiast przy gaszeniu jeśli szarpie to warto sprawdzić klapę gaszącą i szczelność dolotu. Najlepiej posprawdzaj te rzeczy zanim zaczniesz wymieniać bo może niepotrzebne to będzie.

Dasz jakieś wskazówki jak ew. zweryfikować poprawność działania owej klapy? Komp czy jakoś łopatologicznie ją palcem poruszać? Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki :)

Podaj mi 5 ostatnich cyfr numeru VIN - jutro będę w ASO, bo mam przegląd rejestracyjny do zrobienia, a tam jest SKP, to zajdę do chłopaków i zapytam czy i za ile - oni mają podgląd do magazynów chyba wszystkich ASO w Polsce, bo kiedyś znaleźli mi zbiorniczek wyrównawczy od wspomagania w ASO w Warszawie.

P. S.
Niestety trzeba się liczyć z tym, że niektóre części nie są dostępne w zamienniku, a więc pozostaje ASO, albo jakieś alternatywne rozwiązania, jeśli są możliwe.

Ostatnia edycja:
Podaj mi 5 ostatnich cyfr numeru VIN - jutro będę w ASO, bo mam przegląd rejestracyjny do zrobienia, a tam jest SKP, to zajdę do chłopaków i zapytam czy i za ile - oni mają podgląd do magazynów chyba wszystkich ASO w Polsce, bo kiedyś znaleźli mi zbiorniczek wyrównawczy od wspomagania w ASO w Warszawie.

P. S.
Niestety trzeba się liczyć z tym, że niektóre części nie są dostępne w zamienniku, a więc pozostaje ASO, albo jakieś alternatywne rozwiązania, jeśli są możliwe.

...45299, będę bardzo wdzięczny jeśli się zapytasz przy okazji :), jeśli też nie będą mieli dostępnego lub będą to jakieś astronomiczne liczby to oddam na regenerację do tych speców w Olkuszu, z tego co widziałem to siedzą w tym temacie poliuretanu i ogarniają takie rzeczy, koszt koło 400 zł więc spoko cena.

Nie ma sprawy, jak tylko coś będę wiedział, dam Ci info.

Zastanawiam się jeszcze, czy w Oplach i Saabach z tym silnikiem, nie były takie same poduszki - w GM, chyba zawsze było taniej, zwłaszcza kupując w USA, ja tak kupiłem elektrozawory do 1,9 JTS, za ułamek ich ceny w ASO AR w Polsce, chociaż i tak się okazało, że stare wystarczy dobrze wymoczyć w benzynie albo umyć myjką ultradźwiękową, żeby działały :)

Ostatnia edycja:
W moim przypadku podobne objawy były z winy koła pasowego

Tak, czy inaczej podstawą musi być prawidłowa dziagnoza, bo być może brak dostępności jest powodem nikłego zapotrzebowanie na te poduszki, ponieważ się nie zużywają.

Oki, sprawdzę jeszcze koło pasowe i zerknę na te poduchy GM'a, dzięki za wszystkie wskazówki :)

Oki, sprawdzę jeszcze koło pasowe i zerknę na te poduchy GM'a, dzięki za wszystkie wskazówki :)
Poduszka ani od Opla, ani od Saaba, ani nawet od Fiata Cromy nie pasuje.
Niestety, musisz się przyzwyczajać, że w AR niektórych części do 159 nie kupisz nowych.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

A więc tak, dobrałem się do przepustnicy ( trochę się tam pocił więc zmieniłem przy okazji oring ) czy tam klapy gaszącej, jak zwał tak zwał i sytuacja wygląda tak, że przy odpalonym silniku jest 5% a przy gaszeniu wskakuje na 96%, czy to jest prawidłowo ( załączam zrzut )? Czy w ogóle dobry parametr sprawdzam? Dodatkowo wysterowałem test na programie diagnostycznym owej przepustnicy i elegancko się zamyka i otwiera bez zacięć itp. Jeżeli chodzi o koło pasowe to wygląda ok, dla pewności zdjąłem pasek od osprzętu i generalnie nic się nie zmieniło, dalej przy odpalaniu i gaszeniu szarpie silnikiem, szarpie mam na myśli jedno mocne szarpnięcie, właśnie tak jakby on tam podskoczył pod tą maską :D. Co myślicie na ten temat ?Zrzut ekranu 2023-09-26 191314.png

Widzę że udało się coś tam podziałać. Myślę że klapa w porządku jest patrząc na wykres. Patrzyłeś na klapkę podczas sterownia z kompa?
Co do szarpania to trochę się zmniejsza ilość ewentualnych przyczyn. Fajnie by było znaleźć kogoś komu nie szarpie silnikiem i zrobić podmiankę tej poduszki, żeby mieć pewność, że to jej wina bo jak już wiesz nie jest to tania część.

Tak tak, patrzyłem, otwiera się i zamyka bez żadnych przeszkód także podejrzewam, że to będzie wina tej poduszki, zdecyduje się pewnie na regenerację poliuretanem, znalazłem ludzi którzy chyba się tym specjalizują, koszt koło 400 zł więc do przyjęcia jeszcze.

Tak tak, patrzyłem, otwiera się i zamyka bez żadnych przeszkód także podejrzewam, że to będzie wina tej poduszki, zdecyduje się pewnie na regenerację poliuretanem, znalazłem ludzi którzy chyba się tym specjalizują, koszt koło 400 zł więc do przyjęcia jeszcze.

Nie zapomnij podzielić się wrażeniami po montażu tak zregenerowanej poduszki.
Sam jestem ciekawy jak to będzie się sprawować.

Amortyzatory
Powrót