Podpiecie sie pod sterownik centralnego zamka alfa 166 2.0 Ts

• Autor wątku Autor wątku DZIDEK ALFA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dużo aut ma taki patent, wystarczy siłownik elektryczny, większym problemem byłoby odpowiednie zamontowanie w komorze bagażnika. Do zrobienia.

Może użyć standardowego siłownika centralnego zamka np. w miejsce odbojnika? Taki luźny koncept, nie testowałem, ale może podejdzie i może starczy mu siły żeby klapę odepchnąć...

Ja do żony GTV musiałem kupić nowe siłowniki bagażnika i kupiłem od Audi A6 bo były takie same na długość. Tylko zamiast 190 niutonów siły dysponują 370 niutonów i po naciśnięciu guzika otwierania bagażnika na pilocie klapa otwiera się sama. Wystarczy więc zamontować sprężyny gazowe o większej sile. Szukając sprężyn do GTV natknąłem się w jednej z firm na coś takiego, że można sobie zaprojektować sprężynę gazową a oni taką zrobią. Wystarczy podać średnice sprężyny, długość całkowitą, skok oraz wymaganą siłę. A co do sterowania centralnego to wystarczy znaleźć biały i niebieski kabelek w wiązce wychodzącej z drzwi. Połączenie jednego z nich z masą zamyka centralny a połączenie drugiego z masą centralny otwiera. Nie pamiętam tylko który jest który

witam . panowie odswieżam temat. rozpadła mi sie troszke stacyjka wiec robie przeszczep stacyjki, zamkow itp. dawca ma sprawny pilot i działa tam oryginalny c. zamek. teraz moje pytanie chciałbym zeby z tym pilotem uruchomic u mnie oryginalny centralny. wiec którą centalkę (odbiornik) musze zabrac z dawcy zeby mi sie komunikował z pilotem? centalkę tą z pod 3 swiatła stop?

Tak, to ten moduł. Ale niech ktoś jeszcze potwierdzi czy ten moduł jest niezależny (nie gada z innymi). Wydaje mi się że nie, ale nie sprawdzałem.

Tak, to ten moduł. Ale niech ktoś jeszcze potwierdzi czy ten moduł jest niezależny (nie gada z innymi). Wydaje mi się że nie, ale nie sprawdzałem.
Odbiornik sterowania zdalnego centralnym zamkiem (to pudełko pod lampą 3'go stop) komunikuje się jedynie z modułem alarmu (tylko w jego kierunku),
by przełożyć z obcego trzeba mieć kpl. moduł odbiornika i nadajnik z kluczyka. Wszystko winno działać.

o to mi chodziło. Balszoj spasiba.
a jak na szybko zdiagnozowac czy w mojej wersji był alarm?

Jak miałeś fabryczny alarm to masz w podłodze bagażnika po prawej stronie stacyjkę na taki dziwny mały kluczyk. Kolejny raz się kłania instrukcja :) tam masz narysowane jak to wygląda i gdzie znaleźć.

zlokalizowałem i dobrałem się do tej centralki. tylko dziwi mnie to ,że tam nie widać zadnej antenki która powinna odbierac sygnał z pilota. hmm

Załączniki

• SNC_150216_120234.jpg
    SNC_150216_120234.jpg
    116.8 KB · Wyświetleń: 169
  • SNC_150216_120257.jpg
    SNC_150216_120257.jpg
    96 KB · Wyświetleń: 259
Jak zdejmiesz plastikową obudowę to zobaczysz antenkę.

Witam,

odświeżam temat. Moja 166 to cf2 z czerwonym kluczykiem ale mam drugą cf3 z składanym i funkcją otwierania bagażnika z pilota. Chciałbym przełożyć tę funkcję do mojej. Rozumiem że trzeba przełożyć centralkę z tylnej półki, stacyjkę, wkładki z bagażnika i dzwi zaprogramować IMO w kluczyku. Ale czy to wystarczy? Dzisiaj w ramach szybkiego testu przełożyłem centralkę z cf3 do cf2 ale to by było za proste i nie zadziałało. W temacie wyżej przeczytałem że centralka komunikuje się z alarmem ale jak to obejść. Da się go jakoś zaprogramować? Może ktoś kto to robił u siebie może jakieś cenne wskazówki podrzucić.

Z góry dzięki.

Nie zaprogramujesz żadnego imo w starym kluczyku. Musisz przełożyć wszystko. Zamki, centralkę imo, moduł zdalnego starowania spod stopu i nie wiem jeszcze czy nie ecu (ma pewnie powiązania z imo). Alarm to mniejszy problem bo on bierze tylko sygnał z centralnego że zamkną. Stan jakoś niedawno to gdzieś pisał. Ewentualnie skoryguje jak znajdzie ten temat :P

No dobra, ale przecież istnieje możliwość awaryjnego kodowania kluczyków przy pomocy karty kodów i licznika. Więc przynajmniej w teorii można zaprogramować kluczyk z cf3 do IMO z cf2. No chyba że to już zupełnie inna technologia kodowania.

Ale Ty chcesz nauczyć stary kluczyk nowego sygnału. Albo starej centralki innego starego kluczyka. A tego się nie da. Do starej centralki możesz zaprogramować nowy czysty kluczyk, ale nie inny używany.

No właśnie o to mi chodziło czyli w grę wchodziła by zabawa z nowym czystym kluczykiem. Na co dzień zajmuję się motocyklami i niektórych da się przeprogramować kluczyki. Miałem nadzieję że może i tu się tak da.

Witam,

odświeżam temat. Moja 166 to cf2 z czerwonym kluczykiem ale mam drugą cf3 z składanym i funkcją otwierania bagażnika z pilota. Chciałbym przełożyć tę funkcję do mojej. Rozumiem że trzeba przełożyć centralkę z tylnej półki, stacyjkę, wkładki z bagażnika i dzwi zaprogramować IMO w kluczyku. Ale czy to wystarczy? Dzisiaj w ramach szybkiego testu przełożyłem centralkę z cf3 do cf2 ale to by było za proste i nie zadziałało. W temacie wyżej przeczytałem że centralka komunikuje się z alarmem ale jak to obejść. Da się go jakoś zaprogramować? Może ktoś kto to robił u siebie może jakieś cenne wskazówki podrzucić.

Z góry dzięki.
Musisz przełożyć z cf3 odbiornik centralnego (pod 3 światłem stop), z kluczyka cf2 wyjmujesz kostkę IMMO i przekładasz do nowego, to samo robisz z grotem (dać do speca od dorabiania kluczy), lub wymieniasz wszystkie wkładki zamków (dużo roboty). I wszystko musi działać.

Amortyzatory
Powrót