• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Podświetlanie obrotomierza

Dugit

Nowy
Auto
159 SW 2.0JTDm i 156 SW 1.9JTD
Problem mam taki że umarło mi podświetlanie obrotomierza tak z dnia na dzień. Jakieś 3 tygodnie temu wymieniłem żarówki podświetlania na mocniejsze (2,3 Wata) a nie na 1,2 Wata, super ładnie wszystko świeciło do dziś. Wszystko sprawdziłem żarówki są ok ścieżki nie powypalane.
Czy podświetlanie jest zasilane przez jakiś układ tranzystor itd itp, czy bezpośrednio z kostki 12V ???
Jeśli ktoś miał taki przypadek to proszę o podpowiedź jak usunąć tą usterkę bo ciemność widzę na obrotku, znaczy nic nie widzę.
Przy okazji nasmarowałem ośkę wskazówki olejem już nie skacze ale żadna z tego pociecha bo jej nie widać :(

Pozdro
Dugi t

Ostatnia edycja:
Żarówki Ci się przepaliły na własne żądanie.. Włożyłeś mocniejsze żarówki emitujące też zbyt dużo ciepła i przegrzały się w obudowie, czego efektem było szybsze przepalenie. Wsadź takie, jak oryginał i będzie ok. Poza tym mi nigdy za ciemno nie świeciły nawet na najsłabszym ustawieniu podświetlania. Może masz zakurzone miejsca montażu żarówek i dlatego jest tak ciemno?

To już wiem przedobrzyłem, wymieniłem żarówki na nowe i podświetlania brak. Zegary czyste nie zakurzone. Jeszcze jedno spostrzeżenie przy włączaniu świateł obrotomierz o ułamek sekundy później podświetlał się niż reszta zegarów.

Stare żarówki przed przepaleniem robią się czarne (okopcone) jak byś włożył takie same to świeciły by normalnie, ale to już zostało powiedziane.
Przyjrzyj się kostce podłączanej do obrotka, wygląda jak by tam coś nie stykało.

Posprawdzane miernikiem nie ma przerw. Ma ktoś może schemat obrotomierza??
Właśnie nie wiem czy podświetlanie jest z kostki czy może z płytki przez jakiś układ.

Jeszcze jedno pytanie czy obrotek z 1.9 JTD będzie pasował do mojego 2.4 JTD czy są może jakieś różnice?

mam podobny przypadek tylko ze zarowki siwecily a jak odpiolem i podlaczlem na nowo obrotomierz stracilo sie podswietlenie dziwne raczej wszystkie 3 zarowki by sie nie spalily?

A jak jest z trudnością wymiany takich żaróweczek? Mi jakiś tydzień temu padło oświetlenie obrotomierza:( i jest to denerwujace zwłaszcza nocą.

z tego co widizlem to odkręcasz górna śrubkę oslony obrotomierza pxoenij dwie na dole wyciagasz obrotomierz no i jakimiś szczypcami trzeba przekręcić zarowki bo sa perfidnie schowane

A jakie one mają wejście? Takiej jak diody na dwa druciki czy są jakieś wciskane?

jak ktoś chce schemat zegarów to dajcie meila na pw, jeśli grzebiecie z zegarami czy jakimiś sterownikami i coś działa przed a po już nie to jest to wina złączek. Ten typ tak mam że jak się je ruszy to potem kredki wyskakuja:)

więc tak:
sygnał załączenia podświetlenia obrotomierza dochodzi z prędkościomierza na styk nr 3 kostki "B" a złącze minusowe to styk 15 kostki "A", wszystkie styki są ponumerowane na kostce od strony przewodu, co do kostek to tez powinny być oznaczone na obudowie obrotomierza, jak dobrze pamiętam to kostka "A" to ta większa ale mogę sie mylic.

Czy ma ktoś/wie ktoś gdzie kupić te żarówki? Potrzebuje czerwonej do obrotomierza a w ASO zaśpiewali mi 49zł/szt O_o. Lekka przesada.

Amortyzatory
Powrót