• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Podłączenie radia.

sn00p

Nowy
Auto
1999r AR 146 1.4 TS 16v -> 2004r AR 156 SW 1.9 JTDm -> 2002r AR 156 2.4 JTD
Cześć.
Jestem trochę zielony w te klocki, więc chciałbym dopytać.
Na szybko kupiłem używane radio - JVC KD-G342. Z tyłu wygląda ono tak:

123.jpg

Czyli 2 kostki na 8 pin (2 rzędy po 4 pin).
Wytargałem dziś stare radio, wyjąłem tonę kabli i moim oczom ukazały się 2 wtyczki, które - jak mi się wydaje - mogą pasować do mojego radia?
Szukałem na allegro kostek ISO do tego JVC, ale tam są wejścia męskie tak jak w radiu, więc nic mi to nie da?

Trzeba coś kombinować, kupować jakieś adaptery, czy wpiąć te 2 kości i powinno śmigać?

wpinasz kostki podpinasz antenę do radia i śmiga

Ja mam inny problem, dziś doszły przejściówki z tych dwóch kostek do Alpiny i się wyłącza jak nie ma zapłony co zrobić, żeby było normalnie

Polaczyc kabelel zolty z czerwonym z radyjka i podpiac jako stale 12v
- ostatnio byl nawet temat o tym
O ile dobrze pamietam to czerwony jest jako acc a zolty z aku ( albo odwrotnie :-) )
Czyli laczysz je i wpinasz w miejsce wpiecia tego z aku ( BAT )

Ostatnia edycja:
I jest opcja ze rano nie odpali. Niektóre radia muszą mieć po stacyjce sygnał żeby pójść w sleep. Sprawdź koniecznie pobór prądu jak już wprowadzisz zmiany. Moje Nakamichi ciągnie ponad pól ampera przy takim podłączeniu. Jak zrobiłem to poprawnie, czyli po stacyjce, spadło do 0.05 A.

Powodzenia

w każdym aucie i każde radyjko zawsze miałem na stałe 12V
nigdy kłopotów nie było
teraz w GT dokładnie siedzi Alpine właśnie też ze stałym 12V - w zimę na kilkuletnim aku zero problemów z odpaleniem

no ale ok - może po prostu nie miałem radyjka które pobierało by na tyle żeby robić kłopoty z odpalaniem potem bo jedne biorą sporo a inne w sumie "nic"

Ostatnia edycja:
Skoro już jest taki temat to i ja o coś zapytam.

nie mam miernika, więc nie sprawdzę, a może ktos pomoże. Muszę ręcznie włączać i wyłączać radio. Ma ktoś może zdjęcie czy coś gdzie i który kabel przełożyć by radio działało po przekręceniu kluczyka i wyłączało się po jego wyjęciu?

Widzę że jeszcze do tego pamięci nie trzyma, sam się grzebał przy tym nie będę, za jakiś czas sprawę się załatwi, w każdym bądź razie i tak lepiej gra niż standardowe dziadostwo w FL

Heh, podpiąłem na kostkach które wytargałem i działa ;)
Ale jest inny problem - odłączyłem działający głośnik z drzwi, podpiąłem jakiś inny który dostałem z radiem - cisza. Podpiąłem ponownie pierwszy - też cisza...
Mogło się coś stać przez podpinanie głośnika przy grającym radiu, albo od pomylenia biegunowości (głośnik nie jest opisany)? Czy może targając głośnik kable w drzwiach rozpiąłem?

niektóre radyjka mają zabezpieczenie , jak masz zwarcie na instalacji od głośników to ci odcina głos podłącz na krótko pod inny jeden głośnik będziesz widział ( moja alpina tak ma )

Amortyzatory
Powrót