• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Podnoszenie Afy GT progi

Rollnick

Nowy
Auto
Alfa gt qv 1.9jtd 2008
Cześć wszystkim stałem sie posiadaczem całkiem zadbanego egzemplarza GT z 2008
i mam pytanie odnośnie podnoszenia Alfy czy to na lewarku czy u mechaniora

1. Jak mam ją podnosić prawidłowo (w które miejsca ustawiać lewarek )
2. jaki lewarek , oryginał ? czy jak ktoś sugerował kupowac całkowicie inny lewarek ?
3. czego mam pilnować u mechanika podczas podnoszenia , jeżeli ma hydraulikę to gdzie ustawione maja być łapy oraz czy stosować jakieś stopki , podkładki etc.

słowem jak to robić aby nie zniszczyć progów

Ja swoją podnosze ''żabą''. Co do tego jak to robić to po porostu wsuwam ja dalej, nie łapie za próg bo wiadomo czym to grozi.

1 na progach są trójkątne znaczki - na tej wysokości wsuwa się podnośnik (każdy)
2 nie za blachę progu tylko głębiej masz taką jakby listwę - schyl się to zobaczysz ;)

słabe foto z neta, powiększone i rozjasnione - pod czerwone nie podstawiasz nic nigdy, na zielono masz od góry znacznik
a od dołu miejsce podstawienia podnośnika (każdego - tego z bagażnika, żaby, kolumnowego itd)

bb.jpg

Może zaznacz na tych zdjęciach, bo sam nie jestem pewien które jest odpowiednie. Tak samo jak wielu mechaników wcześniej, bo trochę już sfatygowane.
IMG_20190717_115101.jpgIMG_20190717_115053.jpg

na zielono w kółku - miejsce najlepsze do podnoszenia ale jak podstawisz gdzieś indziej wzdłuż zielonej kreski - też nic nie pogniesz, to mocna blacha konstrukcyjna

na czerwono - nigdy nic nie podstawiać, to cienka blacha nazwijmy to ozdobna a nie konstrukcyjna, wgniecenie od razu gotowe

a1.jpg a2.jpg

IMG_20190717_115101.jpg

jak podnoszę w tym miejscu (deska na podnośnik) to jest wszystko okej ?

To jest właśnie miejsce przewidziane na łapę podnośnika. Tylko na tą płaską, wykręcaną która najczęściej jest w warsztatach przy podnośnikach z 4 łapami.

Miejsce zaznaczone na zielono jest bardziej pod seryjne podnośniki z zestawu oryginalnego. Oczywiście można tutaj też innym podnośnikiem podejść ale trzeba uważać, żeby się nie ześlizgnął z rantu.
Zagięte progi w GT to zazwyczaj wynik głupoty mechaników/wulkanizatorów/diagnostów. Widzą strzałkę i podkładają zaraz przy niej bo się im albo nie chce dalej sięgnąć albo nie mają pojęcia co robią.

kolega belfer zna się na rzeczy ! :)
A tak btw. gdzie można dostać progi do naszych GT, wymiana konieczna na już a strona progisamochodowe.com nie istnienie !!! :( ?

zapewniam że wskazywana przeze mnie listwa w kilkunastoletnim aucie nadal jest lepszym pomysłem niż miejsce wskazane przez kolegę Belfra
niestety podłogi się utleniają
łapa podstawiona pod listwę to nadal najlepszy plan wg mnie :)

zapewniam że wskazywana przeze mnie listwa w kilkunastoletnim aucie nadal jest lepszym pomysłem niż miejsce wskazane przez kolegę Belfra
niestety podłogi się utleniają
łapa podstawiona pod listwę to nadal najlepszy plan wg mnie :)

Podłogi nie rdzewieją zawsze w tym miejscu i chyba każdy sam może zobaczyć, gdzie ma lepszy stan blachy. Rant zazwyczaj jest mniej skorodowany ale tylko wówczas, gdy nie jest odkształcony i jeśli próg w środku nie rdzewieje. Wtedy nie trudno o zdziwienie, gdy cały próg z rantem pójdzie w górę, bo rdzy nie było widać na pierwszy rzut oka.

najważniejsze że nie za próg zewnętrzny
co ciekawe instrukcja nie precyzuje dokładnie miejsca "wgłąb" tylko "wzdłuż", specjalnie spojrzałem z ciekawości

Amortyzatory
Powrót