• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Podstawa dźwigni hamulca ręcznego, problem ze śrubami

burton

Nowy
Auto
Alfa 156 1.6 TS
Witam serdecznie :)

Od momentu zakupu samochodu dźwignia hamulca ręcznego była skrzywiona gdy ją zaciągałem (ręczny trzymać trzymał, co prawda słabo ale nie przeszkadzało mi to). Dzisiaj chciałem w końcu zrobić z tym porządek, bo myślałem że coś tam w dźwigni jest urwane/ułamane, jednak sprawa okazała się teoretycznie prostsza. Mianowicie dwie śruby na których dźwignia hamulca jest mocowana się wykręciły (jedna całkowicie, druga jeszcze trzyma ale ledwo) i wystarczy je tylko dokręcić.

Problem pojawia się, bo są one wkręcane od spodu i kompletnie nie mam pojęcia jak się do nich dostać i co rozebrać? Próbowałem od spodu na kanale ale nie ma opcji bo wszystko jest tam zabudowane. Miał ktoś podobny problem lub wie jak temu zaradzić?

Załączam zdjęcie na którym zaznaczyłem te śruby które wymagają dokręcenia (tej po lewej nie widać).

attachment.php

Załączniki

• alfahamulec.jpg
    alfahamulec.jpg
    324.4 KB · Wyświetleń: 295
Dostęp do tego jest trudny.
Dźwignia jest przykręcona do blachy nośnej, do której jest też mocowany mechanizm zmiany biegów.
Żeby coś zacząć z tym robić to najlepiej opuścić układ wydechowy.
Będziesz też musiał prawdopodobnie upuścić całą tę blachę nośną i wtedy dopiero będzie idealny dostęp.
A tak to wygląda po demontażu
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-sedan-dzwignia-hamulca-recznego-i4531974184.html

nic nie trzeba demontowac(ewentualnie wydech zdjac z gum). dostep do tych srub jest bezproblemowy.

Ok dzięki za odpowiedzi, coś pokombinuję ale i tak lekko nie będzie :(

Amortyzatory
Powrót