• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

podłączenie niefabrycznego radia pod BOSE - adapter

jaro1984

Nowy
Auto
Alfa 147 2.0 TS Selespeed
Cześć, chciałem zapytać o możliwość podpięcia innego radia niż fabryczne pod system BOSE. Czy koniecznie musi być adapter do podłączenia. Podpiąłem radio jednak dźwięku ono nie wydaje :). Poczytałem trochę i okazuje się (chyba), że konieczny jest adapter inaczej niż nie usłyszę. W sumie OK pomyślałem. Adapter jak to adapter chyba nic nadzywczajnego. Poszukałem na Allegro i spoko - można takie coś kupić, jednak jak zobaczyłem cenę za małą kosteczkę to złapałem się za głowę... 99zł + przesyłka !! Do innych aut były już bodajże w granicach 50zł. Cyz orientujecie się czy takie podłączenie można wykonać bez użycia adaptera, a jeśli na 100% jest on wymagany to czy można go gdzieś kupić w "ludzkiej cenie".

Nie potrzeba żadnego adaptera.Wystarczy tylko podłączyć lub zamienić jeden kabelek.Nie jestem kumaty w elektryce,ale porównałem kostki i sam doszedłem gdzie co i jak,ale teraz za bardzo nie pamiętam i nie mogę sprawdzić.

Nie potrzeba żadnego adaptera.Wystarczy tylko podłączyć lub zamienić jeden kabelek.Nie jestem kumaty w elektryce,ale porównałem kostki i sam doszedłem gdzie co i jak,ale teraz za bardzo nie pamiętam i nie mogę sprawdzić.

Gdyby ktoś miał link lub jakieś info co i gdzie trzeba podmienić. Na razie podmieniłem kabelek odpowiedzialny za prąd, żeby chociaż radio się włączyło. A co dalej :) ???

Czy naprawdę nikt nie wie jak podłączyć takie radio? :(

ja nie wiem
ale wiem że mam drugie już inne niż fabryczne radyjko zapięte pod bose i jedyne co mnie interesowało to oznaczenia kabelków w alfie i oznaczenia pinów w kostce od radia żeby podpinać zasilanie pod zasilanie , lewy przód pod lewy przód itp itd
i działa :-)

ja nie wiem
ale wiem że mam drugie już inne niż fabryczne radyjko zapięte pod bose i jedyne co mnie interesowało to oznaczenia kabelków w alfie i oznaczenia pinów w kostce od radia żeby podpinać zasilanie pod zasilanie , lewy przód pod lewy przód itp itd
i działa :-)

Hmmm spróbuję :) Póki co zamieniłem kable prądowe w kostce ISO, ponieważ inaczej miałem podłączone we wcześniejszym autku, a inaczej mają być w Alfie - radio włączyło się :)
Pozostała kwestia głosu - tu być może również będę musiał kable zamienić miejscami w kostce ISO i będzie działać - oby :)
Tylko jakoś wydaje mi się, że ogólnie jest jakoś więcej kabli użytych w kostce do radia oryginalnego niż standardowej ISO. Pytanie czy BOSE ma tylko przód i tył + wzmacniacz czy jeszcze coś jest związanego z dźwiękiem. Właśnie też nie wiem, który kabel jest od wzmacniacza i w które miejsce powinien być wpięty do ISO. Może jakiś schemat by się przydał i byłoby mi łatwiej :)

Kurcze, nie mam pojęcia co zrobić, żeby grało. Prąd jest podłączony OK - radio się włączy. Piny od głośników próbowałem zmienić, ale to raczej jest dobrze ustawione. Myślę, że to kwestia aktywacji wzmacniacza, który chyba puszcza dźwięk. Nie wiem czy dobrze rozumiem to wszystko. Załączam fotki - jest kostka, która była podłączona do fabrycznego radia i jest moje radyjko z kostką ISO. Czy wiecie co dalej zrobić, żeby usłyszeć w końcu dźwięk ?
2013-05-02 16.14.04.jpg2013-05-02 16.16.29.jpg2013-05-02 16.14.35.jpg

