• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Podłokietnik w 156

Pozwolę sobie ten opis zamieścić również tutaj

Podłokietnik to następny popis praktycznego myślenia włoskiej inżynierii i dzięki temu zamiana z naszego starego siedzenia do angielskiego nie przysporzy wielu kłopotów. Jest on mocowany do oparcia za pomocą adaptera (który niestety jest asymetryczny, więc będziecie zmuszeni użyć swojego ze starych siedzeń) http://www.marcinrutyna.com/male_fotele/03.jpg
Wykręcamy go z ramy (dwie śruby) i przekładamy na nowy stelaż, w którym to dziury do montażu podłokietnika są z obu stron. W przypadku gdy macie siedzenia bez podłokietnika zachodzi prawdopodobieństwo, że nie macie w tej ramie dziur do jego montażu, ale to można również rozwiązać urządzeniem wiercącym, zwanym potocznie wiertarką... Podejrzewam, że ktoś może spytać o demontaż podłokietnika, więc wolę napisać od razu. Najpierw należy odblokować zawleczkę, która trzyma go na osi (jest to drut dookoła tulejki mocującej, widoczny po odgięciu materiału w okolicy mocowania podłokietnika) a potem zsunąć z niej i odkręcić ją przed ściągnięciem materiału. Adapter natomiast trzeba odkręcać od środka i przy odrobinie sprytu i samozaparcia (wkładanie rąk do uzbrojonego siedzenia spod spodu grozi licznymi ranami w boju z racji bogatego „odrutowania” wnętrza).

Pozdrawiam

Co się tak niektórzy dziwicie że nie mają podłokietnika:) podłokietnik zawsze był w opcji, tak jak np elektryczne szyby z tyłu - kosztował zawsze w granicach ok 300zł

No ja mam el szyby z tylu ale podlokietnika nie mam, oddam elektryke tylnych szyb za podlokietnik hi hi i tak ja tylnych szyb nie uzywam.
Co się tak niektórzy dziwicie że nie mają podłokietnika:) podłokietnik zawsze był w opcji, tak jak np elektryczne szyby z tyłu - kosztował zawsze w granicach ok 300zł

podłokietnik

Czyli na czym staneliśmy Panowie? Da się załorzyć coś z oryginału bez zmiany fotela? bo ten badziew z allegro tylko oszpeci auto w środku.

Czyli na czym staneliśmy Panowie? Da się załorzyć coś z oryginału bez zmiany fotela? bo ten badziew z allegro tylko oszpeci auto w środku.
te z allegro widzialem na zywo i faktycznie badziew straszny
Ci niby maja dedykowane ale nie ma do alf http://allegro.pl/jedyny-taki-dedykowany-podlokietnik-peugeot-307-i1666309865.html

a takie pojedyncze jak ma np. peugeot da sie zamontowac?
1623625644

http://allegro.pl/peugeot-406-lifting-fotele-komplet-tapicerki-i1623625644.html

też myślę o podłokietniku w 156 ale zastanawiam się nad podłokietnikiem z ar147 lub ar 166
jestem na etapie szukania w celu przymiarki bo nie wiem czy to będzie pasować
na plus podłokietnik z 147 i 166 to to że są otwierane i można coś schować

ja mam w mojej 156 oryginalny otwierany podlokietnik w niedziele dam fotki montaz bardzo latwy tylko nie wiem gdzie mozna by bylo taki dostac :)

Ja mam podłokietnik fabryczny, w skórze i z pojemnikiem. Jak dla mnie jest umieszczony za wysoko i doskonale przeszkadza przy zmianie biegów, więc od samego początku cały czas jest ustawiony pionowo.

A w mojej Alfie 156 2005 r, podłokietnika nie mogę odchylić do pionu , pozostaje tylko 45 stopni odchylenia do góry.
Uszkodzony?

Jacek, też tak mam.
Pewnie różnice między pół FL i pełen FL lub zmęczenie materiału.

Ostatnia edycja:
Oba podłokietniki i przed liftem i po lifcie podnosza się o 90 stopni.

Jacek, też tak mam.
Tak jest ma stawać do pionu, coś wam wlazło w mechanizm i blokuje pełny zakres ruchu. Zupełnie bez sensu byłoby podnoszenie do połowy. Tak więc albo rozebrać i wyjąć to co blokuje (ktoś na forum pisał o monecie która się tam zaplątała), albo jak ja w mojej poprzedniej 2004 pełny FL siłowo (ale to może skończyć się różnie, szczerze nie polecam).

kolego zastanowiłbym się nad tym podłokietnikiem. Nie wiem ile masz wzrostu ani jak długie ręce, ale dla mnie pod kątem komfortu podłokietnik ze 156 pozostawia wiele do życzenia... jeśli nie robiłeś tego a masz możliwość obadaj sobie w realu czy aby na pewno gra warta świeczki.

Napisał semri
Jacek, też tak mam.
Tak jest ma stawać do pionu, coś wam wlazło w mechanizm i blokuje pełny zakres ruchu. Zupełnie bez sensu byłoby podnoszenie do połowy. Tak więc albo rozebrać i wyjąć to co blokuje (ktoś na forum pisał o monecie która się tam zaplątała), albo jak ja w mojej poprzedniej 2004 pełny FL siłowo (ale to może skończyć się różnie, szczerze nie polecam).
Jak dobrać się do tego podłokietnika : ? bo u mnie kurde to samo, tylko 45 stopni.
Siłowe rozwiązanie problemu nie zadziałało ;)

Fotel pasażera do przodu, kierowcy do tyłu lub odwrotnie i wyciągnąć.

Siemka. Ja właśnie jestem na etapie przekładki podłokietnika z dawcy do swojego fotela. Dobra rzecz!!

IMAG0165.jpg IMAG0166.jpg IMAG0167.jpg IMAG0168.jpg

:P

- - - Updated - - -

Teraz demontaż mojego fotela i będe składał wszystko do kupy, przy okazji poprawiając wnękę poduszki bocznej (naciągnięcie materiału).

Załączniki

• IMAG0165.jpg
    IMAG0165.jpg
    77.8 KB · Wyświetleń: 219
  • IMAG0166.jpg
    IMAG0166.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 214
  • IMAG0167.jpg
    IMAG0167.jpg
    83.4 KB · Wyświetleń: 198
Ostatnia edycja:
Mój dawca miał taką samą tapicerke więc cały fotel przełożyłem :P

Miałem okazję jeździć 156 z takim podłokietnikiem i właściciel wpierał mi, że "tak ma być" :stupid:.
U mnie działał prawidłowo, aż z nudów przed galerią zacząłem się nim bawić i się zablokował. Okazało się, że w zawias wpadł jakiś klucz poprzedniego właściciela. Był tam cały czas, ale widocznie się przesunął i faktycznie podłokietnik podnosił sie ok 45 st. Na szybko wyjąłem go karta płatniczą :P

Tak jest ma stawać do pionu, coś wam wlazło w mechanizm i blokuje pełny zakres ruchu. Zupełnie bez sensu byłoby podnoszenie do połowy. Tak więc albo rozebrać i wyjąć to co blokuje (ktoś na forum pisał o monecie która się tam zaplątała).

Szybka prośba bo jutro wyjeżdżam do Włoch i chciałbym to dzisiaj zrobić:

Czy ktoś mógłby rozczepić złącze podłokietnika i zrobić dokładną fotkę z tyłu bo nie wiem jak przyszyć zaczepy :( Mam nową tapicerkę (dałem zrobić) i nie pamiętam jak były przyszyte plastikowe zaczepy ;(

Amortyzatory
Powrót