[159] Podłączenie rejestratora trasy

Auto
AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI
W jaki sposób można podłączyć rejestrator trasy tak by zasilanie [5V] można było "pociągnąć" z oświetlenia wnętrza auta najlepiej z okolic lusterka wstecznego?
Czy udałoby się podłączyć kamerkę do zasilania z oświetlenia w podsufitce oraz uruchomić jeden z 'wolnych" przycisków do włączania i wyłączania?
Jak to cholerstwo zdemontować?

IMG-20130611-00015.jpg

W jaki prosty sposób można zdemontować oświetlenie wnętrza w podsufitce auta? ... proszę o mały instruktaż.

Zakupiłem kamerkę http://www.overmax.pl/pl/katalog-produktow,p8/multimedia-samochodowe,c22/ov-cam04,c1780/ do testów zanim zakupię coś profesjonalnego z GPS'em.

Ostatnia edycja:
Podepne się pod temat. Czy komuś udało się w sposób dyskretny (tak żeby nie kusić zlodzieja) podłączyć rejestrator (np. chowajac go za lusterkiem)? Zastanawiam się nad kupnem rejestratora, nie musi nawet mieć LCD (w razie potrzeby mogę przełożyć kartę do komórki).

Ps
Taki "ukryty" rejestrator może również spełniać ciekawe zadanie podczas dłuższej wizyty u mechanika :)

EDIT:
o taki myślę, że się zmieści w okolicach lusterka:

http://allegro.pl/najmniejszy-rejestrator-samochodowy-z-kamera-hd-i3290744985.html

Ostatnia edycja:
To może opowiem jak mam to ma rozwiązane u siebie. Otóż kamerkęprzewierciłem do stopki lusterka za pomocą uchwytu który musiałem skonstruowaćwcześniej. Zrobiłem to za pomocą małego zagiętego kawałka blaszki. Kablezasilające przeciągnąłem wzdłuż szyby, właściwie wcisnąłem je między szybę a podsufitkęi podłączyłem na dole pod bezpiecznik zapalniczki. W efekcie po uruchomieniusamochodu automatycznie kamerka zaczynafilmować. Co ciekawe kamerki z zewnątrz prawie nie widać ponieważ jest nadlusterkiem i w tamtej okolicy jest przyciemniająca siateczka.

Ciekawe rozwiązanie, mozesz wrzucić parę fotek?

20130613_144230.jpg20130613_144314.jpg20130613_144240.jpg20130613_144305.jpg
Tak to mniej więcej wygląda. Z zewnątrz jest prawieniewidzialne ponieważ zazwyczaj urządzenia montuje się w dole szyby a w tym miejscu nikt sie niczego nie spodziewa. Muszęjedynie zmienić nakrętkę bo wygląda nie za ciekawe.

Świetny pomysł i wykonanie :) Ja niestety mam rejestrator z uchwytem jak zwykła navi i to był błąd, za dużo miejsca na horyzoncie zajmuje ;)

Niezła robota hasin.
Powiedz przy okazji jakiego sprzętu używasz, czy jesteś zadowolony zwłaszcza z jakości i czy ten rejestrator nagrywa "w pętli"?
Pozdrawiam.
- Rafał

Rejestrator, który zamontowałem to prestigio http://www.prestigio.pl/products/Car-Electronics/Car_Video_Recorder/Roadrunner_GH1. Jakość zadowalająca jednak przy większych prędkościach trudno rozpoznać numery tablic rejestracyjnych. Ponadto mam nieco utrudniony dostęp do przycisków ponieważ odstęp między urządzeniem a lusterek to zaledwie centymetr. Ale umówmy się, wszystkie te funkcję ustawiamy tylko raz a w razie jakiejś kolizji wyciągam karę i mam wszystko czarne na białym. Ponadto mam kartę 8 GB i to starcza na ok 2 godzin nagrania bez dźwięku (aż strach pomyśleć jak w sądzie poszczają film z mojego auta i słyszą jak aktywnie komentuję jazdę niedzielnych kierowców) . Sekwencje ustawiłem na 5 minut a te najstarsze zastępowane są nowymi. Ogólnie polecam ponieważ na drodze często są tak wyjątkowe sytuację że czasami warto to sobie odtworzyć np wataha dzików wyskakująca z za zakrętu. Muszę jedynie ostrzec że kamera motywuje do szybszej jazdy a to może się skończyć różnie.