Troszkę odświeżę temat:)
Jak to w końcu jest z tym Bose i niefabrycznym radiem? Próbowałem już 3 sztuki(2x Pioneer i 1xSony) i żadne nie działa. Tzn. zasilanie jest, ale z żadnego nie wydobywa się jakikolwiek dźwięk:(

Kolego, szukałeś ale nie trafiłeś na dobry temat ;-) Popatrz na zdjęcia wyżej, tam jest żółta wtyczka z jednym kabelkiem. Musisz do niego podłączyć 12V. Nieoryginalne radia zazwyczaj mają taki kabel który nazywa się Amplifier Remote. Służy on do uruchamiania wzmacniacza po załączeniu radia, a po zgaszeniu wzmacniacz również zostaje wyłączony. W naszym wypadku trzeba tak uruchomić wzmacniacz Bose który zasila głośniki w drzwiach i subwoofer. A jeśli nie masz kabla Remote, to musisz poszukać jakiegoś kabla gdzie 12v pojawia się po przekręceniu kluczyka. Ale wtedy bose będzie uruchomione przy każdym odpaleniu auta, nawet przy wyłączonym radiu.

Na to nie wpadłem:) patrzyłem tez szybko po schematach i jakoś to przeoczyłem. Spróbuję takiej opcji w wolnej chwili.

Z tej niebieskiej kostki wychodzi wam kabel audio pod telefon ? (jak ten kabelek sie nazywa ? bo mam uszkodzone wejscie)
Czyli takiego radia jak ori nie znajdziemy ?

Nie fabryczne radio w Bose

Podpięcie i uruchomienie radia nie fabrycznego w systemie Bose, jest dziecinnie proste, niestety nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie które nas wszystkich męczyło, jak... Więc napiszę jak zagrało u mnie.
Wpinamy duże ISO w radio lub adapter dostarczony z nowym radiem, a ten w radio, małych ISO, niebieska, zielona, żółta, nie ma gdzie wpiąć, więc zostają luzem. Luźny przewód z wiązki adaptera nowego radia, najczęściej niebieski, wpinamy żółte małe ISO, jeden kabel tam się znajduje (u mnie AR147), wpinamy go i uruchamia się wzmacniacz i system Bose gra jeszcze mocniej i piękniej, a radio idzie czysto i bez zakłóceń...
Miłego odbioru...
Pokaż załącznik 240081

Ostatnia edycja:
Na alfaowner jest masa odpowiedzi na ten temat i podłączenia sterowania z kierownicy. Jak masz radio z wyjściami 4V to lepiej zrobić przejściówkę z RCA do kabli głośnikowych, wtedy nie masz podłącznego wzmacniacza z radia do wzmacniacza z bose (dlatego gra Ci głośniej).

Alfa Romeo 156 lift radio

W oryginalnej kostce trzeba zamienić ze sobą przewody A4 z A7, a żeby działał wzmacniacz musiałem podłączyć przewód z żółtej wtyczki z czerwonym przewodem A7 czyli załączenie radia po przekreceniu kluczyka w stacyjce. Z jakiegoś powodu na "niebieskim" który powinien włączać wzmacniacz, nie robił tego i nie grało wogóle.

Ostatnia edycja:
Po podłączeniu przewodu niebieskiego (A5 - Sterowanie zasilania (12V)) ze złącza A z Radia do zółtej kostki z jednym szarym przewodem na schemacie radia oznaczonym jako Booster system Bose działa i gra muzyka...
Ale czy nie macie szumów? Przyciszam radio do zera i słyszę szumy w głośnikach... Nie buczy a szumi jak by za duże napięcie szło na wzmacniacz?
Czy u was też szumi?

Dobry trop. U mnie też szumiało, jak przestawiłem poziom sygnału audio na niski to zachowuje się poprawnie. Jak się u Ciebie zachowuje wzmacniacz tj muzyka gra głośno mimo że na radiu głośność ustawiona jest na dość niskim poziomie ?