Muszę jedynie ostrzec że kamera motywuje do szybszej jazdy
U mnie wręcz przeciwnie. Teraz jeszcze bardziej staram się stosować "safety first", po to żeby w razie czego nie było wątpliwości, w przypadku gdy wina nie będzie moja.
A rejestrator zamontowałem po przykrym doświadczeniu właśnie, sprawca nie został zatrzymany, ponieważ nie zapamiętałem numerów, a ten zwiał.
Chociaż czasem przyjemnie pooglądać sobie swoją trasę :)
Mam coś takiego http://allegro.pl/rejestrator-trasy-prestigio-roadrunner-300-kamera-i3290796586.html. Jakość jest świetna (720p, nieinterpolowane), zazwyczaj w dzień bez problemu daje się odczytać tablice mijanych aut, nawet w nocy da się zauważyć sporo szczegółów aut jadących przede mną. Jedyny minus to zbyt duży uchwyt, ale pomysł hasina zmotywował mnie do przerobienia go :)

Witam, troche odgapiłem od hasina i wyszlo jak na foto:), fajnie bo w ogóle nie przeszkadza i ja jako kierowca go nie widze a tylko jak otworze to widac ekranik, ale nie wiem jak mam to podłączyc pod ten bezpiecznik? Czy bezposrednio 2 kabelki do bezpiecznika czy z tą ladowarką? Jakie jest napięcie na tym bezpieczniku od zapalniczki? Hasin daj jakieś info na ttemat tego podłączenia, pozdro

Załączniki

• DSC02583.jpg
    DSC02583.jpg
    113.9 KB · Wyświetleń: 843
  • DSC02584.jpg
    DSC02584.jpg
    71.8 KB · Wyświetleń: 730
  • DSC02585.jpg
    DSC02585.jpg
    54.6 KB · Wyświetleń: 647
Ostatnia edycja:
Alfapachu, przykręciłeś rejestrator do czujnika zmierzchu? Nie powoduje to drgań obrazu?
Pozdrawiam.
- Rafał

Faktycznie drży! Ale myślę,że to przez to ,że ta blaszka jest za cieńka, w poniedziałek podziałam i dam grubszą i wrzucę jakieś nagranie.

- - - Updated - - -

W nowym wykonaniu wygląda to tak jak na foto, siedzi stabilnie i nic nie drży:) A teraz proszę o jakieś sugestie jak to podpiąć pod bezpieczniki?

Załączniki

• DSC02586.jpg
    DSC02586.jpg
    109 KB · Wyświetleń: 418
  • DSC02587.jpg
    DSC02587.jpg
    80.1 KB · Wyświetleń: 448
  • DSC02588.jpg
    DSC02588.jpg
    112.5 KB · Wyświetleń: 417
  • DSC02589.jpg
    DSC02589.jpg
    61.7 KB · Wyświetleń: 366
Ostatnia edycja:
Faktycznie drży! Ale myślę,że to przez to ,że ta blaszka jest za cieńka, w poniedziałek podziałam i dam grubszą i wrzucę jakieś nagranie.

- - - Updated - - -

W nowym wykonaniu wygląda to tak jak na foto, siedzi stabilnie i nic nie drży:) A teraz proszę o jakieś sugestie jak to podpiąć pod bezpieczniki?

Mógłbyś wrzucić nagranie??

Ja również zastanawiam się nad kupnem takiego rejestratora. Bardzo dobry pomysł schowania go za lusterkiem. Tylko wciąż zastanawiam się nad modelem. Chciałbym aby wszystko było ładnie widać. Nie musi to być super HD ale w miarę czytelne podczas jazdy. Może moglibyście wrzucić przykładowe filmiki ze swoich rejestratorów?

http://youtu.be/ZTEOMEn1C6k
rejestrator DOD LS430

Trochę dziwne, w moim komputerze jakość Full HD a na Youtube słabsza.
Ustawiłeś film jako prywatny. Co do jakości to YT kompresuje wideo, żeby nie zajmowało zbyt dużo miejsca i dlatego nagrania tracą na jakości.

Kupiłem kamerkę GS1000. Fajna malutka akurat schowa się za lusterkiem. Jak tylko dotrze do mnie karta wrzucę filmiki ;)

Amortyzatory
Powrót