W ori radiu na pinie A2 (wtyczka zasilania) był jest dodatkowy pin, który informuję radio o obecności zestawu Bose, z tego co pamiętam to radio wtedy podawało niskie napięcie na wyjściach głośnikowych.

Są dwa rozwiązania poszukać w nowym radiu możliwości ustawienia poziomu sygnału lub przepięcie się na dedykowane złącza pod podpięcie wzmacniacza (nowe radio zapewne posiada).

Dokładnie jest tak jak piszesz. Głosnośc ustawiona na niskim poziomie a gra głośno
Chyba jednak nie obejdzie się bez adaptara:
https://allegro.pl/oferta/adapter-system-bose-alfa-romeo-lancia-mercedes-8292918620
lub
https://allegro.pl/oferta/adapter-system-bose-alfa-romeo-lancia-mercedes-a1-8294377095

Ale jeszcze powalcze z tym co napisałeś. Nie wiem do końca o czym piszesz "możliwości ustawienia poziomu sygnału lub przepięcie się na dedykowane złącza pod podpięcie wzmacniacza" ale postaram się to ogarnąć
Radio to JVC KW-540BT https://www.audiosklep.pl/jvc-kw-m540bt-p8222

P.S W oryginalnym radiu na pinie A2 jest BOOSTER DET - można go jakoś wykożystać żeby zlikwidować te szumy?

Ostatnia edycja:
Obejdzie się, tylko chwilę będziesz musiał pomajsterkować :) Musisz sobie zrobić taką przejściówkę z jednej strony gniazdo iso głośnikowe (gniazdo-zlacze-iso-do-radia-samochodowego-zasilanie-i-glosniki.jpg) i wtyczki cinch (4 sztuki). Lutujesz ze sobą a następnie, wtyczke iso głośnikową wpinasz w przygotowaną przejściówkę a wtyczki chinch do radia (widzę że w radiu masz 6 sztuk SUB, FRONT i REAR) w miejsca podpisane Rear i Front. I tyle.

Jest jeszcze opcja skoro masz JVC (tak przynajmniej było w starych np serii KW-400) w opcjach podajże podmenu Audio i opcja Output amplifier voltage (miałem opcje normal i low). Była to opcja do ustawienia poziomu sygnały z wyjść głośnikowych bo radio posiadało tylko wyjście na subwoofer. Zajrzyj do opcji jak nie będzie to zostaje zrobienie Ci przejściówki.

Co do pinu A2. Tak patrząc na schemat to powinno na nim być... 12V po stacyjce ;) Fragment schematu: schemat.jpg.

Dzięki Rino, walczę z tym radiem od 2 tyg i najwyższy czas już zakończyć temat...
Zamówiłem adapter do Bose i dzisiaj go odbieram... Pies jeb... tą stówę chce mieć już święty spokuj
A jak podłącze i nadal będzie szumieć pojadę do serisu car-audio...
Jedynie kiedy mogę pogrzebać w aucie to weekend bo po pracy jest juz ciemno i zimno a w takich warunkach nie lubie tyrać :-)
Jeszcze mam problem z podłeczeniem radia pod zasilanie, ale to poruszyłem w innymn wątku...
Wczoraj napisałes mi że BOOSTER DET daje 12V i działa jak zapłon po stacyjce wiec będe musiał to sprawdzić... Podłaczę czerwone z ISO radia pod ten BOOSTER DET i żółte pod czerwone w kostece auta i zobaczymy...
Czy będzie właczało i wyłaczało po przekręceniu stacyjki...

U mnie szum na nowym radiu znikł, własnie po podłączeniu jak opisałem (nowe radio to GMS7751) i przy okazji mam pełen zakres regulacji głośności a nie że przy 8 na 30 nie da sie w aucie wysiedzieć :) Co do pinu A2 u siebie nie mam jak sprawdzić bo Bose dokładałem i nie mam go w kostce.

Amortyzatory
Powrót